Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΠ: Στοπ προς το παρόν από ΕΣΑΛ για 4ο Προβλήτα και Car-Terminal

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Σε μία απόφαση-έκπληξη από την ΕΣΑΛ αποφασίστηκε τελικά η απόρριψη των δύο μεγάλων επενδύσεων της COSCO για τον τέταρτο προβλήτα και το car-terminal στην περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας.

Η απόφαση ουσιαστικά ψαλιδίζει επενδύσεις άνω των 350εκατ.ευρώ και απομακρύνει την άνοδο του λιμανιού του Πειραιά στην 3η θέση στην Ευρώπη αλλά και την αύξηση της απασχόλησης στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Ενάντια στις επενδύσεις αυτές τάχθηκαν οι Δήμαρχοι Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας και φορείς της περιοχής.

Ο νέος μώλος Δραπετσώνας παραμένει ως έχει για χρήση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και της ακτοπλοϊας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέορν η αντίδραση των Κινέζων της COSCO.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Αφαιμάξεις» των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Την τακτική «αφαίμαξης», όπως τη χαρακτηρίζουν, των Οργανισμών Λιμένων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στους οποίους και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης.

Αναλυτικά:

«Κατά τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ, εντελώς ξαφνικά, ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος για λογαριασμό του και προχώρησε στην ανάληψη μεγάλου ποσού από τα αδιάθετα κέρδη των προηγούμενων χρήσεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:

«Από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου για παράδειγμα, πήρε ως μέρισμα 6.500.000 €, από τον Ο.Λ. Πάτρας 2.560.000 €, από τον Ο.Λ. Ηγουμενίτσας 5.000.000 εκ. €. Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών – θυμίζω ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Με ποια άραγε στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει, ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη;».

Τονίζεται ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε στην πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και στην χρηματοδότηση έργων συντήρησης των υποδομών τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι πριν το 2015.

Ταυτόχρονα, με το νόμο 4597/2019 ανέτρεψε τον σχεδιασμό προηγούμενων Κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή τους και θεσμοθέτησε την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένες δραστηριότητες, μέσω υποπαραχωρήσεων, με τη διατήρηση όμως του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένων, σύμφωνα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την οικονομική και εμπορική αναζωογόνηση των λιμένων, λειτούργησαν, από το 2016 και μετά, οι νέες τότε Διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένων ΑΕ, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, και κυρίως στον οικονομικό όπου προ των πρόσφατων αυθαίρετων παρεμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν για το σύνολο των λιμένων, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Νέα σύνθεση για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Παρουσία των μελών που ορίστηκαν στην χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών ΑΕ. Τα νέα μέλη καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Δ.Σ., Ερασμία Κάνιστρα, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, Παναγιώτης Τσώνης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Π. Τσώνης τόνισε ότι η νέα διοίκηση του Οργανισμού θα συνεργαστεί με τους φορείς της Πάτρας, προκειμένου το λιμάνι να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να καταστεί σημαντικός πόλος για την τοπική, την περιφερειακή και την εθνική οικονομία και ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση θα είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία για να ακούσει όλες τις καλόπιστες προτάσεις που θα της υποβληθούν, και οι οποίες θα έχουν ως κοινό στόχο την βελτίωση της θέσης του λιμανιού έναντι του ανταγωνισμού, διατηρώντας όμως πάντα ένα φιλικό και ανθρώπινο πρόσωπο για τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, ο Π. Τσώνης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής στο εθνικού ενδιαφέροντος λιμάνι της Πάτρας.

Σύνθεση νέου Διοικητικού Συμβουλίου

1. Κάνιστρα Ερασμία του Ιωάννη – Πρόεδρος Δ.Σ. (μη εκτελεστικό μέλος)

2. Τσώνης Παναγιώτης του Νικολάου – Δ/νων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)

3. Παπασημακόπουλος Χρήστος του Περικλή – μέλος (μη εκτελεστικό)

4. Πολίτης Σπυρίδων του Παναγιώτη – μέλος (μη εκτελεστικό)

5. Μπάρος Δημήτριος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

6. Τσίρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

7. Ρόδης Γεώργιος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

8. Καλλιανού Άννα-Μαρία του Δημητρίου – μέλος (μη εκτελεστικό)

9. Αβραμόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη- εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ – μέλος (μη εκτελεστικό)

10. Στάμος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη – εκπρόσωπος της Επαγγελματικής Οργάνωσης Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (Ο.Φ.Ε.) – μέλος (μη εκτελεστικό)

11. Κάτσενος Σταύρος του Ιωάννη – εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας – μέλος (μη εκτελεστικό)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

«Πράσινο φως» ΕΣΑΛ για επενδύσεις ύψους 611,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε προ ολίγου ότι εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) επενδύσεις συνολικού ύψους 611,8 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της εταιρείας και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. YU Zenggang δήλωσε ότι ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής λάβαμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα καταστήσουν τον Πειραιά το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα επανεξετάσουν σύντομα και την επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ως μία μεγάλη επένδυση που θα εδραιώσει το λιμάνι του Πειραιά στα κορυφαία Container Terminals της Ευρώπης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα