Newsroom

Τo ρολόι του Big Ben θα αποκαλυφθεί μέσα από ένα κάλυμμα την κατάλληλη περίοδο, ώστε το παγκοσμίως διάσημο ρολόι να εκτελέσει τον πιο σημαντικό ετήσιο ρόλο του – να χτυπήσει την Πρωτοχρονιά για χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου και εκατομμύρια ακόμη που παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Ο πύργος του ρολογιού του βρετανικού κοινοβουλίου ήταν κρυμμένος για τρεισήμισι χρόνια, ενώ εκατοντάδες τεχνίτες επισκεύασαν τους τοίχους, αντικατέστησαν τη μεταλλοτεχνία και ξανάβαψαν και επιχρύσωσαν το ρολόι, στη μεγαλύτερη αναπαλαίωση του από τότε που χτίστηκε το 1859.

Ο Νικ Στερτζ, διευθυντής έργου για τα ειδικά έργα “Sir Robert McAlpine”, είπε ότι η αφαίρεση των ικριωμάτων ήταν ένα «τεράστιο ορόσημο» στο έργο των 79,7 εκατομμυρίων λιρών.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν μεγάλη διαφορά. θα αρχίσουν να παίρνουν πίσω τον πύργο τους», είπε. «Οι στέγες θα είναι πλήρως ορατές μαζί με τις τέσσερις όψεις του ρολογιού».

Το Μπιγκ Μπεν, το μεγαλύτερο και πιο ακριβές ρολόι τεσσάρων όψεων, όταν κατασκευάστηκε, είναι σύμβολο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του Λονδίνου και της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, καθώς και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των πλαισίων στις όψεις του ρολογιού χρησιμοποιώντας και φυσητό γυαλί, είπε ο Στερτζ. Οι δείκτες, οι αριθμοί και άλλες λεπτομέρειες των καντράν έχουν βαφτεί ξανά έντονο μπλε αντί για το μαύρο που ήταν γνωστό από καιρό στους Λονδρέζους.

Ο χρωματισμός

Ο Στέρτζ είπε ότι ένα αρχικό δείγμα έδειξε ένα μπλε χρώμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση βαφής που αποκάλυψε ότι το ένα από τα πρώτα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο ρολόι ήταν το λεγόμενο Πρωσικό μπλέ.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», είπε. «Όταν στέκεσαι στο δρόμο είναι ένα πολύ ωραίο νεύμα στο παρελθόν».

Τα λουλουδάτα εμβλήματα των τεσσάρων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου –το γαϊδουράγκαθο, το τριφύλλι, το πράσο και το τριαντάφυλλο– έχουν ξαναβαφτεί στα χρώματα του αρχικού σχεδίου του Charles Barry για τον πύργο, ο οποίος μετονομάστηκε προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ το 2012.

Τα 12 χτυπήματα της Μεγάλης καμπάνας που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή της χρονιάς θα τροφοδοτούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο αρχικός μηχανισμός του βικτωριανού ρολογιού θα επανέλθει ξανά όταν οι καμπάνες ξαναρχίσουν το γνωστό τους μοτίβο, να χτυπούν κάθε τέταρτο και να χτυπούν κάθε ώρα την άνοιξη.

Ο Άλεξ Τζέφρι, ένας από τους τρεις ωρολογοποιούς στο Παλάτι του Γουέστμινστερ, το επίσημο όνομα του κτιρίου του κοινοβουλίου, είπε ότι το ρολόι είχε μεταφερθεί στην Κούμπρια, στη βορειοδυτική Αγγλία, για να αποσυναρμολογηθεί και να ξαναχτιστεί.

«Όλα έχουν αποκατασταθεί στις αρχικές τους προδιαγραφές», είπε. «Είναι πολλά τα μέρη – 11 και μισό τόνοι. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα από τα χέρια ζυγίζει περίπου 305 κιλά (672 λίβρες) και ο λεπτοδείκτης έχει μήκος 14 πόδια (4,3 μέτρα).

Το ένα καντράν που δείχνει την ώρα, όταν κατέβει η σκαλωσιά θα είναι ηλεκτροκίνητο, αλλά και τα τέσσερα καντράν θα λειτουργούν όπως το αρχικό ρολόι μέσω βαρύτητας ξανά την άνοιξη.

«Είναι περίφημα ακριβές», είπε. «Το Μεγάλο Ρολόι έχει σχεδιαστεί εξαιρετικά καλά με ακρίβεια δευτερολέπτου».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV