Νίκος
Καραγιάννης

Καλά νέα για το project του αγωγού EastMed το οποίο δείχνει να ωριμάζει ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, προχωράει και στις 5 Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες υπογραφές για τις βασικές προδιαγραφές προώθησής του, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή».

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι προοπτικές υλοποίησης του αγωγού έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά καθώς ο East Med αντλεί ολοένα περισσότερη υποστήριξη, και από ύστατη επιλογή για τη μεταφορά των 3,4 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου (όπως υπολογίζονται τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης βάσει των στοιχείων από την Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση, US Geological Survey),  αναδεικνύεται στη δεύτερη σημαντικότερη.

Οι διαβουλεύσεις πλέον έφτασαν στο στάδιο, που σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για συνομολόγηση διακρατικών συμφωνιών. Η χρηματοδοτική εμπλοκή της Ε.Ε. θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του έργου με την Κομισιόν να έχει επιχορηγήσει μέχρι στιγμής τις προπαρασκευαστικές μελέτες, διατηρώντας ανοιχτή την ενεργή συμμετοχή της.

Το έργο

Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποβρύχια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Με εκτιμώμενη δυναμικότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και με τα ευρήματα ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα δυνητικά τεράστιο ενεργειακό project με κόστος 6,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο.

Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η IGI Poseidon S.A., εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή της απόληξης του αγωγού στην Ιταλία ως ξεχωριστό έργο (αγωγός Poseidon) με μία υποβρύχια σύνδεση περίπου 210 χλμ. καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (από κοινού με την Bulgarian Energy Holding).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (Με πληροφορίες από energypress.gr)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV