Νίκος
Καραγιάννης
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαδικασίες που θα θέσουν τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB σε τροχιά υλοποίησης. Έπειτα από την άδεια εγκατάστασης του αγωγού στο ελληνικό τμήμα, με απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, την αντίστοιχη άδεια που εκδόθηκε από βουλγαρικής πλευράς ήδη από το 2017 και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού), το τελευταίο βήμα που εκκρεμεί, κλείνοντας τον μακροσκελή κύκλο αδειοδοτήσεων είναι η έκδοση Άδειας για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία αναμένεται εντός του Β’ τριμήνου του 2019, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Παράλληλα «τρέχουν» οι σχετικοί διαγωνισμοί και πιο συγκεκριμένα, οι 32 «βαριές» διαγωνιστικές διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο (προμήθεια σωλήνων, EPC και Owner Engineer)  και βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, προμηνύοντας τη σύντομη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Ο διαγωνισμός που αφορά του σωλήνες, με κόστος που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών με επόμενο βήμα την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, όσων ενδιαφερομένων φυσικά καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σε δηλώσεις της σε πρόσφατες δηλώσεις της, εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών έως το Μάιο, τοποθετώντας την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης εντός του 2020, δηλαδή ταυτόχρονα με τον ΤΑΡ.

Οι «μνηστήρες» σε μια shortlist με «άρωμα Ελλάδας»

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία προεπιλογής των ενδιαφερόμενων εταιρειών για το EPC (Engineering Procurement Construction), προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποβολή προσφορών, ίσως και εντός του προσεχούς μήνα, στα επικρατέστερα σχήματα (shortlist) των αρχικά 11 «μνηστήρων». 

Σε μια shortlist ελληνικού ενδιαφέροντος, η TEPNA «κατεβαίνει» μαζί με τη γερμανική Max Streicher, η ΆΚΤΩΡ με την κινεζική China Petroleum Pipeline Engineering και η J&P ΑΒΑΞ μόνη της. Αντίπαλοί τους θα είναι η γαλλική Vinci, μέσω της Spiecapag που συμμαχεί με τη βουλγαρική Thrace Group, αλλά και η ιταλική Bonatti η οποία συνασπίστηκε με 2 ακόμη βουλγαρικές εταιρείες.

Το έργο

Με μήκος 182 χιλιομέτρων, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κ.μ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ και πλέον θεωρείται ιδιαίτερα ώριμο για την υλοποίησή του.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV