Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες από το ΣΑΤΕ η ενημερωτική ημερίδα γύρω από το Νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις 4412/2016. Στην ημερίδα κυριάρχησε ο προβληματισμός για τις υπερβολικές εκπτώσεις και όπως επεσήμαναν σχεδόν όλοι θα πρέπει να γίνει κάτι που να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. Στους χαιρετισμούς το λόγο έλαβαν πρόσωπα που συνδέονται με τον τεχνικό κλάδο και συγκεκριμένα:

Ο κ.Απόστολος Καραναστάσης, βουλευτής Φθιώτιδας και τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε το τοπίο στη χώρα την τελευταία δεκαετία, έναν χώρο που θα δώσει τον ρυθμό στην έξοδο από την ύφεση. Όπως είπε στην κρίση η παραγωγή έργων κατέρρευσε και συνέχισε «Ο νόμος 4412 δεν είναι απλά ένας νόμος, η κυβέρνηση ορθά αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νόμο κέλυφος που θα διέπει ιδιωτικές και δημόσιες συμβάσεις. Ένα κομμάτι που διαπερνά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας.  Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Μέσα από την εφαρμογή του εντοπίζουμε και θεραπεύουμε τα κενά.

Για ΑΧΠ θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν, Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και αναζητείτε ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισής του. Το καθήκον της πολιτείας είναι να διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούνται. Θα απαιτηθεί δουλειά και χρόνος να λειτουργήσουμε όλοι στο πλαίσιο αυτού του πολυσχιδούς νομικού πλαισίου. Θα τα καταφέρουμε».

Χρήστος Μπουκώρος βουλευτής Μαγνησίας, αναπληρωτής τουμεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ είπε πως οι υποδομές και τα δημόσια έργα είναι μία ισχυρή απάντηση για το τι έγινε τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως τόνισε «Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας τομέας της εφαρμοσμένης πολιτικής που αποδεικνύει ότι παρά τα λάθη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για τη ΝΔ η υλοποίηση των υποδομών πρέπει να υπακούει σε ένα τετράπτυχο:Θεσμικό πλαίσιο, σωστές μελέτες, σωστή επίβλεψη και άρτια ολοκλήρωση.

Εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, εναρμόνισης των πρακτικών, προστασία του δίκαιου ανταγωνισμού. Τα δύο αυτά χρόνια έχουν εξαχθεί συμπεράσματα: Το γεγονός ότι έχει διορθωθεί 299 φορές είναι η απόδειξη της ατελούς διαδικασίας. Και αυτός ο νόμος έγινε με προχειρότητα, χωρίς στρατηγικό σχέδιο.  Ο τομέας υποδομών αποτελείται από 150 στελέχη του τεχνικού κλάδου, κάνει σοβαρή και αθόρυβη δουλειά.

Σημαντικό ζητούμενο είναι η επίβλεψη των δημοσίων έργων: Θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς, προκειμένου να σταματήσει η διαφθορά και οι αφθαιρεσίες στο βαθμό που γινόταν. Καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, μεγαλύτερη διαφάνεια

Βαθμολόγιο των εταιριών, όπου θα αναρτάται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Θα επιβραβεύονται οι εργολάβοι που παραδίδουν ένα έργο εμπρόθεσμα και σε καλή ποιότητα.

Στη νέα φάση διακυβέρνησης της Ν.Δ. καλούμαστε να σχεδιάσουμε για την επόμενη δεκαπενταετία. Το έργο sea 2 sea για τη σύνδεση τριών λιμανιών Θεσσαλονίκη, Μπουργκάς, Ρούσε. Έργα αποχετευτικά αντιπλημμυρικά, έργα πυρασφάλειας, ύδρευσης, έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εμπορευματικά έργα, λιμενικά έργα, μαρίνες, τηλεπικοινωνιών».

Ακολούθως ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Υποδομών του κόμματος, είπε πως τελικά αυτό που ενδιαφέρει πρώτα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, να υπάρχουν λεφτά για την εφαρμογή του νόμου και να υπάρχει πολιτική βούληση. Στην ομιλία του είπε πως «όταν δεν έχει βγει δευτερογενής νομοθεσία, είναι άνευ ουσία να συζητάς για το νόμο. Να εκτιναχθεί το ελατήριο της ύφεσης. Η χώρα σήμερα έπρεπε να σχεδιάζει για ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Να βρούμε τα επόμενα πέντε χρόνια 100 δισεκατομμύρια για επενδύσεις που απαιτούνται για επιπλέον επενδύσεις. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζήτησης ρευστότητας, στην αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Όπως είπε, πρέπει να δούμε εκ του μηδενός τον σχεδιασμό μας με βάση την ανάγκη για την προσαρμογή στην κλιματική, καθώς οι επιπτώσεις μέχρι το 2100 αναμένεται να φθάσουν σε κόστος τα 700 δισεκατομμύρια.

«Μελέτες με εκπτώσεις 90% είναι αυτές που θα συντηρήσουν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής» είπε κλείνοντας.

Σε σχέση με την εμπειρία του ν.4412/2016 ο κ. Κώστας Αγοραστός πρόεδρος ένωσης περιφερειών Ελλάδας: Χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα, μία ακόμα παθογένεια του ελληνικού κράτους. Δεν υπήρξε πρόβλεψη ισχύος του προηγούμενου νόμου μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί ο νέος. Ελλιπής εφαρμογή, Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι το στοίχημα. Έκανε λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να εκτελεστεί ένα έργο, λέγοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση απαιτείται ένας χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο.    Ενώ όπως ανέφερε η κυβέρνηση οφείλει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες για έργα του Καλλικράτη.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινό υπερτόνισε την αναποτελεσματικότητα του ν.4412/2016 «δεν έχει επιτύχει, και αυτό δε βαρύνει μόνο την πολιτεία, αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Απουσία στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού. Έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Όταν θέλεις να μεταρρυθμίσεις έναν τόσο βασικό τομέα, αλλάζεις πολλά μικρά και μετά συντάσσεις το νόμο και όχι το αντίθετο. Ο τρόπος που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική προστασία. Να λάβουμε μέτρα ως πολιτεία. Οι προσφυγές για μία διαγωνιστική διαδικασία, πολλές φορές διαρκούν περισσότερο από το έργο. Ταχύτητα στην ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων έργων, και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ταχύτητα, μείωση των διαδικασιών, χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Για τις υπερβολικές εκπτώσεις όπως ανέφερε «με τέτοιες πρακτικές μειώνεται η κοινή ωφέλεια και τελικά το κόστος.   Σύστημα προσδιορισμού των τιμών του κόστους μέσω αλγορίθμων. Ταχύτητα για την υλοποίηση ΣΔΙΤ. Εμβάθυνση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων». Πρότεινε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, έτσι ώστε να προωθηθούν περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από την τακτοποίηση αυθαιρέτων και το πράσινο ταμείο, χωρίς να θίξουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, τα οποία θα μπορέσουν να μοχλεύσουν, όπως είπε, τριπλάσιους πόρους μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Η αντιμετώπιση του φαινομένου των ασυνήθιστα χαμηλών εκπτώσεων, η ανάγκη για έλεγχο και λογοδοσία για την ενίσχυση και τη διασφάλιση του κύρους, της αξιοπιστίας και της εύρυθμης λειτουργίας του κλάδου των κατασκευών, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου.

Ο κ. Μακέδος έκανε λόγο για την ανάγκη εμπέδωση μίας νέας κανονικότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ανέλυσε τα προβλήματα, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για την εφαρμογή του νόμου για τα δημόσια έργα.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2017, με βάση τις εγγυητικές επιστολές,  επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι αφενός έχουμε επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο, για εμάς, αλλά και για το δημόσιο συμφέρον ράλι προσφορών, και ασυνήθιστα χαμηλών εκπτώσεων και αφετέρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, από τις 50154 εγγυητικές επιστολές που εκδόθηκαν το 2017, οι 42.129 αφορούσαν εγγυητικές επιστολές συμμετοχής, δηλαδή ποσοστό 83,64%. Οι 6.799 αφορούσαν εγγυητικές επιστολής καλής εκτέλεσης, δηλαδή ποσοστό 11,06%. Οι 927 αφορούσαν εγγυητικές επιστολής δεκάτων, δηλαδή ποσοστό 4,44%. Οι 299  αφορούσαν εγγυητικές επιστολής προκαταβολής, δηλαδή ποσοστό 0,84%.

Όπως δήλωσε ο κ. Μακέδος, «δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως αυτό το «ράλι» προσφορών και η «ανομβρία» στα έργα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξωφρενικές εκπτώσεις και κάτω του κόστους συμβάσεις έργων, που με τη σειρά τους δημιουργούν έναν απόλυτο συστημικό κίνδυνο».

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρειάζεται να διαφυλάξουμε την υγιή λειτουργία του κλάδου μας», και πρόσθεσε ότι «για τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές υπεύθυνη δεν είναι μόνο η Πολιτεία, που σαφώς φέρει ευθύνες, αλλά και οι ίδιες ο ίδιος ο Τεχνικός Κόσμος».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. επεσήμανε ότι «αν οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για τα του οίκου μας, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν και τίποτα να μας σώσει. Η αυτοδέσμευση και η αυτορρύθμιση είναι ενδείξεις ευφυΐας και προϋποθέσεις επιβίωσης του κλάδου», τόνισε. Ενώ, πρότεινε στους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου να καταθέσουν άμεσα τις κοινές τους προτάσεις προς στην πολιτική ηγεσία της χώρας, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, «έτσι ώστε να εμπεδωθούν οι συνθήκες διαφάνειας και λογοδοσίας που θα δώσουν νέα πνοή στον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας