Newsroom

Καθώς οι τίτλοι τέλους για το 2020 έρχονται όλο και πιο κοντά απαραίτητο είναι να εξετάσουμε τα έργα στον τομέα των ΑΠΕ και τη σημασία που αποδίδεται σε αυτά στη χώρα μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το βάρος που εναποθέτει ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ κυρίως στα αιολικά πάρκα και τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου και βιομάζας όπως αποδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του 2020.

Η συνολική ισχύς σε ΑΠΕ για το 2019

Για να μιλήσουμε, ωστόσο, για το τρέχον έτος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από πλήθος αναταραχών και άνευ προηγουμένου καταστάσεις λόγω του lockdown του Μαρτίου, απαραίτητο είναι να δούμε και το έργο του Ομίλου για το 2019. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος ο Όμιλος είχε θέσει σε λειτουργία συνολικά 25 αιολικά πάρκα ισχύος 402 MW. Επίσης, τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία 3 αιολικά πάρκα που υπολογίζονται στα 105 MW στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας, το προηγούμενο έτος λειτούργησε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 2 MW, 1 υδροηλεκτρικός σταθμός 5 MW και 2 μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 30 MW.

Τα ολοκληρωμένα και τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα για το 2020

Προχωρώντας στους πρώτους μήνες του 2020 είχαμε την ολοκλήρωση και τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία 2 αιολικών πάρκων στην Ήπειρο που παράγουν 90 MW. Η πρώτη εκ των δύο αυτών μονάδων (Κασιδιάρης 1) βρίσκεται στο Δήμο Ζίτσας και Πωγωνίου με την ισχύ να ανέρχεται στα 50 MW, ενώ η δεύτερη (Κασιδιάρης 2) που βρίσκεται στο Δήμο Πωγωνίου, παράγει 39.6 MW.

Στα υπό κατασκευή έργα για το τρέχον έτος εντάσσονται τα δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Αγράφων, τα οποία θα παράγουν συνδυαστικά 98.2 MW. Το πρώτο αιολικό πάρκο βρίσκεται στη θέση Γραµµένη – Τούρλα – Καρνόπι και παράγει οριακά περισσότερη ενέργεια (46.2 MW) από το δεύτερο που βρίσκεται στη θέση Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα, το οποίο ανέρχεται στα 42 MW.

Τα έργα βιοαερίου και βιομάζας που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2020

Εξετάζοντας ακόμα περισσότερο το κατασκευαστικό έργο ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προχωράμε στα υπό κατασκευή έργα του 2020, τα οποία ολοκληρώθηκαν. Πρόκειται για τις διπλές μονάδες βιοαερίου στο Αμύνταιο καθώς και τη μονάδα βιομάζας στη Μαυροράχη οι οποίες τέθηκαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέσω του σημαντικού αυτού έργου θα παρέχεται τηλεθέρμανση για τους οικισμούς Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία από 2 μονάδες ισχύος 15 MWh έκαστη, ενώ επιδιώκεται και η σύνδεση με το δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Το έργο είχε ωριμάσει από το 2015 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμύνταιου (ΔΕΤΕΠΑ) και πριν από σχεδόν 2 χρόνια (2 Οκτωβρίου 2018) είχε υπογραφεί και η σύμβαση κατασκευής με ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ. Μάλιστα το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για 4 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ (11.75 εκατ. προ ΦΠΑ) και έχει ενταχθεί στο 2014-2020 από το 2018.

Το επόμενο έργο στον τομέα των ΑΠΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε είναι η μονάδα Βιομάζας στη Μαυροράχη (Δήμος Λαγκαδά). Η νέα αυτή μονάδα αποτελεί μέρος της σύμβασης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή, η οποία ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ και αφορά τη συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου που παράγεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράρχης.

Η ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 3,52MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια υπολογίζεται στα 26.500 MWh, τα οποία είναι ικανά να τροφοδοτήσουν περίπου 7.500 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια (μ.ο. 3,5 MWh/έτος/νοικοκυριό) Σημαντικό, επίσης, είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης καθώς αποτρέπει την έκλυση 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV