Νίκος
Καραγιάννης

Η Ρεβυθούσα μεταμορφώνεται σταδιακά σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με τον ΔΕΣΦΑ να προσβλέπει στο αναδειχθεί σε πύλη εισόδου, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την βαλκανική αγορά φυσικού αερίου. Αιχμή του δόρατος σε αυτόν το στόχο, θα αποτελέσουν οι αναβαθμισμένες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ενώ σε συνδυασμό με τους, στρατηγικής σημασίας, αγωγούς που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή (βλ. TAP, IGB, Κάθετος Διάδρομος), η Ρεβυθούσα θα καταστεί «το μοναδικό τόσο διασυνδεδεμένο Terminal της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκτώντας ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, κος Σωτήρης Νίκας.

Το κρίσιμο έργο της αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας αποτελεί άλλωστε και μια πολύτιμη «προίκα» για τους ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Η 2η Αναβάθμιση

Η 2η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010, σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Μέσα από μια σειρά αναβαθμίσεων, ανάμεσα στις οποίες και η κατασκευή 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δρομολογούνται καίριες βελτιώσεις στον Τερματικό Σταθμό και κατ’ επέκταση στην αξιοπιστία της τροφοδοσίας του εθνικού δικτύου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, και πηγές χρηματοδότησής του είναι επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, 2 δάνεια από την Ε.Τ.Επ., ύψους 80 εκατ. ευρώ, καθώς και ίδια κεφάλαια που καλύπτουν το υπολειπόμενο ποσό. Η 2η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας περιλαμβάνει 4 υποέργα:

– Την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου του Σταθμού με την εγκατάσταση 3ης δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κ.μ.,

– Την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων,

– Την περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης,

– Και την αναβάθμιση του Μετρητικού Σταθμού Αγίας Τριάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η 3η δεξαμενή θα αυξήσει το συνολικό χώρο αποθήκευσης στα 225.000 κ.μ., σχεδόν διπλασιάζοντας την τρέχουσα αποθηκευτική ικανότητα, ενώ η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας (από 140.000 σε 260.000 κ.μ.). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδέχεται όλους τους τύπους πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ.

Ο ρυθμός αεριοποίησης αναμένεται να αυξηθεί από τα 1.000 κ.μ./ώρα σήμερα στα 1.400 κ.μ./ώρα, ενισχυμένος κατά 40% και… πενταπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές δυνατότητες του Σταθμού, 17 χρόνια πριν (μόλις 271 κ.μ./ώρα). Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης θα προκύψει μέσα από μια σειρά τεχνικών βελτιώσεων τόσο στον Σταθμό της Ρεβυθούσας όσο και στον Μετρητικό Σταθμό της Αγίας Τριάδας. Η δυναμικότητα του συστήματος μετά το πέρας της αναβάθμισης θα διαμορφωθεί στα 7 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση. Από αυτά, τα 5 δισ. κ.μ. αναμένεται να εξυπηρετήσουν τις εισαγωγικές ανάγκες χωρών των Βαλκανίων, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. κ.μ. προορίζονται για την εγχώρια αγορά.

Το ιστορικό

Ο Τερματικός Σταθμός άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 1999 μετά από 12 χρόνια έργων και επενδύσεις ύψους 100 δισ. δραχμών, εξασφαλίζοντας τότε στη ΔΕΠΑ μια «μόνιμη» εφεδρεία 84 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου για τις ώρες αιχμής. Με την πάροδο των χρόνων φυσικά, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας πολλαπλασιάστηκαν επιτάσσοντας την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Η πρώτη «γενιά» αναβαθμίσεων ολοκληρώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον Οκτώβριο του 2007, τριπλασιάζοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που ο Σταθμός μπορούσε να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται και αυξάνοντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας του συστήματος στα 5,2 με 5,3 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση. 

Το έργο της 1ης αναβάθμισης υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, με πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ, με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη ύψους 21,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως κομμάτι της ΔΕΠΑ. Μια δεκαετία αργότερα λειτούργησε ως ξεχωριστός διαχειριστής, με την ΔΕΠΑ να κατέχει το 100%. Σήμερα, το περιβάλλον της αγοράς του φυσικού αερίου καταγράφει ένα πολύ θετικό «μομέντουμ», όπερ μεταφράζεται σε αυξημένα κέρδη (προβλέπεται να «κλειδώσουν» στα 94 εκατ. ευρώ για το 2017) και αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα κάτω τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (με πληροφορίες από protothema.gr)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV