Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ολοκληρώθηκε το 3RD BALKAN & EAST MED ENERGY LAW FORUM

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωγός φυσικού αερίου

Στο 3RD BALKAN & EAST MED ENERGY LAW FORUM που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, παρουσιάστηκαν πτυχές του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημειώθηκε ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης και ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του σχεδίου υπόγειας αποθήκευσης στην Νότια Καβάλα, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ τονίσθηκε η δυνατότητα των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του συνεδρίου, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε πτυχές του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Στην ομιλία της, ανέφερε τη σημασία του ΕΣΕΚ ως «πυξίδα» για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έως το 2030.

Αναφέρθηκαν κάποιοι από τους βασικούς στόχους του ΕΣΕΚ, όπως η πλήρης απολιγνιτοποίηση (0% μερίδιο) έως το 2028, η διείσδυση των ΑΠΕ που θα ανέλθει στο 35% επί του συνόλου της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης και στο 61-64% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, στόχοι που είναι αισθητά υψηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο (31% και 56% αντίστοιχα).

Δόθηκε έμφαση στο σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ταυτόχρονης απολιγνιτοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών σε ΑΠΕ. Επίσης, τονίσθηκε η γεωπολιτική σημασία του αερίου για την Ελλάδα και τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή πτυχή του ΕΣΕΚ, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 44 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα που δύναται να δημιουργήσει 22.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν ρεαλιστικά σχέδια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν προγράμματα μετεκπαίδευσης και αναβάθμισης των προσόντων των εργαζομένων, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος ότι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία θα μετατραπούν σε επιστήμονες της Πληροφορικής. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός κ.ά.

Ως προς την χρηματοδότηση, αναμένεται η ενεργοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ με αρχικά κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα. Το ταμείο απευθύνεται σε 41 περιφέρειες της ΕΕ που έχουν αυξημένη εξάρτηση από τη βιομηχανία του άνθρακα, μία εκ των οποίων είναι η Δυτική Μακεδονία.

Η κα Σπυράκη ανέφερε ακόμη ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Μηχανισμού Εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα ενταχθεί η αγροτική παραγωγή, ενώ θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις της ναυτιλίας και των αερομεταφορών. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διακόψει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο φυσικό αέριο ακόμη και όταν αυτό χρησιμοποιείται ως καύσιμο ενεργειακής μετάβασης από το 2020.

Ο κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, στις τρέχουσες αλλά και στις επερχόμενες δραστηριότητες σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Ελλάδα. Ακόμη, παρουσίασε τις νέες υποδομές για έρευνα και αέριο, αφού έθεσε το ερώτημα, αν η αντιπαραβολή μεταξύ PIPELINE – LNG αποτελεί δίλημμα ή ανάγκη για επιπρόσθετες ανακαλύψεις.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς, Managing Partner της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες» και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, συζητήθηκε η περίπτωση της Ελλάδας ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας αερίου για τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, της οποίας οι ομιλητές πραγματεύτηκαν το πακέτο «Καθαρής Ενέργειας» και το “Target Model”. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, προχώρησε στην παρουσίαση του ο κ. Γρηγόρης Πελεκάνος, Senior Partner της δικηγορικής εταιρείας, Ballas-Pelecanos & Associates L.P.C., με τίτλο «Ηλεκτρικά Οχήματα – Στροφή προς την ενέργεια» και στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτροκίνηση την οποία και χαρακτήρισε ως κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια παρουσίασε το νομικό πλαίσιο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, παγκοσμίως, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και σημείωσε τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Στην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο Δρ. Βασίλης Καραγιάννης, Partner της δικηγορικής εταιρείας KLC Law Firm, παρουσίασε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα.

Αφού επισήμανε ότι η υπόγεια αποθήκευση συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, στη βιωσιμότητα του έργου στην Νότια Καβάλα και στα ρυθμιστικά πακέτα.

Στη συνέχεια, ανέλυσε την προσφορά και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και κατέληξε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν έχει επιχειρήσει να υλοποιήσει μια νέα υποδομή. Ενώ κατέληξε ότι όταν υλοποιηθεί το σχέδιο υπόγειας αποθήκευσης στην Νότια Καβάλα, θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Στην ίδια ενότητα, ο κ. Γιάννης Κουρνιώτης, Partner της δικηγορικής εταιρείας Lambadarios Law Firm, στην παρουσίαση του με τίτλο «Ανάπτυξη πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης αποθήκευσης: τάση αγοράς ή ανάγκη;» τόνισε ότι για τις χώρες με πρόσβαση στη θάλασσα, η ύπαρξη ευέλικτων, πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των πρώιμων κινδύνων ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου. Ακόμη, αναφέρθηκε στις λειτουργικές δαπάνες ενός τέτοιου έργου και προχώρησε στην ανάλυση των δυνατών (Strengths) και αδύνατων (Weaknesses) σημείων καθώς και στις ευκαιρίες (Opportunities) και τις απειλές (Threats) που υπάρχουν στο έργο (SWOT analysis).

Στη συνέχεια, κατά την τελευταία ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Βαλκάνια – Προκλήσεις & Ευκαιρίες» ο κ. Δημήτρης Ασημάκης, Partner της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright, ανέλυσε την παρούσα κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.

Ακόμη, επισκόπησε τους τεθέντες στόχους για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο βάσει του υπό διαβούλευση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τις προκλήσεις που τίθενται, με αναφορά στο κρίσιμο ρόλο του νομικού / ρυθμιστικού πλαισίου για την επίτευξή τους. Τέλος, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης των κατάλληλων πολιτικών.

Το συνέδριο το οποίο συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος και δημοσιογράφος, πραγματοποιήθηκε με Gold Sponsor την Praxia Bank και Supporters τις εταιρείες Ballas-Pelecanos Law Firm, Hellenic Hydrocarbon Resources Management, KLC Law Firm, Lambadarios Law Firm, Μetaxas & Associates Law Firm και Norton Rose Fulbright. Scientific Partner του συνεδρίου ήταν οι Εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕ: Τίμερμανς και Σινκιάβιτσους αξιολογούν την έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και ο κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους, επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, παρουσίασαν την αξιολόγηση της έκτης έκθεσης για την κατάσταση του περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, κ. Hans Bruyninckx.

Η έκθεση αυτή παρέχει σημαντικά και σαφή επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία υπογραμμίζουν ότι πρέπει επειγόντως να αναληφθεί δράση για την προστασία του πλανήτη μας.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει αναγάγει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε προτεραιότητα της Επιτροπής της.

Στη συνέντευξη τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε τα εξής:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος δημοσιεύτηκε την καταλληλότερη στιγμή ώστε να μας δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό κύκλο πενταετίας και προετοιμάζουμε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μια πλήρως Κυκλική Οικονομία, αναπτύσσοντας νέες καθαρές τεχνολογίες και βοηθώντας τους πολίτες να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και σε μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες. Θα κινηθούμε προς καθαρότερα και αποδοτικότερα συστήματα κινητικότητας και προς βιωσιμότερη γεωργία. Πρόκειται για επείγουσα παγκόσμια πρόκληση και μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη.»

Ο επίτροπος κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους πρόσθεσε:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό έγγραφο για όλους όσους ανησυχούμε για το μέλλον. Το γαλάζιο και το πράσινο είναι τα χρώματα που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη τρέχουσα κλιματική και περιβαλλοντική κρίση.

Η παρούσα έκθεση μας δείχνει τον κίνδυνο για το φυσικό μας κεφάλαιο, για τα ύδατα και τις θάλασσές μας, για τα εδάφη μας, για το κλίμα και τον αέρα μας. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σαφής στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, και να επιδιώξουμε μηδενική ρύπανση.

Μπορούμε να χαμηλώσουμε την καμπύλη, να αναστρέψουμε τις τάσεις που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση και μαζί να κάνουμε το μέλλον μας πράσινο.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΣΕΠΠΕ: Επιτυχής η πρώτη συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΠΑΣΕΠΠΕ Λογότυπο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2019, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η 1η τακτική συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία, μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, που συντονίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου.

Ο κ. Αραβώσης στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοψίζονται στη μετάβαση από τη γραμμική στην Κυκλική Οικονομία μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, στοχεύοντας σε πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα και ευρέος κοινωνικού οφέλους και αφορούν οριζόντια όλη την Ελληνική οικονομία.

Σημαντική συμβολή στην ευρεία συζήτηση παρείχαν οι τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των φορέων, για τις άμεσες προτεραιότητες στην πορεία της μετάβασης στο κυκλικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συγκρότηση της Επιτροπής και έθεσαν στη διάθεση του Υπουργείου το δυναμικό και τις προτάσεις τους. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον κο Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε, εν όψει της διαμόρφωσης Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων με στόχους και χρονοδιάγραμμα, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων των φορέων στο αμέσως επόμενο διάστημα στα ζητήματα:

– Αναγκαίων νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών

– Κινήτρων για τις επιχειρήσεις και δεικτών παρακολούθησης

– Πρωτοβουλιών Ενημέρωσης, ανταλλαγής γνώσης και ευαισθητοποίησης

– Προτάσεων πιλοτικών έργων

– Εξειδικευμένων κλαδικών πολιτικών (τρόφιμα, πλαστικά, τουρισμός κ.α.)

– Χρηματοδοτικών εργαλείων Ευρωπαϊκών και ιδιωτικών

– Δημιουργίας Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας για παρακολούθηση της πορείας της

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ καλεί τα Μέλη του να συμμετέχουν στις ενέργειες του Υπουργείου εκφράζοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους στα ανωτέρω ζητήματα, επικοινωνώντας με τη Γραμματεία του ΠΑΣΕΠΠΕ στο email info@paseppe.gr, 2130383814.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών Φορέων θα αποτελεί όργανο μόνιμου χαρακτήρα, θα δρα ως Εθνικό Συμβούλιο και θα συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών για την Kυκλική Oικονομία, αλλά και στη διοχέτευση μέτρων και πρωτοβουλιών στον παραγωγικό ιστό και την κοινωνία.

Οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στη Γνωμοδοτική Επιτροπή είναι:

– Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ)

– Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

– Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)

– Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου

– Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ)

– Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

– Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ)

– Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση–WWF Ελλάς»

– Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Γρεβενά: Ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεωθερμικό Πεδίο 2

Τα Γρεβενά είναι γνωστά στην Ελλάδα και ως η «πόλη των μανιταριών» λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της εξαιρετικής ποιότητας άγριων μανιταριών που φύονται στα πανέμορφα δάση της περιοχής. Σε λίγο θα αποκτήσει και δεύτερο προσωνύμιο, ως η «πόλη της γεωθερμίας», αφού θα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Γρεβενών μέσα από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του (σχολεία, δημοτικά κτίρια, κολυμβητήριο, κ.λπ.) με προϋπολογισμό ενταγμένων έργων πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εντάσσει τη γεωθερμία ως πρωτεύουσα πηγή θέρμανσης αλλά και ψύξης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για τους δημότες έως και 70% έναντι του πετρελαίου.

Ο συνολικός σχεδιασμός του δήμου, προβλέπει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2 MW, δηλαδή περίπου 130W/κάτοικο, αριθμού που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Γρεβενών διοργανώνει σχετική ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτηρίων- Το παράδειγμα των Γρεβενών» στην οποία εισηγητές θα είναι ειδικοί επί του θέματος, η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο συντονιστής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, Χρίστος Βλαχοκώστας ως εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα