Ήταν Σεπτέμβρης του 2014 όταν υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την Α’ Φάση του έργου της «Ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα». Η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα ήταν ένα έργο που έμεινε στάσιμο για τουλάχιστον 2 δεκαετίες από τότε που ξεκίνησαν οι αρχικές μελέτες. Τον Νοέμβριο του 2006 χαρακτηρίστηκε με Υπουργική Απόφαση ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» ωστόσο έπρεπε να παρέλθει μια ακόμη οκταετία για να περάσει σε φάση υλοποίησης.
Όταν πια έπεσαν οι υπογραφές, η χώρα βρισκόταν ήδη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, γεγονός που οδήγησε τον φορέα υλοποίησης του έργου, ΑΔΜΗΕ, να προωθήσει την υλοποίησή του σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση του έργου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφορά τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 222 χμ. Η Α’ φάση του έργου, με κόστος 240 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, αρχικά προβλεπόταν να παραδοθεί σε 22 μήνες από την έναρξη των σχετικών εργασιών ωστόσο παρατάθηκε για το τέλος του 2017.
Όπως και να ‘χει, η Β’ φάση, έστω και με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, βρίσκεται προ των πυλών και στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να περάσει σε φάση υλοποίησης, ρεαλιστικά μιλώντας, εντός του 2018. Η δημοπράτηση του έργου «σκοντάφτει» στη χρονοβόρα Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αν και όλοι οι περιβαλλοντικοί και πολεοδομικοί όροι έχουν ήδη εγκριθεί.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι το έργο, βάσει της έως τώρα εμπειρίας, θα μπορούσε να χωριστεί σε 2 επιμέρους εργολαβίες, δεδομένου και ότι ο ΑΔΜΗΕ επιθυμεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Η πρώτη, πιθανότατα θα αφορά τα υποβρύχια καλώδια της διασύνδεσης και η δεύτερη την κατασκευή του υποσταθμού Νάξου. Χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της Β’ φάσης είναι τα τέλη του 2019, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Η Β’ φάση με εκτιμώμενο κόστος 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο με υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 47,6 χμ. Επίσης προωθείται η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου-Λιβαδιού (14,5 χμ) και Άνδρου-Τήνου (4 χμ). Η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη με τον ΑΔΜΗΕ να προσανατολίζεται στην εξεύρεση πόρων μέσω ΕΣΠΑ ή της ΕΤΕπ. Σε αυτό το σημείο βέβαια, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση (ήδη το 24% έχει πωληθεί στην Κινεζική State Grid), η εξέλιξη της οποίας θα καθορίσει το μείγμα χρηματοδότησης.
Η Β’ φάση του έργου στην ουσία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).
Αν και ο νέος σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση και αποξήλωση των πεπαλαιωμένων ΑΣΠ που λειτουργούν με πετρέλαιο, για λόγους κάλυψης έκτακτων ενεργειακών αναγκών, κάποιοι Σταθμοί θα μείνουν στη θέση τους λειτουργώντας ως εφεδρείες στο ενδεχόμενο βλάβης των υποβρύχιων καλωδίων, των οποίων η αποκατάσταση είναι μια γενικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.
Αν και είναι νωρίς να μιλήσουμε για την Γ’ και τελευταία φάση του έργου η οποία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση πια της διασύνδεσης με την πόντιση και δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα νησιά. Σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η δημοπράτηση της Γ’ φάσης προβλέπεται για τον Δεκέμβρη του 2020.
Τα οφέλη της διασύνδεσης είναι πολλαπλά για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων θα μειωθούν δραματικά οι κοστοβόρες δαπάνες για αγορές ρύπων, θα υποχωρήσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον θα αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο (υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 100 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ θα προσδιοριστεί το βέλτιστο μείγμα παραγωγής και τεχνικών βελτιώσεων που θα επιτρέψουν προοδευτικά την πολυπόθητη, εκτεταμένη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο.
Όλα αυτά φυσικά μεταφράζονται και σε φθηνότερο ρεύμα για τον καταναλωτή που θα δει μειώσεις στους λογαριασμούς. Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι συνώνυμα μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς τόσο σε επίπεδο διαχείρισης του δικτύου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Είναι άλλωστε και επιτακτική ανάγκη για τη χώρα που υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας συγκριτικά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως καταδεικνύει και σχετική έκθεση της PwC.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας