Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στοκχόλμη: Συγκοινωνίες για Όσκαρ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν εντυπωσιαστήκατε από τις υποδομές της Κοπεγχάγης και μελαγχολήσατε τότε για την Στοκχόλμη ετοιμαστείτε για βαθιά μελαγχολία. Πρόκειται για μια πόλη που έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και Μητροπολιτικά φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή το μισό πληθυσμό από την Αθήνα. Η έκταση της (Stockholm County) ίσως να είναι ίση με το Νομό Αττικής καθώς τα προάστια απλώνονται κυκλικά από την πόλη σαν ένα δίκτυο από μικρές κωμοπόλεις.
Το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο. Έχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακό, Τοπικά Τρένα και Λεωφορεία. Στο Αεροδρόμιο Arlanda υπάρχουν ΜΣΤ (Μέσα Σταθερής Τροχιάς) όπως μια υπερταχεία που σε μεταφέρει σε 20` στο κέντρο της πόλης αλλά και απλά commuter τρένα που σε πάνε στο κέντρο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και πούλμαν. Για όποια πληροφορία θες υπάρχει ειδική υπηρεσία πληροφόρησης στο Αεροδρόμιο που όχι μόνο σου λένε πως να πας αλλά στο εκτυπώνουν κιόλας. Με χαμόγελο..
Ο κεντρικός τους σταθμός ονομάζεται Τ-Centralen και ακριβώς στο κέντρο της πόλης κυρίως υπόγεια αλλά και σε ανοιχτό χώρο καταλαμβάνοντας ένα τεράστιο χώρο σε έκταση (και περιλαμβάνει φυσικά και τα υπεραστικά τρένα με την ονομασία του Σταθμού Stockholm C. Εκεί συναντιούνται τα πάντα και από κει εξαπλώνονται σε όλη τη Στοκχόλμη.
Το Μετρό τους είναι ένα καταπληκτικό δίκτυο έξυπνα ανεπτυγμένο αφού έχουν 3 βασικές γραμμές με πολλές απολήξεις που συνιστούν ένα δίκτυο 7 γραμμών Μετρό. Η συχνότητα είναι συνεχής όλο το 24ωρο ενώ το μήκος της αποβάθρας και των τρένων είναι μεγαλύτερο κατά ένα συρμό από το Μετρό της Αθήνας (περίπου 140 μέτρα). Τα τρένα τους τα έχουν αντικαταστήσει με καινούργια συνεχόμενα (όπως τα δικά μας β` γενιάς).Σε κάποιες επεκτάσεις έχουν μεταμορφώσει του σταθμούς σε έργα τέχνης κάνοντας τες να μοιάζουν με σπηλιές και χιονισμένες εκτάσεις με διάφορα χρώματα. Πάρα ταύτα το δικό μας Μετρό είναι πιο όμορφο. Αρκετοί σταθμοί σε προάστια είναι είτε επίγειοι είτε υπέργειοι ενώ το έδαφος (τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ) ήταν σκέτος γρανίτης. Είναι σχετικά καθαρό Μετρό. Οι εργαζόμενοι είναι πολύ εξυπηρετικοί και ευγενέστατοι.
Τα λεωφορεία καλύπτουν όποιο μέρος της πόλης δεν καλύπτεται από ΜΣΤ. Στις στάσεις είναι αναρτημένο το πρόγραμμα άφιξης του λεωφορείου που τηρείται πιστά. Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε είναι πως όταν χρειάστηκε να κινηθούμε με λεωφορείο και αυτά λόγω έργων είχαν μετατοπιστεί υπήρχαν ειδικευμένοι υπάλληλοι στις στάσεις των λεωφορείων (!!) για να δίνουν κατευθύνσεις στους επιβάτες που ρωτούσαν. Μελαγχολήσατε; Επίσης τα λεωφορεία αναγράφουν όπως και στο Μετρό την επόμενη στάση βοηθώντας πολύ στο να μην χαθείς.
Γενικά η Στοκχόλμη είναι η Μητρόπολη της Σκανδιναβίας η οποία λειτουργεί με ακρίβεια ρολογιού. Παρότι δεν είναι μια τουριστική πόλη έχει όλα εκείνα τα μέσα που θα βοηθήσουν τον τουρίστα ή τον επισκέπτη να περάσει καλά και να αισθανθεί μέρος της πόλης.


Διαφορές με το σύστημα της Αθήνας
Πρόκειται μάλλον για άνιση σύγκριση καθώς το Μετρό της Στοκχόλμη άρχισε να δημιουργείται την δεκαετία του 1960 και πλέον είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Επίσης το Τραμ , ο Προαστιακός τα Τοπικά τρένα και τα λεωφορεία δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο που σε προσελκύει να το χρησιμοποιήσεις παρότι πανάκριβο.
Η Αθήνα σαφώς έχει δημιουργήσει τις υποδομές αλλά χρειάζεται πολλά παραπάνω για να θεωρήσει ότι ο πολίτης έχει σοβαρό κίνητρο να πάρει τη συγκοινωνία και να μετακινηθεί. Είμαστε νομίζω ακόμα στο 40% από το δίκτυο που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτό της Στοκχόλμης. Και μην ξεχνάμε ότι σε επίπεδο Μητροπόλεων η Αθήνα είναι ένα επίπεδο παραπάνω από αυτό της Στοκχόλμης. Είναι πάνω από 4 εκατομμύρια και βρίσκεται στη β` κατηγορία μεγαλουπόλεων της Ευρώπης (η πρώτη αφορά πόλεις με παραπάνω από 8 εκατομμύρια (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη). Και πάλι εγώ θα πω πως τα καλά παραδείγματα πρέπει να τα ακολουθούμε. Είπαμε πως σε αισθητική και λειτουργία πλέον όλα τα μέσα μας είναι μια χαρά. Λείπει το ολοκληρωμένο δίκτυο και το κυριότερο ΜΙΑ πολιτική ανάπτυξης ασχέτως αλλαγής κομμάτων στην εξουσία. Αν είναι να αναθεωρούμε με κάθε αλλαγή κυβέρνησης και την ανάπτυξη των συγκοινωνιών τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποκτήσουμε το δίκτυο που θα άξιζε η πόλη.
Αυτά , και σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την όμορφη πόλη με τους ευγενικούς Σουηδούς που σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο άνετα στην παγωμένη πόλη τους…

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα