Newsroom

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το webinar που πραγματοποίησε το ypodomes.com και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα “Sustainable Urban Mobility”.

To webinar είχε ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες διαμορφώνουν και εξελίσσουν διαρκώς το περιβάλλον γύρω από το οποίο κινείται ο άνθρωπος. Παράλληλα η κινητικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και γίνονται απαραίτητος κρίκος.

Το σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον webinar διοργανώθηκε σε δύο panels . To πρώτο panel είχε ως θέμα του “Digital Platforms and Mobility” (Ψηφιακές Πλατφόρμες και Κινητικότητα).

Ομιλητές στο πρώτο πάνελ ήταν οι:

Γιάννης Ξιφαράς– Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Σαρίτα Βαρούχ– Country Manager Greece, Uber
Ηλίας Γεωργουλάκος– Bid Director South East Europe, Alstom
Ιωάννα Παγώνη– Επιστημονική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος ΔΣ ΣΕΣ
Βασίλης Χαλκιάς– Πρόεδρος Παγκόσμιας Οδικής Ομοσπονδίας “International Road Federation” (IRF), Διευθύνων Σύμβουλος, Αττικές Διαδρομές

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος και ιδρυτής του ypodomes.com.

Κατά την τοποθέτηση των ομιλητών παρατέθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στο περιβάλλον “Mobility as a Service” (Κινητικότητα ως υπηρεσία) να αναπτυχθεί και να προσφέρει τα οφέλη του στους χρήστες. Προϋπόθεση του Maas είναι η χρήση ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών μου θα προσφέρουν άμεση πληροφόρηση τόσο στον χρήστη όσο και στους συγκοινωνιακούς φορείς.

Γιάννης Ξιφαράς: Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας αλλά και κίνητρα στις αστικές συγκοινωνίες

Ο κ. Γιάννης Ξιφαράς ανέφερε πως για να πετύχουμε μια “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη” εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών θα χρειαστεί και μια αλλαγή στην νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το Λονδίνο όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών προτιμάει την μετακίνηση με τα ΜΜΜ καθώς είναι γρηγορότερα και φθηνότερα. Παράλληλα η πολιτεία στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί με αύξηση του στόλου των λεωφορείων και εξυγίανση των αστικών μεταφορών.

O Γ.Γ. τόνισε τη σημαντικότητα της ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων που θα παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες για να αναπτυχθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Ως παράδειγμα ανέφερε πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να κατευθυνθούν στην ηλεκτροκίνηση και να αναπτυχθούν τα αντίστοιχα εργαλεία που θα παρέχουν πληροφορίες για το που υπάρχουν σημεία φόρτισης.

Επιπλέον ανέφερε δύο επιπλέον ψηφιακά εργαλεία. Το ένα θα παρέχει πληροφορίες για τον δακτύλιο, τι οχήματα κυκλοφορούν , σύμφωνα με την πινακίδα, το καύσιμο και την τεχνολογία.

Το δεύτερο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης που μπορεί να υπάρχουν σε μια περιοχή . Στόχος να αποφεύγεται η κυκλική και συνεχόμενη διαδρομή του οχήματος με στοχο την εύρεση θέσης πάρκινγκ, που δημιουργεί τοπικό μποτιλιάρισμα.

Τέλος ο κ. Ξιφαράς ξεκαθάρισε πως το MaaS αποτελεί κομβικό σημείο για το υπουργείο με στόχο να βελτιωθούν οι υπηρεσίες των μεταφορών στο σύνολο τους.

Σαρίτα Βαρούχ: Οχήματα με μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2040, 800 εκατ. δολάρια σε οδηγούς για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Την σκυτάλη των τοποθετήσεων παρέλαβε η κ. Σαρίτα Βαρούχ. Η κ. Βαρούχ ανέφερε πως για να επιτευχθεί η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σημαντικό ρόλο παίζουν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Επίσης ανέφερε πως θα πρέπει η αγορά προωθεί την μείωση χρήσης των ΙΧ. Η χρήση της πλατφόρμας προωθεί την χρήση ταξί για μετακίνηση .

Επιπλέον η Country Manager Greece της Uber τόνισε πως στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του κλάδου των ταξί και τα στοιχεία έχουν δείξει πως αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση πλατφορμών. Οι πλατφόρμες δίνουν πραγματικές εναλλακτικές ώστε να μειωθεί η χρήση των ΙΧ, μέσα από τη διαφάνειας και της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ταξί συμπληρώνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσφέροντας το πρώτο ή το τελευταίο κομμάτι μιας διαδρομής

Η κ. Βαρούχ αναφέρθηκε και σε μια σημαντική δέσμευση της Uber που αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εταιρεία στοχεύει μέχρι το 2040 σε μηδενικές εκπομπές ρύπων καθώς όλα τα οχήματα θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, όσον αφορά την Ελλάδα.

Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης όπως η φόρτιση , η συντήρηση του οχήματος και τα οικονομικά κίνητρα.

Ολοκληρώνοντας η κ. Βαρούχ τόνισε πως η Uber στηρίζει ενεργά τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Μέχρι το 2025 η εταιρεία στοχεύει σε άμεσες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια προς του οδηγούς, για να αλλάξουν τα οχήματα τους.

Ηλίας Γεωργουλάκος: Στο επίκεντρο της Alstom το Mobility as a Service

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Ηλίας Γεωργουλάκος . Ο κ. Γεωργουλάκος αναφέρθηκε στην εμπειρία της Alstom και το κέντρο έρευνας smart mobility που αναπτύσσει η εταιρεία. Η ψηφιακή πλατφόρμα συλλέγει δεδομένα από όλα τα κέντρα ελέγχου που έχει κατασκευάσει η Alstom σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Γεωργουλάκος μίλησε και την ψηφιακή πλατφόρμα της Alstom που έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δεδομένα. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει την επίβλεψη διαφόρων μέσων μαζικής μεταφοράς ταυτόχρονα είπε ο κ. Γεωργουλάκος και με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να κάνουμε προληπτική ανάλυση.
Στόχος και όραμα είναι κάποια στιγμή να φτάσουμε σε αυτό που λέμε Mobility as a Service.

Ο Bid Director South East Europe της Alstom ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για μετακίνηση και ανάγκη για άμεση ρεαλιστική απεικόνιση των στοιχείων και υπάρχουν οι ισχυροί αλγόριθμοι να το πετύχουμε όπως Artificial Intelligence και Machine Learning .

Επίσης ο κ. Γεωργουλάκος αναφέρθηκε σε ένα σύστημα που αναπτύσσει η Alstom το οποίο συλλέγει δεδομένα από συγκοινωνιακούς φορείς και βοηθάει στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων. Επιπλέον συμπλήρωσε πως μέσα από αυτά τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν και οι επιβάτες να λάβουν ενημέρωση για ένα έκτακτο γεγονός που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στην διαδρομή τους.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ.Γεωργουλάκος ανέφερε δύο παραδείγματα απο το εξωτερικό , στη Σαραγόσα και το Μετρό του Παναμά, όπου το ψηφιακό εργαλείο της Alstom παρείχε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με στόχο την άμεση λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης.

Ιωάννα Παγώνη:  Το Mobility as a Service εφικτό μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ιωάννα Παγώνη. Η Επιστημονική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του ΔΣ ΣΕΣ, μίλησε για την ιδέα του “Mobility as a Service”, μέσα από στοιχεία που έχουν προκύψει από ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Η κ. Παγώνη ανέφερε πως η κινητικότητα ως υπηρεσία στηρίζεται στην δημιουργία μιας ενοποιημένης ψηφιακής πλατφόρμας και έχει τον επιβάτη στο κέντρο.

Επιπλέον η κ. Παγώνη τόνισε πως μπορούν οι εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες MaaS στους εργαζομένους τους με στόχο την καλύτερη μετάβαση στην εργασία τους.

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα MaaS4ΕU , το οποίο “έτρεξε” πιλοτικά σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις , το Μάντσεστερ , τη Βουδαπέστη και το Λουξεμβούργο.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε η Η Επιστημονική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι πως την υπηρεσία MaaS τη χρησιμοποιούν οι ήδη υπάρχοντες χρήστες. Οι χρήστες ΙΧ δυσκολεύονται να φύγουν από την ιδιωτική μετακίνηση. Επιπλέον οι νέοι φάνηκε να είναι πιο θετικοί στη χρήση τέτοιας υπηρεσίας καθώς χρησιμοποιούν ευρύτερα την τεχνολογία στην οποία βασίζεται το MaaS.

Βασίλης Χαλκιάς: Αλλαγή οχημάτων αλλά και λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων

Τον κύκλο τοποθετήσεων έκλεισε ο κ. Βασίλης Χαλκιάς. Ο Πρόεδρος Παγκόσμιας Οδικής Ομοσπονδίας “International Road Federation” (IRF) και Διευθύνων Σύμβουλος, Αττικές Διαδρομές ανέφερε πως όλο αυτό το οικοδόμημα τoυ Sustainable Urban Mobility θα στηριχθεί στην κοινή χρήση των δεδομένων.

Παράλληλα τόνισε πως ταυτόχρονα με τα μεταφορικά μέσα πρέπει να αλλάξουν και οι αυτοκινητόδρομοι , πρέπει να γίνουν κι αυτοί ευφυείς. Οι δρόμοι, δήλωσε, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για όλες αυτές τις αλλαγές.

Επιπλέον συμπλήρωσε πως πρέπει να εξελιχθεί η τεχνολογία παρακολούθησης των αυτοκινητοδρόμων για να έχουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Κλείνοντας ο κ. Χαλκιάς ανέφερε πως η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών θα είναι προς όφελός τα χρήστη καθώς θα προλαμβάνει τα ατυχήματα, θα αυξήσει την οδική ασφάλεια , θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση , θα μειώσει τη εκπομπή αέριων ρύπων και παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση των οδηγών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV