Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Όμιλος Ελλάκτωρ: Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας διοίκησης – ο ρόλος των μεγάλων έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελλάκτωρ

Με γοργό βηματισμό προχωρά η διοίκηση της Ελλάκτωρ υπό τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, μία σειρά από προτεραιότητες είναι μπροστά και θα πρέπει να κλείνουν μία-μία.

Η διοίκηση Ξενόφου σύμφωνα με πηγές με γνώση στο θέμα, ολοκλήρωσε επιτυχώς την δύσκολη περίοδο του proxy war που ήταν κρίσιμη για την επιστροφή του ομίλου σε πιο ήρεμα νερά. Χρειάστηκαν περίπου 3 μήνες για αυτό και τώρα με τη διοίκηση Μπουλούτα στόχος είναι ο όμιλος και κυρίως ο αδύναμος κρίκος, η ΑΚΤΩΡ, να μπορέσει να ξαναγίνει το όχημα διεκδίκησης μεγάλων έργων.

Ολοκλήρωση της ΑΜΚ

Σε μία χρονική σειρά, αυτό που θα πρέπει να γίνει σαν πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη το ενημερωτικό δελτίο έχει πάει στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς και στόχος είναι να τρέξει άμεσα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Να σημειωθεί πως η Reggeborgh έχει δηλώσει πως θα καλύψει τυχόν κενά εμφανιστούν σε αυτό.

Advertisement

Επιπρόσθετα από την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την ΑΚΤΩΡ η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ (“Bridge Financing”). Με τα χρήματα αυτά, θα καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ. Ήδη όπως αναφέρεται από πηγές, πολλές οικονομικές εκκρεμότητες με προμηθευτές έχουν καλυφθεί.

Διεκδίκηση μεγάλων έργων

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η δυναμική επαναφορά στη συμμετοχή και διεκδίκηση μεγάλων έργων. Η απουσία των εταιρειών του ομίλου σε κάποιους τρανταχτούς διαγωνισμούς (έκτος προβλήτας ΟΛΘ, Εγνατία, σιδηροδρομικά έργα) ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Πλέον όπως σημειώνουν πηγές κοντά στη διοίκηση η παρουσία του ομίλου θα είναι σταθερή και συνεχής με στόχο την ανάληψη κερδοφόρων συμβολαίων με στόχευση τις παραχωρήσεις, τις ΣΔΙΤ και τα έργα ΑΠΕ.

Μην ξεχνάμε ότι σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει συμμετοχή σε πολλά μεγάλα έργα όπως ο διπλός διαγωνισμός του ΒΟΑΚ, έργα-ΣΔΙΤ για την Πολιτεία Καινοτομίας, το Καλαμάτα-Μεθώνη, την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας κ.α.

Το επόμενο διάστημα συμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα τρέξουν νέα σημαντικά έργα υποδομών (επεκτάσεις Μετρό, επεκτάσεις Αττικής Οδού, νέα ΣΔΙΤ, ενεργειακά έργα) αλλά και το mega-project του Ελληνικού και ο όμιλος Ελλάκτωρ θα δηλώσει εμφατικά παρών.

Advertisement

Επαναφορά της κανονικότητα στα εργοτάξια

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της επαναφοράς της κανονικότητας στα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος. Η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει το διπλό συμβόλαιο για το Μετρό Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και γραμμή Καλαμαριάς), το διπλό συμβόλαιο για τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού, έργα φυσικού αερίου κ.α. Επίσης σε ρυθμούς κανονικότητας κινούνται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα έργα στη Ρουμανία και μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, κ.Παναγιωτόπουλος είχε ταξιδέψει στη βαλκανική χώρα για τα έργα αυτά.

Έκδοση πράσινου ομολόγου

Η τέταρτη προτεραιότητα είναι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου που θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου της διοίκησης Καλλιτσάντση, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί το 2019 με επιτόκιο 6,4%. Ο στόχος είναι το επιτόκιο να προσγειωθεί σε επίπεδα κάτω του 4% για να μπορέσει ο όμιλος να μειώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Η νηνεμία μετά την καταιγίδα που βίωσε ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι ο μεγαλύτερος στόχος για να μπορέσει να τρέξει με επιτυχία το τετραπλό αυτό στοίχημα. Αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή του  ομίλου και πάλι στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου, που δείχνει να έχει ενδυναμωθεί  καθώς οι άλλοι ισχυροί όμιλοι του χώρου έχουν εξασφαλίσει επίσης σημαντικά συμβόλαια και ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα