Νίκος
Καραγιάννης

Με μειωμένο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2015 έκλεισε το 2016 ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), λόγω σειράς αρνητικών παραγόντων, όπως οι πολυήμερες απεργίες των εργαζομένων, ο επί μακρόν αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής προς πΓΔΜ από μετανάστες και το κλείσιμο της οδικής σύνδεσης προς τη Βουλγαρία. Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, το οποίο ενέκρινε σήμερα τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη πλειοδότη για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΟΛΘ ανήλθε πέρυσι σε 48,06 εκατ. ευρώ, έναντι των 50,88 εκατ. του 2015, σημειώνοντας μείωση 5,54%. Σύμφωνα με τον ΟΛΘ, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 υπήρξαν 32 συνεχόμενες ημέρες απεργίας και επιπλέον τέσσερις εβδομάδες αποχής των εργαζομένων από την εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις υπερωρίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Επίσης, επί 67 ημέρες παρέμεινε κλειστή η σιδηροδρομική σύνδεση προς τα Σκόπια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά χύδην και γενικού φορτίου, ενώ περίπου για 20 ημέρες παρέμεινε κλειστή η οδική σύνδεση προς τη Βουλγαρία, αποκλείοντας τη μεταφορά κοντέινερ.

Μείωση 2,11%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώθηκε στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, που ανήλθαν σε 344.316 TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων). Η διακίνηση στο συμβατικό φορτίο παρουσίασε πτώση 17,93%, που οφείλεται εκτός των προαναφερόμενων δυσμενών γεγονότων, στη μείωση της δραστηριότητας ενός σημαντικού πελάτη ξηρού χύδην φορτίου.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων αυξήθηκαν κατά 16,80% λόγω της συστηματικής προσπάθειας αξιοποίησης των χώρων, ενώ η εταιρεία συνέχισε με επιτυχία την πολιτική περιορισμού του λειτουργικού κόστους, καταγράφοντας μείωση 2,48% σε σχέση με το 2015. Σημειώθηκε εξάλλου σημαντική αύξηση κατά 29,69% των επενδυμένων διαθεσίμων το 2016, στα 71,58 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, που σημειωτέον διατηρεί μηδενικό δανεισμό, διατήρησε και το 2016 υψηλούς δείκτες κερδοφορίας: τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 23,87 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 49,68%. Τα αποτελέσματα προ φόρων έκλεισαν σε 21,08 εκατ. ευρώ (43,86% του τζίρου), ενώ μετά από φόρους ανήλθαν στα 14,08 εκατ. ευρώ (29,31% του τζίρου).

«Η εταιρεία, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε το 2016, επέδειξε αντοχή, διατήρησε τη θέση της στη λιμενική αγορά επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλούς δείκτες κερδοφορίας» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Δημήτρης Μακρής και πρόσθεσε: «Σημαντικό σημείο υπήρξε η έγκριση του προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης (Master Plan) του λιμένα Θεσσαλονίκης από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και η υποβολή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά τη διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, το οποίο αποτυπώνει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ΟΛΘ ΑΕ με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας, ώστε να εξυπηρετούνται μεγαλύτερα πλοία, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση με την πόλη. Παράλληλα, εγκρίθηκε το 5ετές Business Plan». Ο ίδιος σημείωσε, τέλος, ότι η πρόσφατη ανακήρυξη του πλειοδότη για το 67% του ΟΛΘ σηματοδοτεί νέα φάση ανάπτυξης για το λιμάνι.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας