Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Οργανωμένη Επιχειρηματικότητα, το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργολάβος project manager

Εν όψει της ψήφισης του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου και με στόχο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες δεκαετίας στη χωροθέτηση, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη χώρα μας, η REDEPLAN CONSULTANTS, σταθερός συνεργάτης της επιμελητηριακής κοινότητας, εκπόνησε τη μελέτη με θέμα: «Επιχειρηματική Χωροθεσία και Χρήσεις Γης», η οποία κατατέθηκε προσφάτως από τον κ. Κ. Μίχαλο, στους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ Κ. Χατζηδάκη και Δ. Οικονόμου.

Στην εν λόγω μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό τον επιστημονικό συντονισμό του κ. Μανώλη Μπαλτά, Διευθύνοντα Συμβούλου της REDEPLAN, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ερευνήθηκαν, καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν σημαντικά θέματα για τη διαχρονική χωροταξική υποδομή της χώρας, τόσο σε θεωρητικό, όσο και θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Κατεγράφησαν πλαίσια και εφαρμοζόμενες πολιτικές του εξωτερικού και ανεδείχθησαν πρότυπες εφαρμογές που συναντώνται στα προηγμένα κράτη της ΕΕ.

Επί σειρά ετών αναγνωρίζεται ότι ο ελλιπής και ανολοκλήρωτος χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο επικράτειας, σε συνδυασμό με ασάφειες, ελλείψεις και σύγχυση σχετικά με τις χρήσεις γης και τις αδειοδοτικές διαδικασίες ταλανίζει την επιχειρηματική κοινότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να βαρύνονται με υψηλό διοικητικό κόστος αδειδότησης και λειτουργίας, ευρισκόμενες συχνά σε συνθήκες οριακής νομιμότητας, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα να αφοσιωθούν σε παραγωγικές λειτουργίες, να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους και να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το που και πως λειτουργούν, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που τις καθιστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ελλείψει ενός ολοκληρωμένου και γενναιόδωρου χωροταξικού πλαισίου, σε όλες τις θεσμικές του διαστάσεις, η πολιτεία αλλά και η επιχειρηματικότητα συχνά προέβησαν στη διατύπωση αιτημάτων και λύσεων μερικού και πελατειακού χαρακτήρα, που έλυνε προσωρινά τα προβλήματα. Αυτή η τακτική όμως στερούσε από την πολιτεία, την επιχειρηματικότητα και τη χώρα μία φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική για τη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων χωροταξικής υποδομής.

Η άναρχη εγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων, σε περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς έργα υποδομής με ασαφείς και αδιευκρίνιστες χρήσεις γης, αντί να εγκαθίστανται σε οργανωμένους υποδοχείς, που αποτελεί διεθνές πρότυπο προς μίμηση, είναι κλασικό παράδειγμα του, έως σήμερα, αντιαναπτυξιακού και ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα μας.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια «γενναία» οριζόντια νομοθεσία που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Για να εξαφανιστούν ανεφάρμοστοι όροι δόμησης και τεχνικοί περιορισμοί στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που εμποδίζουν την πολεοδόμηση περιοχών και την οργανωμένη χωροθέτηση επιχειρήσεων. Έτσι, θα προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας και τα καταφύγια άγριας ζωής εκεί που υφίστανται οι πραγματικές φυσικές συνθήκες που τα καθορίζουν -και όχι σ’ επαφή με τα σχέδια πόλης, στα όρια του αστικού χώρου.

Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με την εξάλειψη διοικητικών εμποδίων και ασαφειών που ακυρώνουν το θεσμικό τους προορισμό. Θα ενοποιηθούν οι έννοιες και οι ορισμοί της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και θα διευρυνθεί το πλαίσιο των χρήσεων γης με νέες οικονομικές δραστηριότητες, όπως αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας, που δεν υπάρχουν στα παλιά εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια.

Η διατύπωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Επιχειρηματικής Χωροθεσίας, μέσω της οποίας θα υποδεικνύονται συγκεκριμένες περιοχές που συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις χωροταξικής συμβατότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας, για μια οργανωμένη και περιβαλλοντικά ορθή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είναι η κορωνίδα των 14 προτάσεων νόμου του ΕΒΕΑ, που αποτελούν το συμπέρασμα της μελέτης που εκπόνησε η REDEPLAN CONSULTANTS.

image_pdfimage_print

SPECIAL EDITIONS

Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία, σύμμαχος στη βιώσιμη ανάπτυξη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πύργος ΟΤΕ στο Μαρούσι

Με σύμμαχο την τεχνολογία, ο Όμιλος ΟΤΕ βελτιώνει συνεχώς τη θετική του επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, όπως αποτυπώνεται στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019.

Η νέα έκδοση του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ αποτυπώνει -για πρώτη φορά- τη συνολική ‘αξία’ που παράγει ο Όμιλος για τη χώρα και τους πολίτες, παρουσιάζοντας σημαντικά χρηματοοικονομικά, αλλά και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες του.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι βλέπουμε Ελληνικές εταιρείες που κατέχουν ηγετικό ρόλο στον κλάδο τους να ενισχύουν τη διαφάνεια σε θέματα ESG (Environmental, Social, Governance), αξιοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία όπως ο Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας πως: «Η ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική των εταιρειών ενισχύει την ικανότητα τους να παράγουν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, ενδυναμώνοντας την αξιοπιστία και διασφαλίζοντας περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και οικονομίας».

«Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού και της λειτουργίας μας, εδώ και πολλά χρόνια. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, η στροφή σε ψηφιακές λύσεις όπως η τηλεργασία, η διεθνής αλληλεγγύη, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο», επεσήμανε στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Και προσέθεσε: «Είναι βέβαιο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετά-covid εποχή. Κοιτώντας μπροστά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία θα παραμείνουν ο μεγάλος σύμμαχος της κοινωνίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στα δίκτυα και τις υπηρεσίες του μέλλοντος και αναπτύσσει προηγμένα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος να αναπτυχθούν. Παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, όπως και των ανθρώπων του. Το 2019, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου, αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, είχε πάνω από ένα 1,5 επωφελούμενους. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει κεντρική θέση στη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, με την COSMOTE να έχει θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης.

Κατά την πρόσφατη πανδημική κρίση, η συνολική συνεισφορά του Ομίλου -για τη διευκόλυνση των συνδρομητών του, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και τη στήριξη του έργου της Πολιτείας-ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ.

Μέσα από τις δράσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχρονικά συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ το 2019, ανά πυλώνα δράσης:

Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα

O Όμιλος ΟΤΕ έχει υιοθετήσει τον Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του σεβασμού σε όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίστοιχα, και η Εφοδιαστική Αλυσίδα του Ομίλου δεσμεύεται στην τήρηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας προμηθευτών. Το 90% των προμηθειών του, προέρχεται από εγχώριους προμηθευτές

Eργαζόµενοι

Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους του, όπου ενθαρρύνεται η ομαδικότητα, η καινοτομία, η ευελιξία και η νοοτροπία ανάπτυξης. Το 2019, ο Όμιλος για πρώτη φορά συμμετείχε στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index για την ισότητα και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Το ποσοστό των γυναικών με θέσεις ευθύνης στον Όμιλο ξεπερνά σήμερα το 30%.

Πελάτες

Με τετραετές επενδυτικό πλάνο ύψους €2 δισ. στην Ελλάδα, ο Όµιλος ΟΤΕ δημιουργεί τη νέα ψηφιακή κοινωνία, αναπτύσσοντας δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθούν το κράτος και τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Ο Όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας, ενώ προετοιμάζεται εντατικά για την υλοποίηση του δικτύου 5G. Το 2019, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετείχε σε 37 ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών.

Κοινωνία

Μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του STEM, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα τελευταία 6 χρόνια, πάνω από 18.500 μαθητές έχουν πάρει μέρος σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Κλίμα και Περιβάλλον

Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, με σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη ζωή, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπισή της: 100% χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, έως το 2021, 90% μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου CO2 έως το 2030, 25% μείωση των λοιπών έμμεσων εκπομπών CO2 ανά πελάτη έως το 2030.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο από την TÜV AUSTRIA Academy για τη γεωργική παραγωγή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

TUV Austria Academy

Η TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ AGRO-2», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει, στις 20-21/07/2020.

Η παρακολούθηση γίνεται με τη μορφή σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα απ’ όπου και αν βρίσκεστε.

Πιο αναλυτικά:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάλυση των τροποποιήσεων των απαιτήσεων των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2 και της σχετικής κατευθυντήριας οδηγίας εφαρμογής και επιπλέον γίνεται αναλυτική παρουσίαση των απαιτήσεων των νέων προτύπων της σειράς AGRO 2: AGRO 2-3 και AGRO 2-4.

Που απευθύνεται

Απευθύνεται σε υποψήφιους Επιθεωρητές Οργανισμών Πιστοποίησης, Σπουδαστές/Αποφοίτους Γεωπόνους ή τμημάτων συναφών με τον Αγροδιατροφικό κλάδο, απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα που επιθυμούν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τις απαιτήσεις των προτύπων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2

Καλύπτει μεθόδους προετοιμασίας και υλοποίησης επιθεωρήσεων καθώς και παραδείγματα σύνταξης μη συμμορφώσεων, ενώ περιλαμβάνει δραστηριότητες που εξοικειώνουν τους εκπαιδευόμενους με τις απαιτήσεις των προτύπων και τις τεχνικές επιθεώρησης.

Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης με πιστοποίηση TÜV AUSTRIA ACADEMY.

Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 16 ώρες.

 

*Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στα τηλέφωνα: 210 5220920 – Αθήνα, 2310 941100 – Θεσσαλονίκη, 2810 244150 – Ηράκλειο και 22510 40504-5 – Μυτιλήνη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

Seven contenders for large-scale PPP building project by Thrace University

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Another PPP project that is anticipated with great interest by the investment community is about to enter its tendering process. The third large building PPP project by Democritus University of Thrace attracted the interest of a total of seven companies: GEK TERNA, ELLAKTOR, AVAX,J/V MYTILINEOS-ATESE, INTRAKAT and THEMELI.

It is reminded that this building project was put up for auction by Democritus University of Thrace in the beginning of May, concerning the construction of student dormitories, educational, research and other infrastructure of the institution and was previously approved by the inter-ministerial committee a few weeks ago with the Senate consequently deciding to to publish the tender notice.

The cost of the project amounts to 107.3m euros (incl. VAT). It is a large complex of building projects that includes: dormitories, university residences, a new central library, a research center and various other buildings. The expression of interest is set for June 23, 2020.

In its announcement, Democritus University of Thrace notes that ‘as a part of DUTH’s Strategic Planning, this project will be a pillar of development, which will make high quality infrastructure, services and specialization available in the area of student welfare (i.e. student dormitories and catering spaces). Concluding, it expresses warm thanks for the support and cooperation with the political and administrative executives of the Special Secretariat for Investments and PPP projects of the Ministry of Growth and Investments.

The scope of the projects

The University of Thrace is ‘spread’ across 4 cities, which means that there are need for the creation of infrastructure in different areas, at the same time. The scope of this new large-scale PPP project is detailed by city:

Alexandroupolis: 4 student dorms (12,194,34 sq.m. for 350 people), a student dining area (3,776,75 sq.m. for 1,500 people) and university residences (12 spaces for at least 4 people, 1,440 sq.m.).

Komotini: 2 student dorms (9,667.36 sq.m. indoor spaces and 3,551,8 sq.m. of outdoor spaces for 350 people), a student dining area (6,000 sq.m. for 2,500 students), a hostel (660 sq.m. for 28 people), university residences (24 residences with blocks of 4 residences, 2,880 s.qm). The construction of a new central library, a reading room and a multi-purpose facility (i.e. one main building covering a surface of 6,000 sq.m. and 17,000 sq.m. in total).

Xanthi: Research Center of Excellence (1 main building with laboratories and research centers, covering 10,000 sq.m. of indoor spaces and 5,000 sq.m. of outdoor spaces).

A project of great added value

A project of this size in Thrace region will have a major impact on the local economy. The fact that there will be construction works in three cities at the same time is expected to revitalize the construction industry and give employment to many companies. It is worth mentioning that it will be the largest building complex, constructed as a PPP in Thrace in many years.

For the wider technical sector, this project means a big relief for the country’s major technical companies that have been experiencing a prolonged ‘drought’.

As noted by the Democritus University of Thrace, “Planning for the sustainable development of DUTH in the immediate future is expected to be a pillar of a new development model in the region and an important part of its history”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα