Newsroom

Το Coating Forum 2025 πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας”) σε μία διοργάνωση του Institute of Coating Technologies (IoCT). Έχοντας διαδεχτεί δύο προγενέστερα συνέδρια, το 2022 και το 2023, ο κλάδος των χρωμάτων και επιχρισμάτων υποδέχτηκε για ακόμα μια φορά με εντυπωσιακή συμμετοχή τη φετινή διοργάνωση. Η παρουσία ειδικών, στελεχών και επιχειρηματιών, από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, που εμπλέκονται στον κύκλο ζωής των επιχρισμάτων, η έμπρακτη υποστήριξη από επιχειρήσεις, οργανισμούς, φορείς και κλαδικά μέσα ενημέρωσης, η άρτια διοργάνωση και οι εποικοδομητικές παρουσιάσεις από εξέχοντες ομιλητές έδωσαν μια νέα δυναμική στο Coating Forum 2025 και συνετέλεσαν στην απόλυτη επιτυχία του.

Με τίτλο “Construction Next”, το συνέδριο ανέδειξε το όραμα του IoCT για το μέλλον της κατασκευαστικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η καινοτομία, η βιωσιμότητα, οι έξυπνες τεχνολογίες και οι εξελίξεις στα υλικά θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου.

Κάνοντας έναν απολογισμό του Coating Forum 2025 σε αριθμούς, το συνέδριο περιλάμβανε 4 θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή 29 ομιλητών και συντονιστών. Συγκέντρωσε 405 συνέδρους και εκπροσώπους από 193 εταιρίες, φορείς και οργανισμούς.

Οι χορηγίες περιλάμβαναν 2 πλατινένιους, 5 χρυσούς και 30 ασημένιους χορηγούς, ενώ το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα 7 φορέων και οργανώσεων. Επιπλέον, 22 μέσα μαζικής ενημέρωσης στήριξαν την επικοινωνία της διοργάνωσης.

Opening – Welcome Remarks

Την έναρξη του Coating Forum 2025 έκανε ο Δρ. Ευριπίδης Τσαούσογλου, Διευθυντής του Institute of Coating Technologies (IoCT), ο οποίος τόνισε ότι το συνέδριο σημείωσε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής και ήταν sold out, αποδεικνύοντας τη σημασία και τη δυναμική του κλάδου δομικών υλικών. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο απευθύνοντας χαιρετισμό ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Αρμόδιος Γιαννίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), ο Παναγιώτης Σκαρλάτος, Διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Χρωμάτων, Βερνικιών & Επιχρισμάτων (ΠΕΒΧΜ), ο Ramon Farres, EMEA Director του Guild CPO, ο Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Διευθυντής του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π., ο Παντελής Λεβαντής, Μέλος ΔΣ του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδος (SBC GREECE), ο Αλέξανδρος Ζώμας, Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και η Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ).

Ενότητα EUROPEAN TRENDS AND NATIONAL STRATEGIES IN CHEMICAL INDUSTRY

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι πολιτικές, οι κανονισμοί και οι στρατηγικές που διαμορφώνουν τη χημική βιομηχανία, με τη συμμετοχή ειδικών από την ΕΕ. Αρχικά, πρώτος πήρε τον λόγο ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έχοντας ως κεντρικό θέμα της ομιλίας του την οικονομική πορεία της χώρας. Κατά την παρουσίαση εστίασε στην ανάπτυξη και τις φορολογικές πολιτικές, ανέλυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροαπαλλαγής και της φοροδιαφυγής και τέλος, παρουσίασε στοιχεία για τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη. Στη συνέχεια, ο David Beckford, Managing Director της Pronto Industrial Paints Ltd και Chairman του European Council of the Paint, Printing Ink, and Artists’ Colours Industry (CEPE), παρουσίασε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων με στόχο το κοινό καλό. Αμέσως μετά, η Σοφία Ζήση, Chair of Management Board στο European Chemicals Agency (ECHA) και Γενική Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, έκανε μια εκτεταμένη ανάλυση σχετικά με τη χημική ασφάλεια. Τέλος, ο Γιώργος Καπανταϊδάκης, Διευθυντής Βιομηχανικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο Κώστας Παπαχλιμίντζος, τηλεοπτικός παρουσιαστής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ ΑΕ).

Ενότητα BUSINESS CASES

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πραγματικά business cases, μέσα από τα οποία αποδείχθηκε με ποιον τρόπο η καινοτομία μετασχηματίζει τον κλάδο.

Η έναρξη των ομιλιών της ενότητας έγινε από την Marlies van Wijhe, CEO της Royal Van Wijhe Verf και Chair του Dutch Coatings Association (VVVF), η οποία μίλησε για τη βιωσιμότητα και για τις ενέργειες που αναλαμβάνει η εταιρία της προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερος ο Ralf Wunder, Vice President European Sales στην KRONOS, ανέλυσε τη βιομηχανία TiO2 και τις οικονομικές συνθήκες γύρω από αυτήν. Στη συνέχεια, ο Βασίλης Βασιλειάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HB BODY Group, παρουσίασε τις πρωτοποριακές λύσεις της εταιρίας του στον κλάδο των επιχρισμάτων και ειδικά στον τομέα της επαναβαφής των αυτοκινήτων. Τέλος, ο Trevor Matayi, Senior Advisor στην ORR & BOSS, παρουσίασε μια παγκοσμίου επιπέδου ανάλυση σχετικά με τα επιχρίσματα εστιάζοντας στις τάσεις που χαρακτηρίζουν αυτή τη στιγμή τον κλάδο. Τον συντονισμό της ενότητας έκανε ο Κωνσταντίνος Δαυλός, Οικονομικός Συντάκτης του ΣΚΑΪ – Political.

Ενότητα EMPOWERING THE NEXT GENERATION: LEADERSHIP PERSPECTIVES IN THE BUILDING MATERIALS INDUSTRY

Στην τρίτη ενότητα του Coating Forum 2025, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν στη νέα γενιά ηγετών του κλάδου, οι οποίοι διαμορφώνουν τις εξελίξεις μέσα από τη διαδοχή, την καινοτομία και τη δέσμευση για συνεχή εξέλιξη. Στο round table, με συντονιστή τον Αρμόδιο Γιαννίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Vitex A.E και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), συμμετείχαν και αντάλλαξαν απόψεις μέσα από έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο η Αναστασία Πούλιου, Store Manager στην εταιρεία Αφοί Πούλιου ΙΚΕ, ο Γιώργος Γραμματίδης, Relationship Manager της ΕRLAC, ο Αλέξανδρος Χαλιορής, Business Development Manager της THRACE GROUP και ο Παναγής Τρίκαρδος, Business Development Manager στην ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ ΑΕ. Μέσα από το round table, οι ομιλητές αλλά και οι σύνεδροι μοιράστηκαν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και το όραμά τους για τη βιομηχανία.

Ενότητα NEXT FRONTIER IN SUSTAINABILITY

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου, η βιωσιμότητα ήρθε στο προσκήνιο ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι κανονισμοί που προάγουν ένα πράσινο μέλλον, μέσα από τη βιώσιμη παραγωγή και τη χρήση υλικών. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Χατζηάστρου, Xημικός και Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης στη FIBRAN, ο οποίος μίλησε για τα σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης και για τη σχέση αυτών με τα επιχρίσματα. Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο η Μαρία Τσιτουρίδου, Head of Technical Marketing στην ISOMAT SA, και ο Σταύρος Μοσχίδης, Regulatory Affairs Manager στην ISOMAT SA, οι οποίοι παρουσίασαν τον ρόλο των κανονισμών και των συστημάτων πιστοποίησης στη βιωσιμότητα. Ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ελέγχων Αειφορίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της TUV Austria Hellas, πήρε τη “σκυτάλη” αναδεικνύοντας την αξία των πιστοποιημένων υπηρεσιών αειφορίας για τη βιομηχανία χρωμάτων και οικοδομικών υλικών. Στη συνέχεια, ο Σωφρόνιος (Άκης) Μαυραγάνης, Διευθυντής Καινοτομίας & Τεχνικού Μάρκετινγκ Κατασκευών στην Omya International AG, ανέλυσε τις καινοτόμες λύσεις για τα πιο βιώσιμα χρώματα και δομικά υλικά. Στο τέλος της ενότητας, ο Mirko Zago, Chemist & Biotechnologist and R&D Manager στην ASTROBIOSOLVENT, έδωσε μια νέα δυναμική στην ενότητα με τα μείγματα λειτουργικών διαλυτών βιολογικής βάσης. Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κατσιμιλής, Συντάκτης, Architect & Construction, Boussias Media.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV