Connect with us

Πετρέλαιο

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στο Συμπόσιο για τους Υδρογονάνθρακες στην Πάτρα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ  προσφορών, που κατέθεσαν συνολικά 11 εταιρίες

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος,  χαιρέτισε το διήμερο Συμπόσιο στην Πάτρα, με θέμα την «Έρευνα και Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα – Από τον Μύθο στη Πραγματικότητα» (19-20 Οκτωβρίου).

Ανάμεσα σε άλλα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε:

«Στόχος του Συμποσίου για μια υπεύθυνη, πολύπλευρη, διεξοδική και σε βάθος πληροφόρηση των κατοίκων και φορέων της Δυτικής Ελλάδας για όλες τις πτυχές της έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, με τη πολύτιμη συνδρομή των έμπειρων και αξιόλογων συμμετοχόντων, θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την απαιτούμενη πληροφόρηση του κοινού, αλλά και των ειδικών επιστημόνων, σχετικά με τη παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές των ερευνών.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στη παρούσα κρίσιμη συγκυρία, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός δράσεων και πεπραγμένων, να κατανοηθεί τι πετύχαμε, πόσα υπολείπονται, να οριστούν ένα νέο σημείο εκκίνησης και οι εφικτοί στόχοι και να γίνει αντιληπτό τι διακυβεύεται και από τι μπορεί να ωφεληθεί η Πατρίδα μας στα επόμενα χρόνια.

Αλλά επίσης, να υπογραμμίσουμε με σαφήνεια ποιοί υπήρξαν οι παράγοντες, που εμείς οι ίδιοι διαμορφώσαμε, ακολουθήσαμε πιστά και αταλάντευτα και οι οποίοι έδωσαν ώθηση στο εθνικό εγχείρημα, πάντα με ψυχραιμία και σε χαμηλούς τόνους, αλλά με αυτοπεποίθηση και συστηματικότητα.

Εδώ θα μου επιτραπεί να αναπολήσω με συγκίνηση, αλλά και μεγάλη ικανοποίηση, τη προσωπική μου συμβολή στην ίδρυση του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν όλοι έλεγαν τότε «τι δουλειά έχει ένα τέτοιο τμήμα στην Κρήτη;». Τότε, στον «ανύποπτο χρόνο» που όλοι θεωρούσαν ένα τέτοιο τμήμα περιττό και ιδιαίτερα σε μια περιοχή «χωρίς κανένα ενδιαφέρον σε ορυκτούς πόρους!», στη δημιουργία του οποίου συνέβαλα και οι παρόντες από το Τμήμα αυτό το γνωρίζουν. Η ιστορία επιφυλάσσει τελικά πολλές ειρωνείες στους νεόκοπους ζηλωτές περί του ορυκτού πλούτου της χώρας, τριάντα χρόνια μετά την «περιττή» ίδρυση του τμήματος για τους ορυκτούς πόρους στην Κρήτη. Ήταν άραγε τυχαίο να δημιουργηθεί στη Κρήτη, όπου τώρα γίνεται λόγος για μυθικά αποθέματα;  

Το θέμα λοιπόν της έρευνας, του εντοπισμού και της εκμετάλλευσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, δεν είναι νέο και δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Ο παλιός καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Κατράκης, τα έλεγε ήδη από τα δικά μας φοιτητικά χρόνια τη δεκαετία του 1960!

Καινούργια ήταν μόνο η αποφασιστικότητα και το σύστημα, με τα οποία κινήθηκε το ΥΠΕΚΑ πριν από ενάμισι χρόνο, με τον τότε υφυπουργό του Γιάννη Μανιάτη, ξεκινώντας μια επίπονη προσπάθεια η οποία όμως στηρίχθηκε σε ένα πλαίσιο λογικό, ήπιο, ξεκάθαρο, με διακομματική σταθερότητα στους χειρισμούς, το οποίο  εξασφάλιζε μια διαχρονική συνέχεια και συνέπεια».

Και ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος,  πρόσθεσε :

«Το ΥΠΕΚΑ ακολουθεί πιστά, μια αυστηρή και απολύτως διαφανή διαδικασία σε όλες τις δράσεις που υλοποιεί, ή δρομολογεί στο θέμα των Υδρογονανθράκων. Αυτή η στάση πείθει ακόμη και τους πλέον καχύποπτους και δύσπιστους συνομιλητές μας, ότι η Ελλάδα αλλάζει. Ανακτά την αξιοπιστία της. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γιατί, αν οι καιροσκοπισμοί μιας πρόσφατης εποχής επίπλαστης ευμάρειας οδήγησαν σε λογικές «αρπαχτής», με αλλεπάλληλα κρούσματα σήψης και διαφθοράς στον πυρήνα του Κράτους – τη Δημόσια Διοίκηση, σήμερα οι ίδιες τακτικές στιγματίζονται ως έγκλημα κατά της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας.

Ο τομέας της αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων είναι για τη χώρα μας ένα φιλόδοξο μεγάλο πρόγραμμα, με σοβαρή προοπτική για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου. Επαναπροσδιορίζει και ισχυροποιεί τη Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και πλουτίζει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

Οι Γεωφυσικές διασκοπήσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να προσδιοριστούν δομές για πιθανή ύπαρξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον.

Θα δοθούν ακριβείς, επιστημονικές και πειστικές απαντήσεις για το εάν, πού και πόσα αποθέματα Υδρογονανθράκων διαθέτει η χώρα, σ΄ αυτή την τεράστια έκταση των 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας, ή, αν προτιμάτε, είναι 40% μεγαλύτερη από την έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ  προσφορών, που κατέθεσαν συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή εμπειρία -είτε μεμονωμένα, ή συγκροτώντας κοινοπραξίες- για την εξόρυξη Υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα, στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Από εδώ και πέρα απαιτείται σταθερότητα, σε πολιτικό, φορολογικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένα διαφανές πλαίσιο αδειοδοτήσεων, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες. Και βεβαίως, διαρκής μέριμνα και φροντίδα για την περιβαλλοντική προστασία, με τη τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών που έχουν τεθεί διεθνώς. Αυτό που επίσης απαιτείται και αποτελεί προϋπόθεση για όσα βήματα ακολουθήσουν, είναι οι ικανοί και επιστημονικά καταρτισμένοι άνθρωποι που θα σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας».

Ο Υπουργός κατέληξε τον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας :

«Αλλά επιτρέψτε μου να πω, ότι σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχουν ελλείμματα, γι΄αυτό χαιρετίζω ιδιαίτερα, ως ιδιαίτερα ευοίωνο γεγονός την παρουσία στο Συμπόσιο των επτά (7) τμημάτων της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και ΤΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων όπως της Γεωλογίας, των Μεταλλειολόγων Μηχανικών, των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, των Χημικών Μηχανικών και των Τεχνολόγων Πετρελαίου, που συγκλίνοντας συναντώνται στο θέμα των Υδρογονανθράκων.
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σημαντικό επιπλέον στα κορυφαία θέματα προστιθέμενης αξίας, το οποίο προσφέρει η επιχείρηση εντοπισμού και αξιοποίησης του πλούτου των Υδρογονανθράκων στη πατρίδα μας.

Το χαιρετίζω με μεγάλη χαρά και εύχομαι η ίδια σύγκλιση και σύμπνοια να επιδειχθεί και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους που εμπλέκονται σε άλλα θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ.»

image_pdfimage_print

Πετρέλαιο

Δημοσιεύθηκαν οι νέες επιστημονικές μελέτες της ΕΔΕΥ για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδρογονάνθρακες Πλατφόρμα

Δύο επίκαιρα θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης αναλύει η επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε ειδικές εκδόσεις που μόλις δημοσίευσε.

Α) «Υπόγεια Γεωλογική Αποθήκευση CO2 και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα»

Η μελέτη «Υπόγεια Γεωλογική Αποθήκευση CO2 και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα» ασχολείται με την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και το δυναμικό αποθήκευσης στις ελληνικές λεκάνες (Μεσοελληνική Αύλακα, Λεκάνες Πρίνου και Φλώρινας, Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και της περιοχής του Βόλου).

Υπό αυτήν την οπτική, η αξιοποίηση του υπεδάφους της Δυτικής Μακεδονίας κατέχει μία ιδιαίτερη θέση με την πιθανή αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ως μίας καινοτόμου επιλογής σαν παράγωγο της χρήσης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις και την ετήσια έκθεσή της του 2018, η ΕΔΕΥ έχει τοποθετηθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της εκμετάλλευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και της εκμετάλλευσης του μεθανίου εγκλεισμένου στους ελληνικούς λιγνίτες.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τους συνεργάτες της ΕΔΕΥ, Δημήτρη Κτενά, Βασιλική Κοσμίδου και Σπύρο Σπίνο.

Β) «Περιβαλλοντική και χωροταξική μελέτη της Μεσοελληνικής Αύλακας και προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας»

Στόχος της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Περιβαλλοντική και χωροταξική μελέτη της Μεσοελληνικής Αύλακας και προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας» είναι να προβληθεί από μια ανεξάρτητη σκοπιά το χωροταξικό πλαίσιο της περιοχής και η συμβολή του στις βιομηχανικές προοπτικές όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο εγγύς μέλλον.

Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από το βόρειο μέρος της περιοχής παρουσιάζει ένα επιπλέον υποστηρικτικό χαρακτηριστικό για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον αγωγό «Ποσειδών» αλλά και τις οδικές διασυνδέσεις (Εγνατίας, Κεντρικής Ελλάδας και Ιόνιας οδού).

Σήμερα με την προοδευτική απολιγνιτοποίηση των γειτονικών περιοχών, η ΜΕ Αύλακα θα μπορούσε να προσφέρει άλλες χρησιμότητες συμβάλλοντας κατά κάποιο τρόπο στην εξισορρόπηση του ενεργειακού ελλείματος που θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τη μελέτη υπογράφουν οι Σπύρος Σπίνος, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Πούλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2020, η ΕΔΕΥ δημοσίευσε και μια διεπιστημονική έκδοση με τίτλο: «Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Ο ρόλος της ΕΔΕΥ». Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων, τεχνικής οικονομικής και νομικής φύσης, τα οποία συνέγραψε το επιτελείο των συνεργατών και στελεχών της, προκειμένου να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα, όλα τα τεχνικοοικονομικά, γεωγραφικά και γεωπολιτικά στοιχεία και δεδομένα που έχει στην κατοχή της και αφορούν τόσο στο χρονικό της εξερεύνησης υδρογονανθράκων τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την υφιστάμενη κατανομή των παραχωρήσεων αδειών έρευνας και εξόρυξης.

Προσεχώς θα δημοσιευθεί μία επιπλέον μελέτη, η οποία θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα άρθρων όπως είναι: οι βασικές αρχές της γεώτρησης για το ελληνικό offshore, η σημασία των λασποηφαιστείων, η γεωλογία της μεσοελληνικής Αύλακας, η ιζηματολογική προσέγγιση των περιοχών ενδιαφέροντος για την έρευνα κλπ. Παράλληλα θα υπάρχει μία επισκόπηση του παραγωγικού πεδίου του Πρίνου ενώ εξετάζονται και άλλα θέματα όπως είναι η ενεργειακή φτώχεια και η σύνδεσή της με τους υδρογονάνθρακες.

Οι μελέτες της ΕΔΕΥ αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά απευθύνονται και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το δυναμικό του ορυκτού πλούτου της χώρας. Οι μελέτες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΔΕΥ.  (https://www.greekhydrocarbons.gr/gr/News_Texnika_gr.html).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πετρέλαιο

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΝ για τον Πρίνο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδρογονάνθρακες Πλατφόρμα

«Οικονομικά ισορροπημένη, νομικά στέρεη και αποδεκτή λύση» για τη διασφάλιση της λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Πρίνου αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με την Energean, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αυτών.

Οι διαβουλεύσεις, πρόσθεταν, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου βρίσκεται σε οριακό σημείο εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων στη ζήτηση και τις τιμές του αργού. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται είναι και η χρήση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της Κομισιόν, που τέθηκε σε ισχύ την 19η Μαρτίου -εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού – και παρέχει αυξημένη ευελιξία. Tο ύψος, η δομή και ο μηχανισμός ενδεχόμενης χρηματοδότησης με κρατικά κεφάλαια ή εγγυήσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτό κατά βάση από το Υπουργείο Οικονομικών που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί και ήδη εργάζεται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη διατήρηση όχι μόνο της εκμετάλλευσης και λειτουργίας του υφιστάμενου κοιτάσματος του Πρίνου, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραχώρησης, για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας και ευρύτερα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ ενώ η συνεισφορά της παραχώρησης στην τοπική κοινωνία εκτιμάται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) σε περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η παραχωρησιούχος εταιρεία Energean Oil & Gas συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς συμμετέχει στις Κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία, ο Πατραϊκός Κόλπος ενώ έχει αναλάβει και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πετρέλαιο

Θωμάς: Δεσμευόμαστε για την αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος του Πρίνου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (Energean Oil & Gas) με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας χθες το βράδυ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα του Πρίνου.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, διότι «το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο» και ανέλυσε τα οφέλη της δραστηριότητας. Όπως είπε, «από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία είναι 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) 340 εκατ. ευρώ».

Τόνισε δε ότι δεν υπήρξε «καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Κόλπου της Καβάλας και κανένα ατύχημα», επισημαίνοντας ότι τα ίδια κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου στη Βουλή αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η δραστηριότητα στον Πρίνο πρέπει να συνεχιστεί επειδή είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία.

«Επιβεβαιώνεται από την περίπτωση του Πρίνου ότι δεν υπήρξε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε περιοχές Natura. Μερικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου ακυρώνονται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του (Πρίνου) με σοβαρότητα. Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών συζητούν με τη μισθώτρια εταιρεία όλες τις παραμέτρους, ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον».

Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή, που είναι η βασική εγγύηση για την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Θωμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η όποια λύση δοθεί θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί (καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους όρους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Καταληκτικά τόνισε ότι έχουν αναληφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περιοχή, αναφέροντας την επανεκκίνηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας (για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους και θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού), καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Καβάλας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα