Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ολοκληρώθηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές με ισχύ 2 MW

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι

Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 2 MW, κατασκευάστηκε και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές, από τις οποίες τροφοδοτείται με νερό το 60% των περιοχών του Λεκανοπεδίου και ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσεται στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της Εταιρείας, που προβλέπει συστηματική στροφή σε πηγές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον, αποσκοπώντας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας προκειμένου να υπηρετηθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί στόχοι για το 2030.

Το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή του έναρξη, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών και σε άλλες εγκαταστάσεις της Εταιρείας.

Ο νέος σταθμός που αποτελεί επένδυση συνολικής δαπάνης 1,6 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου με ίδια κεφάλαια και ολοκληρώθηκε εγκαίρως μέσα σε ενάμιση μήνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μετά την επίσκεψή του στον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό, δήλωσε:

«Στην ΕΥΔΑΠ κύριο μέλημά μας δεν είναι μόνο το καθαρό νερό, αλλά και η στροφή της Εταιρείας μας σε καθαρές πηγές ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους μας.»

image_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αιολική πρωτιά τον Ιανουάριο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Με σταθερό πρωταγωνιστή τα αιολικά αυξάνονται οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με το δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ για τον Ιανουάριο 2020.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, τα αιολικά καταλάμβαναν το 50,7% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ενώ σε επίπεδο GWh παρήγαγαν το 62% της ενέργειας που προήλθαν από μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ συνολικά στο διασυδεδεμένο σύστημα.

Στη δεύτερη θέση ήρθαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία συνδυαστικά με τα φ/β που είναι τοποθετημένα σε στέγες κατέλαβαν το 22% της εγκατεστημένης ισχύος και 40,7% των GWh που παρήχθεισαν για τον ίδιο μήνα (φ/β σε στέγες: 3% και 5,4% αντίστοιχα). Στην τρίτη θέση αναδείχθηκαν οι κατανεμόμενες μονάδες ΣΗΘΥΑ έχοντας το 7% της εγκατεστημένης ισχύος και μερίδιο 2% στις μηνιαίες GWh, στην τέταρτη θέση τα υδροηλεκτρικά (4% και 3,7% αντίστοιχα), στην πέμπτη θέση η βιομάζα (3% και 1,4%) με τις μονάδες ΣΗΘΥΑ άνω των 35 MWE, να κλείνουν τη λίστα με 2% και 1,6%.

Σε απόλυτα νούμερα, σε ό,τι αφορά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), τα αιολικά αναδείχθηκαν πρώτα με ευρεία διαφορά, εφόσον παρήγαγαν 75,28 GWh «πράσινης» ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά να ακολουθούν με 11,5 GWh (+1,53 GWh αν συνυπολογίσουμε τα φ/β σε στέγες).

Ακολούθησαν οι υβριδικοί σταθμοί με 1,02 GWh και η βιομάζα με 0,39 GWh. Η εγκατεστημένη ισχύς σε MW στα ΜΔΝ, ανά τεχνολογία, έχει ως εξής: αιολικά (306,15 MW), φωτοβολταϊκά (129,75 MW +22,06 MW φ/β σε στέγες), υβριδικοί σταθμοί (2,95 MW), ΜΥΗΣ (1 MW) και βιομάζα (0,3 MW)

Σύμφωνα με το δελτίο, η διείσδυση για το έτος 2019 ανήλθε σε 905 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 746 MW για τα αιολικά, 148 MW για τα φωτοβολταϊκά, 1 MW για τα ΜΥΗΣ, 5 MW για τη Βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Η διείσδυση για τον Ιανουάριο 2020 είναι 36,52 MW και η κατανομή της νέας διείσδυσης είναι 14,1 MW για τα αιολικά, 20,16 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 0,756 MW για τα ΜΥΗΣ, 1,5 MW για τη Βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2020 είναι 815 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 440 MW για τα Αιολικά, 350 MW για τα φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 10 MW για τη βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Για τα φ/β του ειδικού προγράμματος στεγών η πρόβλεψη διείσδυσης εξακολουθεί να θεωρείται μηδενική μετά το 2014, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο net-metering.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Το ΥΠΕΝ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ των τελευταίων στοιχείων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ) που αναφέρονται στην περίοδο Ιανουαρίου 2020, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του ΕΛΑΠΕ, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε:

«Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε. Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Επιτυχημένος ο κοινός διαγωνισμός της ΡΑΕ – «Πέρασε» το mega-φωτοβολταϊκό της ΔΕΗΑΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καφηρέας Αιολικό Πάρκο στον Μύτικα

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθότι εξαντλήθηκε η Δημοπρατούμενη ποσότητα και σημειώθηκε μεγάλη μείωση τιμών από τις τιμές εκκίνησης που έφτασαν έως το ποσοστό 15,87 % προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Κατηγορία ΙV (Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία)

Στις 2 Απριλίου 2020 και από τις 10:00 π.μ. έως τις 10:30 π.μ. διενεργήθηκε η Ηλεκτρονική Δημοπρασία μεταξύ των έργων της Κατηγορίας ΙV για Δημοπρατούμενη Ισχύ 508.350.079 W (~508,35 MW) και τιμή εκκίνησης τα 61,32 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 9 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 44 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας. Οι Τιμές Αναφοράς κυμάνθηκαν από 49,11 €/MWh έως 54,82 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή των Επιλεγέντων έργων είναι 51,59 €/MWh.

Με βάση τους Κανόνες της Προκήρυξης, η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 502.940.110 W (~502,94 MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 5.409.969 W (5,41 MW).

Ικανοποίηση εξέφρασε και το ΥΠΕΝ για την σταθερά πτωτική τάση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ (που συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους) όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τον χθεσινό κοινό διαγωνισμό για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που διενήργησε η ΡΑΕ.

Χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, κατακυρώθηκαν έργα ισχύος περί τα 500 MW. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ/MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς και θα διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα  τιμή 49,11 ευρώ/MWh, που ήταν όχι μόνο και η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική όσον αφορά όχι μόνο στους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα