Μια ματιά στο μέλλον επιχείρησε η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων -ΠΕΔΜΕΔΕ- διοργανώνοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα με θέμα ”Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Εισαγωγή του Κατασκευαστικού Κλάδου στο metaverse“ με βασικό ομιλητή τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, ενημέρωσε για τη φιλοσοφία, τις δυνατότητες, τα επιτεύγματα και τα επόμενα βήματα γύρω από τις εμβληματικότερες υπηρεσίες του gov.gr, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και δημιουργούν νέες προοπτικές για τη χώρα στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση στον Κλάδο, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση συμμετέχοντας με επιτυχία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα καθώς και στην εκπαίδευση στελεχών του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
«Η ψηφιοποίηση των Κατασκευών με τη βοήθεια του ΒΙΜ, της μοντελοποίησης των κατασκευαστικών πληροφοριών, που βασίζεται στη χρήση “έξυπνων” ψηφιακών μοντέλων, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δακτυλίδης.
Ο Δρ. Αντώνιος Πανάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΔΜΕΔΕ, επικεντρώθηκε στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου, (Construction 4.0) τονίζοντας ότι οι ψηφιακές ανάγκες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να απαντηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατάρτιση των εργαζομένων. Επιπλέον παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σε σχέση με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την έλλειψη ψηφιακής κατάρτισης. Σημείο ενδιαφέροντος και καινοτομίας υπήρξε η αναφορά στο ChatGPT, το νέο internet που προκαλεί αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και μεγάλες αλλαγές γενικότερα.
Ο υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, κ. Οδυσσέας Δρόσης, αναφέρθηκε στα οφέλη της εφαρμογής της επιστήμης αυτής στον Κατασκευαστικό Κλάδο, επισημαίνοντας συγκεκριμένα πεδία χρήσης και αναπτύσσοντας ειδικότερες ιδέες σχετικά με την «όραση των υπολογιστών» και τη χρήση τους στην αυτοματοποιημένη απεικόνιση έργων για την μέτρηση των αποστάσεων και τον έλεγχο προόδου των κατασκευών και τήρησης του χρονοδιαγράμματος καθώς και για την «έξυπνη επιλογή σημείων γεωτρήσεων» αλλά και για τις «προσομοιώσεις» με σκοπό τη μείωση του κόστους και χρόνου κατασκευής των έργων και την αποφυγή λαθών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας