Νίκος
Καραγιάννης

Λίγοι μήνες απέμειναν για την ολοκλήρωση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, μιας και το έργο στο τελευταίο υπό κατασκευή τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη είναι στο τελικό του στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com μέσα στο Φθινόπωρο (το πιθανότερο τον Οκτώβριο) το έργο θα έχει ολοκληρωθεί όπως και η ηλεκτροκίνηση και μαζί με το εξηλεκτρισμένο τμήμα Κιάτο-Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα αποτελούν το κύριο δίκτυο για την γιγάντωση των εμπορευματικών κυρίως μεταφορών. Με την λειτουργία της γραμμής τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 160χλμ/ώρα.

Ήδη 4 εταιρείες έχουν τη σχετική άδεια και 3 από αυτές έχουν βάση και στη Θεσσαλονίκη (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Goldair Rail Cargo και ΜΑΚΙΟΣ) με κύριο έργο την μεταφορά από την πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας στα βόρεια σύνορα με τα Σκόπια.

Η γιγάντωση του ΟΛΠ (από 600.000 containers το 2009 σε πάνω από το 4 εκατομμύρια το 2017), η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η δημιουργία των logistics center σε Θριάσιο και Γκόνο και μελλοντικά σε άλλα σημεία της χώρας προμηνύει ότι οι εμπορευματικές μεταφορές μέσω σιδηρόδρομου εγχώρια αλλά και προς άλλες χώρες θα γνωρίσει κατακόρυφη αύξηση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί άλλωστε το δείχνουν: από το 0,5% έχουμε φτάσει στο 1,4% (ελάχιστο ποσοστό μπροστά στο 11% που είναι ο Ευρωπαϊκός Μ.Ο). Ειδικότερα από το συνοριακό σταθμό της Ειδομένης που κρατά τα σκήπτρα στην Ελλάδα μια και στη σιδηροδρομική διακίνηση εμπορευμάτων το 2017 είχε το 90% της συνολικής κίνησης (οι άλλοι 3 είναι οι Προμαχώνας, Πύθιο και Ορμένιο).

Το 2017 με τα φορτία συνολικά- διεθνή και εσωτερικού- ήταν 358.000.000, μετρημένη σε τονοχιλιόμετρα, η καλύτερη επίδοση της τρέχουσας δεκαετίας ενώ για το 2018 αναμένεται να καταρριφθεί και η πρόβλεψη για αύξηση 8% με βασικό “μπροστάρη” την COSCO που δίνει το ρυθμό γιγαντώνοντας συνεχώς το λιμάνι του Πειραιά.

Με την έναρξη δραστηριοποίησης των 3 νέων εταιρειών, την νέα πολιτική στις εμπορευματικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ύπαρξη νέων επενδύσεων στο χώρο των logistics τα επόμενα χρόνια δείχνουν “ένδοξα”. Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Επίσης σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com αυτή η “θέρμανση” του σιδηρόδρομου έχει δημιουργήσει την πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την μετατροπή της γραμμής προς Ειδομένη από μονή σε διπλή και ήδη κάποιες διεργασίες έχουν ξεκινήσει προκειμένου σε βάθος χρόνου να προληφθεί τυχόν “έμφραγμα” από την ολοένα και αυξανόμενη κίνηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ολοκλήρωση του Πολύκαστρο-Ειδομένη και της ηλεκτροκίνησης μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά, ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα στη δρομολόγηση επιβατικών “γρήγορων” τρένων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι την Αθήνα, αναβιώνοντας παλιά δρομολόγια και δημιουργώντας αγορά για νέα. Σε αυτό μάλιστα η απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς το 2016 είναι ξεκάθαρη καθώς δεν θα είναι μόνο προνόμιο της αγοράς αλλά θα μπορεί και αλλοδαπή σιδηροδρομική εταιρεία να δρομολογήσει τρένα που θα ξεκινούν εκτός Ελλάδας και θα μπορούν να κινούνται και εσωτερικά με άξονα το εμπορικό κέρδος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα “τεχνικά ζητήματα” που πρέπει να διευθετηθούν καθώς όπως αναφέρουν σιδηροδρομικές πηγές στο ypodomes για παράδειγμα έχουμε την σιδηροδρομική γέφυρα στο Πολύκαστρο που λόγω κλίσης δημιουργεί βραδυπορείες καθώς όπως αναφέρουν στο συγκεκριμένο τμήμα οι ταχύτητες είναι αναγκαστικά πολύ πιο χαμηλές από τις εκτιμώμενες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας