Newsroom

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωριμάζει το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που αφορά στην ανάπτυξη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Λάρισα, η οποία θα είναι μία εκ των τριών που προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας των έργων -εν συγκρίσει με άλλες Περιφέρειες της χώρας- εκτιμώντας πως το 2020 θα είναι εφικτή η δημοπράτηση και των τριών Μονάδων.

Οι εξελίξεις για το έργο της Λάρισας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η ΜΕΑ που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση εκπόνησης των μελετών ωρίμανσης τόσο για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας, όσο και για την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, και πιο συγκεκριμένα, σε αναμονή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω έργου από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, με την δημοπράτησή του να τοποθετείται χρονικά στις αρχές του καλοκαιριού.

Η εκτιμώμενη δυναμικότητα της νέας Μονάδας που θα κατασκευαστεί, ανέρχεται σε περίπου 61.000 τόνους ετησίως.

Πέραν όμως των «βαριών» υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, ο ΦοΔΣΑ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχει κινητοποιηθεί και στην προαγωγή της ανακύκλωσης, έχοντας εκπονήσει τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή «Πράσινων Σημείων» στους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λαρισαίων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Επόμενο βήμα -το οποίο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα- είναι η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης των δικαιούχων οικείων Δήμων για την κατασκευή τους από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας περιόδου 2014-2020 έως τα τέλη Μαρτίου 2020.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων στην ΠΕ Λάρισας περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενώ σε ό,τι αφορά τους ΧΑΔΑ, οι τελευταίοι 12 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης έχουν αποκατασταθεί ήδη από το 2009.

Η χρηματοδότηση

Ως γνωστόν, η κατασκευή και λειτουργία των ΜΕΑ στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται από πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, με εκχωρημένο ποσό 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούνται δράσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, σύστημα συλλογής ογκωδών, δίκτυο πράσινων σημείων κ.ά. ενώ δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες για την ανάπτυξη δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα τρία νησιά της Περιφέρειας, με στόχο την ξεχωριστή διαλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV