Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στην οποία είχε θέσει η ΡΑΕ τις εισηγήσεις των δύο διαχειριστών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης των Σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίοι εμπίπτουν στην εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 4951/2022.
Στη διαβούλευση συμμετείχαν 15 πρόσωπα, νομικά και φυσικά, με την Αρχή να δημοσιεύει τα σχόλια τους.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ΔΕΗ, Mytilineos, Wind Energy Applications, ΣΠΕΦ, ΕΣΗΑΠΕ, Κίνηση Προστασίας Νησίδων, ΕΛΕΤΑΕΝ, Enel Green Power Hellas, Aurarius Investment Group , Κυπαρίσσης Σταύρος, ενώ δύο από τα σχόλια είχαν τον χαρακτηρισμό εμπιστευτικά.
Οι εισηγήσεις των δύο διαχειριστών για περιορισμό της έγχυσης των σταθμών είχαν προκαλέσει αντιδράσεις έστω και παρασκηνιακά στο χώρο της ενέργειας. Άνθρωποι του κλάδου ανέφεραν πως δεν είναι ωφέλιμο για καμία επένδυση να λειτουργεί και να αποδίδει λιγότερο από τις δυνατότητες της .
Οι προτάσεις της ΔΕΗ
Μέρος στη διαβούλευση έλαβε και η ΔΕΗ. Αρχικά ζήτησε να εξαιρεθεί η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και βάσει προγράμματος θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής μέσα στο 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Όπως αναφέρει, η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ, πρόκειται να τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και οποιοσδήποτε περιορισμός στην απόδοση της θα σημαίνει και αύξηση του κόστους θέρμανσης για τους πολίτες.
Ακόμα , σημειώνει πως οι σταθμοί αποθήκευσης δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε περιορισμούς.
Η ΔΕΗ προτείνει οι περιορισμοί να αποφασίζονται κλιμακωτά και να ακολουθεί την εξέλιξη ένταξης νέων έργων και την ανάγκη, εάν αυτή προκύπτει, για περιορισμούς έγχυσης.
Στην τοποθέτηση της ζητάει να εξαιρεθούν από το μέτρο οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης και οι σταθμοί που έχουν υπογράψει συμβόλαια ΡΡΑs. Ακόμα, να επαναπροσδιοριστούν βάσει εποχικότητας τα χρονικά παράθυρα έγχυσης των αιολικών και των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
Τα έργα που είναι συνδεδεμένα στο σύστημα των 400 kV να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς καθώς δεν αναμένεται να προκύψει κάποιου είδους συμφορηση ή κορεσμός του δικτύου, σε αυτή την τάση.
Στις προτάσεις της περιλαμβάνεται και η επιβολή χρεώσεων μη συμμόρφωσης να μην εφαρμοστεί εξ αρχής τους σταθμούς αλλά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο θα υπάρξουν συμπεράσματα των Διαχειριστών για την ύπαρξη ή μη συμμόρφωσης καθώς και τη συστηματικότητα και το μέγεθος των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης. Ενώ σημειώνει πως η προτεινόμενη μοναδιαία τιμή για τη συμμόρφωση είναι ιδιαιτέρως υψηλή.
Τέλος, ολοκληρώνει με την πρόταση να εξεταστεί η δυνατότητα οι περιορισμοί να ομαδοποιηθούν και να εφαρμοστούν ανά Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ώστε στην περίπτωση που κάποιος σταθμός λόγω καιρικών συνθηκών παράγει λιγότερο να δίνεται η δυνατότητα μη επιβολής περιορισμών σε άλλους σταθμούς του ιδίου χαρτοφυλακίου.
Οι προτάσεις της Mytilineos
Τις δικές της θέσεις στη δημόσια διαβούλευση δημοσίευσε και η Mytilineos. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα των δυναμικών περιορισμών έναντι των στατικών.
Η Mytilineos αναφέρει πως σε περίπτωση που υπάρχουν στατικοί περιορισμοί προτείνει αυτοί να είναι σε μηνιαία βάση και να ανακοινώνονται 15 ημέρες πριν την έναρξη της σχετικής περιόδου. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει κάποιος προφανείς λόγος οι περιορισμοί να είναι ίδιοι τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στρεσάρουν περισσότερο το σύστημα.
Ακόμα, προτείνει να υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας στον περιορισμό μέχρις ότου οι Διαχειριστές να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία για την ελαχιστοποίηση ή ακόμα και την εξάλειψη των περικοπών.
Ξεκαθαρίζει, πως η ενιαία τιμή αναφοράς για όλους τους σταθμούς δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις της αιολικής παραγωγής ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης των έργων.
Στις προτάσεις της εταιρείας είναι να δοθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενισχύσεις στα έργα που θα επιβληθούν περιορισμοί, ούτως ώστε αυτά να εντάξουν υποδομές αποθήκευσης.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για τους σταθμούς αποθήκευσης πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες επιβολής μόνο δυναμικών περιορισμών. Στην περίπτωση που υπάρξουν εξαρχής στατικοί περιορισμοί αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα τους.
Κλείνοντας, προτείνει πως για την ομαλότερη διαχείριση της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ οι Διαχειριστές οφείλουν να εξετάσουν την συνδρομή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο όπως ενδεικτικά Advanced Power Flow Control, Flexible Alternating Current Transmission Systems(FACTS), Dynamic Line Ratings κοκ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV