Βαγγέλης
Θάνος

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου EuroAsia Interconnector , που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το μεγάλο ενεργειακό έργο, που ωριμάζει με ταχύ ρυθμό, θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και δίνοντας νέα ώθηση στη στροφή της ΝΑ Μεσογείου προς τις ΑΠΕ.

Κλιμάκιο από το Ισραήλ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor, πριν από δύο ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα , με στόχο να επιβεβαιώσουν και έμπρακτα την ισχυρή βούληση για την υλοποίηση του έργου.

Η αντιπροσωπεία από το Ισραήλ είχε επαφές με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κώστα Σκρέκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ , Μάνο Μανουσάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή ομάδα έργου για τον EuroAsia Interconnector, καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα των τριών χωρών.

Η παρουσία των ισραηλινών στην Ελλάδα έρχεται να επισφραγίσει την ισχυρή στρατηγική σχέση των εμπλεκόμενων μερών. Στόχος να ενισχυθεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Το πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector θα προσδώσει σταθερότητα στα συστήματα των χωρών. Παράλληλα θα μειώσει τη ανασφάλεια λόγω των γεωπολιτικών παραγόντων που είναι απρόβλεπτοι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρότζεκτ αναμένεται να βγάλει από την “ενεργειακή απομόνωση” Κύπρο και Ισραήλ. Επιπροσθέτως θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Κύπρο και Ισραήλ.

Συνάντηση και με τη ΡΑΕ

Συνάντηση υπήρξε και μεταξύ στελεχών της ελληνικής Αρχής και της αντίστοιχης ισραηλινής με θέμα την υλοποίηση του έργου EuroAsia Interconnector, στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Β’ της Αρχής, Δημήτριος Φούρλαρης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΡΑΕ και ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή ομάδα έργου για τον EuroAsia Interconnector. Την ισραηλινή πλευρά εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και η Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor.

Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, η λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού των δύο χωρών και παρουσιάστηκαν οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί σε κάθε χώρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης με βιώσιμους όρους.

EuroAsia Interconnector

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW ( 1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι το μακρύτερο καλώδιο και το πιο βαθύ , καθώς θα φτάσει ακόμα και σε σημεία με βάθος 3.000 μέτρων.

Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πλήρως λειτουργικές μέχρι το 2030 οι τρεις διεθνείς διασυνδέσεις

Η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με τους επικεφαλής του ισραηλινού κλιμακίου χαρακτηρίζεται άριστη ,γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές.

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, είχε αναφέρει πως μέχρι το 2030 αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικές οι τρεις διεθνείς διασυνδέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Οι άλλες δύο αφορούν τις συνδέσεις Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Αιγύπτου. Με την περάτωση των έργων προβλέπεται να έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές,

Ο EuroAsia Interconnector θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Έλληνας Ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο EuroAsia Interconnector είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση. Με αυτό το εμβληματικό έργο, εμβαθύνουμε περισσότερο τη στρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV