Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ολοκληρώθηκε το 3RD BALKAN & EAST MED ENERGY LAW FORUM

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωγός φυσικού αερίου

Στο 3RD BALKAN & EAST MED ENERGY LAW FORUM που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, παρουσιάστηκαν πτυχές του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημειώθηκε ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης και ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του σχεδίου υπόγειας αποθήκευσης στην Νότια Καβάλα, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ τονίσθηκε η δυνατότητα των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του συνεδρίου, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε πτυχές του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Στην ομιλία της, ανέφερε τη σημασία του ΕΣΕΚ ως «πυξίδα» για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έως το 2030.

Αναφέρθηκαν κάποιοι από τους βασικούς στόχους του ΕΣΕΚ, όπως η πλήρης απολιγνιτοποίηση (0% μερίδιο) έως το 2028, η διείσδυση των ΑΠΕ που θα ανέλθει στο 35% επί του συνόλου της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης και στο 61-64% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, στόχοι που είναι αισθητά υψηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο (31% και 56% αντίστοιχα).

Δόθηκε έμφαση στο σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ταυτόχρονης απολιγνιτοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών σε ΑΠΕ. Επίσης, τονίσθηκε η γεωπολιτική σημασία του αερίου για την Ελλάδα και τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή πτυχή του ΕΣΕΚ, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 44 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα που δύναται να δημιουργήσει 22.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν ρεαλιστικά σχέδια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν προγράμματα μετεκπαίδευσης και αναβάθμισης των προσόντων των εργαζομένων, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος ότι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία θα μετατραπούν σε επιστήμονες της Πληροφορικής. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός κ.ά.

Ως προς την χρηματοδότηση, αναμένεται η ενεργοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ με αρχικά κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα. Το ταμείο απευθύνεται σε 41 περιφέρειες της ΕΕ που έχουν αυξημένη εξάρτηση από τη βιομηχανία του άνθρακα, μία εκ των οποίων είναι η Δυτική Μακεδονία.

Η κα Σπυράκη ανέφερε ακόμη ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Μηχανισμού Εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα ενταχθεί η αγροτική παραγωγή, ενώ θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις της ναυτιλίας και των αερομεταφορών. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διακόψει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο φυσικό αέριο ακόμη και όταν αυτό χρησιμοποιείται ως καύσιμο ενεργειακής μετάβασης από το 2020.

Ο κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, στις τρέχουσες αλλά και στις επερχόμενες δραστηριότητες σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Ελλάδα. Ακόμη, παρουσίασε τις νέες υποδομές για έρευνα και αέριο, αφού έθεσε το ερώτημα, αν η αντιπαραβολή μεταξύ PIPELINE – LNG αποτελεί δίλημμα ή ανάγκη για επιπρόσθετες ανακαλύψεις.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς, Managing Partner της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες» και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, συζητήθηκε η περίπτωση της Ελλάδας ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας αερίου για τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, της οποίας οι ομιλητές πραγματεύτηκαν το πακέτο «Καθαρής Ενέργειας» και το “Target Model”. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, προχώρησε στην παρουσίαση του ο κ. Γρηγόρης Πελεκάνος, Senior Partner της δικηγορικής εταιρείας, Ballas-Pelecanos & Associates L.P.C., με τίτλο «Ηλεκτρικά Οχήματα – Στροφή προς την ενέργεια» και στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτροκίνηση την οποία και χαρακτήρισε ως κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια παρουσίασε το νομικό πλαίσιο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, παγκοσμίως, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και σημείωσε τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Στην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο Δρ. Βασίλης Καραγιάννης, Partner της δικηγορικής εταιρείας KLC Law Firm, παρουσίασε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα.

Αφού επισήμανε ότι η υπόγεια αποθήκευση συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, στη βιωσιμότητα του έργου στην Νότια Καβάλα και στα ρυθμιστικά πακέτα.

Στη συνέχεια, ανέλυσε την προσφορά και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και κατέληξε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν έχει επιχειρήσει να υλοποιήσει μια νέα υποδομή. Ενώ κατέληξε ότι όταν υλοποιηθεί το σχέδιο υπόγειας αποθήκευσης στην Νότια Καβάλα, θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Στην ίδια ενότητα, ο κ. Γιάννης Κουρνιώτης, Partner της δικηγορικής εταιρείας Lambadarios Law Firm, στην παρουσίαση του με τίτλο «Ανάπτυξη πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης αποθήκευσης: τάση αγοράς ή ανάγκη;» τόνισε ότι για τις χώρες με πρόσβαση στη θάλασσα, η ύπαρξη ευέλικτων, πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των πρώιμων κινδύνων ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου. Ακόμη, αναφέρθηκε στις λειτουργικές δαπάνες ενός τέτοιου έργου και προχώρησε στην ανάλυση των δυνατών (Strengths) και αδύνατων (Weaknesses) σημείων καθώς και στις ευκαιρίες (Opportunities) και τις απειλές (Threats) που υπάρχουν στο έργο (SWOT analysis).

Στη συνέχεια, κατά την τελευταία ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Βαλκάνια – Προκλήσεις & Ευκαιρίες» ο κ. Δημήτρης Ασημάκης, Partner της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright, ανέλυσε την παρούσα κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.

Ακόμη, επισκόπησε τους τεθέντες στόχους για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο βάσει του υπό διαβούλευση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τις προκλήσεις που τίθενται, με αναφορά στο κρίσιμο ρόλο του νομικού / ρυθμιστικού πλαισίου για την επίτευξή τους. Τέλος, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης των κατάλληλων πολιτικών.

Το συνέδριο το οποίο συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος και δημοσιογράφος, πραγματοποιήθηκε με Gold Sponsor την Praxia Bank και Supporters τις εταιρείες Ballas-Pelecanos Law Firm, Hellenic Hydrocarbon Resources Management, KLC Law Firm, Lambadarios Law Firm, Μetaxas & Associates Law Firm και Norton Rose Fulbright. Scientific Partner του συνεδρίου ήταν οι Εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204MW στην Κοζάνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο των 204MW στην Κοζάνη καθώς όπως ανακοίνωσε η EBRD, η ΕΛΠΕ αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο χώρος εξαγοράστηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η έγκριση της χρηματοδότησης από την EBRD θα συμβεί στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει. Με την δημιουργία και λειτουργία του θα καλύπτει 75.000 νυκοκοιριά ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 187.000 τόνους ετησίως.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα