Newsroom

Ομάδα εργασίας ορίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την οργανωτική του μεταρρύθμιση. Με απόφαση του υπουργείου, συστήνεται ομάδα 11 ατόμων που θα καλεστούν να δείξουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την επαναφορά του σιδηρόδρομου.

Με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να κλείνει ένα έτος, ο σιδηρόδρομος παλεύει με τις παθογένειες και τις ελλείψεις του σε πολλαπλά επίπεδα. Τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επίπεδο υποδομών έχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει το μέσο να ξανασταθεί στα πόδια του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Σιδηροδρομικού Τομέα, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του τομέα, μέσω της ενοποίησης των αρμοδιοτήτων των σημερινών σιδηροδρομικών φορέων ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ σε μια νέα ενιαία εταιρία.

Η νέα εταιρία θα αναλάβει, ως Διαχειριστής Υποδομής (Infrastructure Manager), την αποκλειστική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ασφαλή διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας.

Η ομάδα θα υποστηρίξει το ανωτέρω έργο παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις, πληροφορίες και στοιχεία που θα απαιτηθούν, και επιπλέον θα μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή και να συνεργάζονται με στελέχη των φορέων τους που έχουν ειδική γνώση και εμπειρία σε επιμέρους αντικείμενα που εξετάζονται κατά περίπτωση.

Οι εργασίες του Working Group θα υποστηρίζονται από τον Σύμβουλο Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης (που είναι η εταιρεία PLANET), που επίσης θα συμμετέχει στην ως άνωΟμάδα Εργασίας.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει τακτικά στο κτίριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου) ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα πρώτα κρίσιμα ορόσημα των εργασιών της Ομάδας είναι η κατάρτιση του Αναλυτικού Σχεδίου Εφαρμογής της Οργανωτικής Μεταρρύθμισης και η προετοιμασία Σχεδίου του σχετικού Θεσμικού Πλαισίου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2024.

Η Ομάδα Εργασίας δύναται να συνεργάζεται, να ζητά πληροφορίες και στοιχεία και από φορείς που δεν συμμετέχουν σε αυτή και να καλεί στις συνεδριάσεις και εκπροσώπους άλλων υπηρεσιών ή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Να θυμίσουμε πως το υπουργείο έχει παρουσιάσει σχέδιο για τον Νέο ΟΣε με την ίδρυση της “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε” που θα είναι κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ο διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, στην οποία θα ενταχθούν: ο ΟΣΕ ως ο κύριος κορμός της νεας εταιρείας, η ΕΡΓΟΣΕ και το τμήμα τροχαίου υλικού και των ενεργών σταθμών της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Εκτός από τα έργα, στη νέα εταιρεία θα συμπεριληφθούν και έργα αναβάθμισης στους σταθμούς αναφορικά με το σιδηροδρομικό τους σκέλος (αποβάθρες, γραμμές, συστήματα, συνδέσεις).

Στη νέα εταιρεία προβλέπεται πως επιπλέον των εργαζομένων των τριών εταιρειών θα στελεχωθεί με επιπλέον 600 άτομα (το πρώτο κύμα θα ενταχθεί το 2024) για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον νέο ρόλο της. Φιλοδοξία του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι όπως αναφέρεται “η ανάπτυξη ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου, σε πλήρη δια-λειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα”.

Με την νέα εταιρεία ο μεγάλος πλέον στόχος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα, μέσω πλήρους αναδιοργάνωσης και ενοποίησης του συνόλου των εταιριών και ανάληψη από τη νέα εταιρία της αποκλειστικής ευθύνης για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ασφαλή διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας και του τροχαίου υλικού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV