Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Ολόκληρη η Λέσβος ανακηρύχθηκε προστατευόμενο γεωπάρκο από την UNESCO

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολόκληρο το νησί της Λέσβου εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που προστατεύονται από την UNESCO, σύμφωνα με απόφαση του διεθνή οργανισμού που ελήφθη την Παρασκευή στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Μέχρι σήμερα, προστατευόταν από την UNESCO μόνο η περιοχή των απολιθωμένου δάσους στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας, που κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προέβλεπε την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως γεωπάρκου και την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Την προσπάθεια ενίσχυσαν πολλές υπηρεσίες και τοπικοί φορείς της Λέσβου όπως η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών- Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και άλλοι.

«Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν, που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα» επισημαίνει στην ανακοίνωση του δήμου Λέσβου ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της Λέσβου ως προστατευόμενο από την UNESCO γεωπάρκο απαρτίζονταν από τον δρ. Ζ. Μαρτινί, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Reserve Geologique Haute Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων του διεθνούς οργανισμού και τον δρ. Α. Σίλερ, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanEifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

image_printΕκτύπωση

Ηλεκτρική ενέργεια

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ και η επιτάχυνση των ενεργειακών υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και ιδίως της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε na εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Ενημερωτικές δράσεις από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

H Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με αίσθημα ευθύνης συνέχισε και το α’ εξάμηνο του 2019 τις ενημερωτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Ενημέρωση δημοτών

Το 2019 πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού υλικού και τσάντας ανακύκλωσης πόρτα – πόρτα στο Δήμου Αμαρίου για την έναρξη του έργου ανακύκλωσης στην περιοχή.

Ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της συνεργασίας μεταξύ των συμβεβλημένων επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, η ΕΕΑΑ συμμετείχε με ομιλητή στην Ημερίδα του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα και στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Δημόσιο Χώρο που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης συμμετείχε στο Συνέδριο Δικτύου ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας στους Δελφούς και σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση συμμετείχε στο 6ο Οnassis Fast Forward Festival με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική. Η συμμετοχή της ΕΕΑΑ σε ενημερωτικές δράσεις συνεχίστηκε με ενημερωτικό περίπτερο της εταιρείας στην 3Η έκθεση Verde Tec της Αθήνας.

Ενέργειες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών

Η ΕΕΑΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους ΟΤΑ για την εκπαίδευση της νέας γενιάς πραγματοποίησε 50 εκδηλώσεις ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά. Παράλληλα διοργάνωσε εκδηλώσεις JAZZ με ανακυκλώσιμα υλικά σε αρκετούς Δήμους ενώ συμμετείχε στο 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Αχαρνών και στη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Ηλιούπολης.

Στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν από την ΕΕΑΑ περίπου 730 παρουσιάσεις σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής & της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ υποστήριξε τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Δήμοι Παλλήνης, Αρταίων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ιωαννιτών, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ζίτσα με την βράβευση των σχολείων που συμμετείχαν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ανακύκλωσης.

Ενημερωτικές ενέργειες σε Επιχειρήσεις

Σχετικά με την ενημέρωση των επιχειρήσεων για την Ανακύκλωση, η ΕΕΑΑ πραγματοποίησε 11.000 ενημερωτικές επισκέψεις σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα για το πρόγραμμα του μπλε κώδωνα και διοργάνωσε ενημερωτικές ενέργειες σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις όπως Mattel, Unilever, Colgate – Palmolive. Επίσης συνέχισε τη συνεργασία της με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΗELMEPA) για τον καθαρισμό ακτών εντός Αττικής, (Σχινιάς παραλία Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας).

Ειδικές Δράσεις για τα Πλαστικά

Η EEAA στο α’ εξάμηνο του 2019 υλοποίησε καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση των πλαστικών με μηνύματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών.

Ταυτόχρονα, με στόχο την ανάδειξη της συμβολής της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλαστικά, η ΕΕΑΑ υποστηρίζει την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (περιβαλλοντική ΜΚΟ), η οποία με τη χρηματοδότηση του Coca – Cola Foundation oργανώνει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών με τη συνεργασία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπογράφηκε η σύμβαση για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθηνών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στην τελική ευθεία εισήλθε η δρομολόγηση της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον δήμο Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση με την εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του, έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό.

Ο ΣΜΑ θα έχει δυνατότητα μεταφόρτωσης 400 τόνων απορριμμάτων ημερησίως καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο του δήμου Αθηναίων όσο και του δήμου Αιγάλεω, δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 19 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στον δήμο Αθηναίων από τον Ενιαίο Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής και το οποίο βρίσκεται στα κοινά γεωγραφικά όριά τους (Ιερά Οδός).

Όπως επισήμανε ο κ. Μπρούλιας με τη λειτουργία του ΣΜΑ ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιεί περισσότερα δρομολόγια αποκομιδής με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και εξοικονόμηση καυσίμων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα