Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στοκχόλμη: Υποδομές και συγκοινωνίες για Όσκαρ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας αλλά θεωρείται και η πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας. Χτισμένη πάνω σε 24 μικρά νησιά είναι μια από τις εντυπωσιακότερες πόλεις της Ευρώπης. Ανοικτά της πόλης υπάρχουν χιλιάδες άλλα νησιά και το όλο σύμπλεγμα το ονομάζουν με την ελληνική λέξη «archipelago». Είναι πεντακάθαρη, φιλική και πάνω απ` όλα μια σύγχρονη οργανωμένη πόλη. Έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και Μητροπολιτικά φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή το μισό πληθυσμό από την Αθήνα.

Η έκταση της (Stockholm County) ίσως να είναι ίση με το Νομό Αττικής καθώς τα προάστια απλώνονται κυκλικά από την πόλη σαν ένα δίκτυο από μικρές κωμοπόλεις. Δεν υπάρχει «σφιχτή» δόμηση σε κανένα σημείο καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Έχει αστικούς αυτοκινητόδρομους, πολλούς ανισόπεδους κόμβους ενώ το κυκλοφοριακό είναι μια άγνωστη λέξη όπως και σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες.

Το σύστημα Μετρό της Στοκχόλμης άρχισε να δημιουργείται την δεκαετία του 1950 και πλέον είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Επίσης το Τραμ , ο Προαστιακός τα Τοπικά τρένα και τα λεωφορεία δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο που σε προσελκύει να το χρησιμοποιήσεις παρότι πανάκριβο. Το σύστημα είναι χωρισμένο σε 3 ζώνες . Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ για μία ζώνη και 6 ευρώ για όλες τις ζώνες. Το εβδομαδιαίο πάσο έχει 26 ευρώ.

Το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο. Έχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακό, Τοπικά Τρένα και Λεωφορεία. Διαθέτουν δύο αεροδρόμια: το ένα είναι το Bromma που λειτουργεί ως αεροδρόμιο που εξυπηρετεί λιγότερο τη Στοκχόλμη και περισσότερο άλλες κοντινές πόλεις . Το άλλο είναι το Arlanda 40 χλμ βόρεια της πόλης. Είναι το επίσημο αεροδρόμιο της πόλης και είναι αρκετά μοντέρνο. Για την πόλη υπάρχουν ΜΣΤ (Μέσα Σταθερής Τροχιάς) όπως μια υπερταχεία που σε μεταφέρει σε 20` στο κέντρο της πόλης αλλά και απλά commuter τρένα που σε πάνε στο κέντρο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και πούλμαν. Για όποια πληροφορία θες υπάρχει ειδική υπηρεσία πληροφόρησης στο Αεροδρόμιο που όχι μόνο σου λένε πως να πας αλλά στο εκτυπώνουν κιόλας. Με χρονοδιάγραμμα αλλά και με χαμόγελο..

Ο κεντρικός τους σταθμός της Στοκχόλμης ονομάζεται Τ-Centralen και είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης κυρίως υπόγεια αλλά και σε ανοιχτό χώρο καταλαμβάνοντας μια τεράστια έκταση (και περιλαμβάνει φυσικά και τα υπεραστικά τρένα με την ονομασία του Σταθμού Stockholm C). Εκεί συναντιούνται τα πάντα και από κει εξαπλώνονται σε όλη τη Στοκχόλμη.

Το Μετρό τους είναι ένα καταπληκτικό δίκτυο έξυπνα ανεπτυγμένο αφού έχουν 3 βασικές γραμμές με πολλές απολήξεις που συνιστούν ένα δίκτυο 7 γραμμών Μετρό. Η συχνότητα είναι συνεχής όλο το 24ωρο ενώ το μήκος της αποβάθρας και των τρένων είναι μεγαλύτερο κατά ένα συρμό από το Μετρό της Αθήνας (περίπου 140 μέτρα).

Τα τρένα τους τα έχουν αντικαταστήσει με καινούργια τρένα με συνεχόμενα βαγόνια (όπως τα δικά μας β` γενιάς).Σε κάποιες επεκτάσεις έχουν μεταμορφώσει του σταθμούς σε έργα τέχνης κάνοντας τες να μοιάζουν με σπηλιές και χιονισμένες εκτάσεις με διάφορα χρώματα. Πάρα ταύτα το δικό μας Μετρό είναι πιο όμορφο. Αρκετοί σταθμοί σε προάστια είναι είτε επίγειοι είτε υπέργειοι ενώ το έδαφος σε πολλές περιοχές ήταν σκέτος γρανίτης. Είναι σχετικά καθαρό Μετρό. Οι εργαζόμενοι είναι πολύ εξυπηρετικοί και ευγενέστατοι.

Τα λεωφορεία καλύπτουν όποιο μέρος της πόλης δεν καλύπτεται από ΜΣΤ. Στις στάσεις είναι αναρτημένο το πρόγραμμα άφιξης του λεωφορείου που τηρείται πιστά. Αυτό που θα εντυπωσιάσει είναι πως ακόμα και αν μια γραμμή δεν λειτουργεί λόγω έργων στο δρόμο υπάρχουν καταρτισμένοι υπάλληλοι στις στάσεις των λεωφορείων (!!) για να δίνουν κατευθύνσεις και εναλλακτικές διαδρομές στους επιβάτες. Μέσα στα λεωφορεία που είναι τα περισσότερα καινούρια (όμοια με αυτά της Αθήνας) υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας που αναγράφεται η επόμενη στάση βοηθώντας πολύ στο να μην χαθείς.

Αυτή την περίοδο στη Στοκχόλμη επανατοποθετούνται ράγες τραμ στην περιοχή του κέντρου και στα ανατολικά προάστια της πόλης. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα σε περίπου ένα χρόνο τότε θα αντικατασταθούν λεωφορεία που κινούνται σχεδόν παράλληλα με τις γραμμές.

Επίσης βρίσκονται υπό κατασκευή τόσο επεκτάσεις για το μετρό, όσο και υπογειοποιήσεις του προαστιακού στο κέντρο αλλά και δημιουργούνται νέες σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια προάστια. Γενικά η Στοκχόλμη είναι η Μητρόπολη της Σκανδιναβίας η οποία λειτουργεί με ακρίβεια ρολογιού. Παρότι δεν είναι μια τουριστική πόλη έχει όλα εκείνα τα μέσα που θα βοηθήσουν τον τουρίστα ή τον επισκέπτη να περάσει καλά και να αισθανθεί μέρος της πόλης.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα