Μαρίνα
Ξυπνητού

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα μετατίθεται η ολοκλήρωση του αγωγού της Βόρειας Μακεδονίας. Το έργο ήταν να παραδοθεί στα τέλη του επόμενου έτους, ωστόσο από την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ύψους 84 εκατ. ευρώ που έκανε η Nomagas, προκύπτει ότι οι εργασίες για την κατασκευή του θα ολοκληρωθούν τελικά σε 36 μήνες – δηλαδή ως το 2027.

Ταυτόχρονα, προκύπτει και μια ακόμα αλλαγή η οποία αφορά τη χωρητικότητα που πλέον αναγράφεται ως 1,8 δισ. κ.μ. ετησίως από 1,5 δισ. που ήταν αρχικά.

Την ίδια ώρα, στην ΤΕΡΝΑ ανετέθη το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς Βόρεια Μακεδονία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από τον ΔΕΣΦΑ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του μετρητικού σταθμού για τον αγωγό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας είναι ο δεύτερος αγωγός στην Ελλάδα που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο και θα αποτελεί μέρος της υποδομής υδρογόνου της χώρας, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Το project που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς και η Nomagas από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας, προβλέπει την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 125 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό τμήμα, μήκους 57 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής. Από εκεί θα ξεκινά το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ., το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του έργου, η αρχική του χωρητικότητα θα είναι 1,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση, που έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς διαδρόμους, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, το έργο ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV