Νίκος
Καραγιάννης

Ομαλά και βάσει χρονοδιαγράμματος βαίνει η Α’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων, η οποία σταδιακά οδεύει προς ολοκλήρωση. Η διασύνδεση της Άνδρου έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να διασυνδεθεί και η Πάρος αφήνοντας για το τέλος του έτους την αποπεράτωση της κεντρικής διασύνδεσης, μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, και για τις αρχές του 2018 μια τελευταία εκκρεμότητα στη Μύκονο η οποία βρέθηκε ελαφρώς εκτός χρονικών πλαισίων εξαιτίας εμπλοκής με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του νησιού.

Με την διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη Φάση της διασύνδεσης, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της Α’ Φάσης, η διασύνδεση θα τεθεί σε άμεση λειτουργία, σηματοδοτώντας για τα παραπάνω νησιά την άμεση σύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Α’ Φάση αφορά τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 222 χλμ. και κόστος 240 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ. Αρχικά προβλεπόταν να παραδοθεί σε 22 μήνες από την έναρξη των σχετικών εργασιών το 2015 ωστόσο παρατάθηκε για το τέλος του 2017.

Η Β’ φάση με εκτιμώμενο κόστος τα 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο με υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 47,6 χλμ. και βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης προωθείται η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου-Λιβαδιού (14,5 χλμ.) και Άνδρου-Τήνου (4 χλμ.). 

Η Β’ φάση του έργου στην ουσία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).

Αν και ο νέος σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση και αποξήλωση των πεπαλαιωμένων ΑΣΠ που λειτουργούν με πετρέλαιο, για λόγους κάλυψης έκτακτων ενεργειακών αναγκών, κάποιοι Σταθμοί θα μείνουν στη θέση τους λειτουργώντας ως εφεδρείες στο ενδεχόμενο βλάβης των υποβρύχιων καλωδίων, των οποίων η αποκατάσταση είναι μια γενικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV