Οριστικό στοπ στις οικοδομές που χτίζονται με μπόνους ύψους μέσω του ΝΟΚ έβαλε με χθεσινή απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έγκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό. Πλέον όλες οι οικοδομές θα πρέπει να ανεγείρονται με τα κριτήρια που υπάρχουν στον οικοδομικό κανονισμό χωρίς την προσθήκη ορόφων.
Από την απόφαση εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και έχουν ξεκινήσει έργα. Όπως έκρινε το ΣτΕ πλέον για να δοθεί bonus θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές επιστημονικές μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες στο γύρω περιβάλλον από αυτές την περίοδο που αναπτύσσονται
Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία και αναφέρει πως “παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης”.
Παράλληλα αντισυνταγματικό κρίθηκε η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης για εσωτερικούς εξώστες καθώς και χώρους κύριας χρήσης στο δώμα του κτίσμαστος. Τα έρκερ παραμένουν ως έχουν.
Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του αντέδρασε σχεδόν άμεσα και με δήλωση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρει πως “είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να υπάρχουν, όπου είναι ανάγκη για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, κ.λπ. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι τα εργαλεία αυτά, είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις πυκνοδομημένες περιοχές, καθώς ο τρόπος που είναι σήμερα δομημένες οι μεγαλουπόλεις μας (μεγάλη κάλυψη, με μικρό ύψος), τις καθιστά μη βιώσιμες μακροχρόνια σε ένα περιβάλλον οξυνόμενης κλιματικής κρίσης και αυξημένων θερμοκρασιών. Τα κίνητρα αυτά θα προβλεφθούν συνεπώς, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο, στο πλαίσιο του τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα αναληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει ορατότητα και νομική ασφάλεια”.
Αυτοί που επηρεάζονται άμεσα είναι όσοι είχαν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων και στόχευαν στις διατάξεις του ΝΟΚ για αυξημένο ύψος, άρα και περισσότερα διαμερίσματα ή τετραγωνικά μέτρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στα σχέδια και να αναδιαρρυθμιστεί η εξεταζόμενη οικοδομή.
Ενδιαφέρον θα έχει και το πως θα συνεχίσουν μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάστηκαν με βάση αυτές τις διατάξεις καθώς αλλάζει το επενδυτικό τους προφίλ.
Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και εργολάβοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο πλέον κατασκευάζουν ένα ψηλό κτίριο και να διεξάγουν επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Οι Δήμοι που σήκωσαν το θέμα
Είναι οι Δήμοι που ουσιαστικά σήκωσαν το θέμα δημιουργώντας μια σθεναρή αντίσταση γύρω από την ερμηνεία της εφαρμογής του ΝΟΚ στις οικοδομές που κατασκευάζονται με την λήψη ειδικών κινήτρων για τα ύψη.
Η πλευρά των Δήμων έχει κινητοποιηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρονιά και βασικοί υποστηρικτές της κατάργησης των bonus στα νέα κτίρια είναι οι Δήμοι: Αλίμου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χολαργού-Παπάγου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αθηναίων κ.α.
Να θυμίσουμε πως η ΚΕΔΕ επίσης με ανακοίνωση της είχε επισημάνει πως ενέχεται ο κίνδυνος της αντισυνταγματικότητας μιας και τα πολεοδομικά μεγέθη κάθε περιοχής πρέπει να προκύπτουν από τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Επίσης μιλά για μια τέτοια παρέμβαση που μπορεί να σταθεί μόνο εφόσον προηγηθεί τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη, διαφορετικά στρεβλώνεται ο υφιστάμενος πολεοδομικός σχεδιασμός, αφού επιτρέπεται να ανεγερθούν μεγαλύτερα κτίρια από ότι αυτός ορίζει σε κάποια περιοχή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας