Νίκος
Καραγιάννης

Συμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ διεκδικούν οι θυγατρικές του Ομίλου Ελλάκτωρ ενώ εξετάζεται η πώληση της Ηλέκτωρ στην Motor Oil έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση από τον διευθύνοντα Σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα, έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη έχοντας πλέον ρευστότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα όπως σημείωσε “ο Όμιλος Ελλάκτωρ μεταβαίνει σε μία νέα εποχή με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία”.

Το 2023 η Ελλάκτωρ σημείωσε συνολικά καθαρά κέρδη 116 εκατ. ευρώ γυρνώντας τις ζημιές του 2022 (2,6 εκατ. ευρώ) και ένα EBITDA 242,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 46%.

Με αυτό τον τρόπο πρακτικά ολοκληρώνεται μια τριετία αναδιάρθρωσης για τον ιστορικό Όμιλο. Αυτό που αναμένεται είναι η εξέλιξη της συμφωνίας με την Motor Oil που θα ενδυναμώσει έτι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα και την ρευστότητα του Ομίλου.

«Ο όμιλος κατόρθωσε, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς, να ολοκληρώσει τη λειτουργική του αναδιάρθρωση και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που θωράκισαν περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξή του και οδήγησαν στην υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 10 ετών, καθιστώντας εφικτή την πρόταση για ανταμοιβή των μετόχων» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουλούτας. Επίσης δόθηκε έγκριση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Οι εξελίξεις στις επενδύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται, η διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης στις Γούρνες,, η οποία αποκτήθηκε το 2022. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει εγκριθεί και πλέον είμαστε πολύ κοντά στην φάση υλοποίησης. Στην έκταση που λέγεται και “Μικρό Ελληνικό” προβλέπονται μεικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών, εμπορικό πάρκο, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Επίσης επικαιροποιείται το business plan για το Cambas Project στην Παλλήνη. Αναμένενται να κλειδώσει το master plan, η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι εργασίες κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωση την επόμενη τριετία. Ωστόσο εδώ ακόμα φαίνεται πως έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Για την επένδυση στην Μαρίνα Αλίμου φαίνεται πως είμαστε σε φάση αναμονής μιας και δεν έχει εκδοθεί προς το παρόν η ΚΥΑ για να προχωρήσει η έκδοση των αδειών αναφορικά με την ανακατασκευή του χερσαίου χώρου, ενώ το τμήμα εξυπηρέτησης σκαφών είναι σε πλήρη λειτουργία.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την REDS, που πλέον η Ελλάκτωρ έχει συμμετοχή στο 96,7%. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αντίστοιχη επιστολή που έχει σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτή η εξέλιξη θα προσδώσει στον όμιλο μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη έργων της REDS.

Να θυμίσουμε πως το 2023 η Ελλάκτωρ προχώρησε στην πώληση του κατασκευαστικού της βραχίονα ΑΚΤΩΡ στον Όμιλο INTRAKAT και SMART PARK στην TRADE ESTATES του ομίλου Φουρλή.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έγιναν, ο κ. Μπουλούτας εκτίμησε πως, «κατόπιν μίας τριετίας σημαντικών, και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένων, στρατηγικών κινήσεων, έχουμε πλέον διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον όμιλο να συνεχίσει να την επόμενη μέρα του με θετικό πρόσημο». Ενδεικτικά, τα EBITDA του ομίλου από μόλις 34 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασε στα 229 εκατ. το 2023. Η πορεία των κερδών προ φόρων μετά από ζημίες 150 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασε σε κέρδη 116 εκατ. το 2023, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας από 3,8% ανήλθε σε 28,3%, ένα από τα υψηλότερα στην ελληνική αγορά.

Εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως προς το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του ομίλου στο περιβάλλον, το 2023 η κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 124.149 MWh. Επίσης, περιορίστηκε κατά περίπου ένα εκατ. τόνους η εκπομπή ισοδυνάμου CO2. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθε σε 223 GWhκαι οι επενδύσεις σε υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον έφτασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 84% του κύκλου εργασιών χαρακτηρίζεται πλέον ως επιλέξιμο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ταξινομία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV