Connect with us

Επικαιρότητα

Οι υπερβολικές εκπτώσεις μονοπώλησαν την ημερίδα του ΣΑΤΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες από το ΣΑΤΕ η ενημερωτική ημερίδα γύρω από το Νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις 4412/2016. Στην ημερίδα κυριάρχησε ο προβληματισμός για τις υπερβολικές εκπτώσεις και όπως επεσήμαναν σχεδόν όλοι θα πρέπει να γίνει κάτι που να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. Στους χαιρετισμούς το λόγο έλαβαν πρόσωπα που συνδέονται με τον τεχνικό κλάδο και συγκεκριμένα:

Ο κ.Απόστολος Καραναστάσης, βουλευτής Φθιώτιδας και τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε το τοπίο στη χώρα την τελευταία δεκαετία, έναν χώρο που θα δώσει τον ρυθμό στην έξοδο από την ύφεση. Όπως είπε στην κρίση η παραγωγή έργων κατέρρευσε και συνέχισε «Ο νόμος 4412 δεν είναι απλά ένας νόμος, η κυβέρνηση ορθά αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νόμο κέλυφος που θα διέπει ιδιωτικές και δημόσιες συμβάσεις. Ένα κομμάτι που διαπερνά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας.  Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Μέσα από την εφαρμογή του εντοπίζουμε και θεραπεύουμε τα κενά.

Για ΑΧΠ θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν, Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και αναζητείτε ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισής του. Το καθήκον της πολιτείας είναι να διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούνται. Θα απαιτηθεί δουλειά και χρόνος να λειτουργήσουμε όλοι στο πλαίσιο αυτού του πολυσχιδούς νομικού πλαισίου. Θα τα καταφέρουμε».

Χρήστος Μπουκώρος βουλευτής Μαγνησίας, αναπληρωτής τουμεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ είπε πως οι υποδομές και τα δημόσια έργα είναι μία ισχυρή απάντηση για το τι έγινε τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως τόνισε «Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας τομέας της εφαρμοσμένης πολιτικής που αποδεικνύει ότι παρά τα λάθη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για τη ΝΔ η υλοποίηση των υποδομών πρέπει να υπακούει σε ένα τετράπτυχο:Θεσμικό πλαίσιο, σωστές μελέτες, σωστή επίβλεψη και άρτια ολοκλήρωση.

Εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, εναρμόνισης των πρακτικών, προστασία του δίκαιου ανταγωνισμού. Τα δύο αυτά χρόνια έχουν εξαχθεί συμπεράσματα: Το γεγονός ότι έχει διορθωθεί 299 φορές είναι η απόδειξη της ατελούς διαδικασίας. Και αυτός ο νόμος έγινε με προχειρότητα, χωρίς στρατηγικό σχέδιο.  Ο τομέας υποδομών αποτελείται από 150 στελέχη του τεχνικού κλάδου, κάνει σοβαρή και αθόρυβη δουλειά.

Σημαντικό ζητούμενο είναι η επίβλεψη των δημοσίων έργων: Θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς, προκειμένου να σταματήσει η διαφθορά και οι αφθαιρεσίες στο βαθμό που γινόταν. Καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, μεγαλύτερη διαφάνεια

Βαθμολόγιο των εταιριών, όπου θα αναρτάται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Θα επιβραβεύονται οι εργολάβοι που παραδίδουν ένα έργο εμπρόθεσμα και σε καλή ποιότητα.

Στη νέα φάση διακυβέρνησης της Ν.Δ. καλούμαστε να σχεδιάσουμε για την επόμενη δεκαπενταετία. Το έργο sea 2 sea για τη σύνδεση τριών λιμανιών Θεσσαλονίκη, Μπουργκάς, Ρούσε. Έργα αποχετευτικά αντιπλημμυρικά, έργα πυρασφάλειας, ύδρευσης, έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εμπορευματικά έργα, λιμενικά έργα, μαρίνες, τηλεπικοινωνιών».

Ακολούθως ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Υποδομών του κόμματος, είπε πως τελικά αυτό που ενδιαφέρει πρώτα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, να υπάρχουν λεφτά για την εφαρμογή του νόμου και να υπάρχει πολιτική βούληση. Στην ομιλία του είπε πως «όταν δεν έχει βγει δευτερογενής νομοθεσία, είναι άνευ ουσία να συζητάς για το νόμο. Να εκτιναχθεί το ελατήριο της ύφεσης. Η χώρα σήμερα έπρεπε να σχεδιάζει για ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Να βρούμε τα επόμενα πέντε χρόνια 100 δισεκατομμύρια για επενδύσεις που απαιτούνται για επιπλέον επενδύσεις. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζήτησης ρευστότητας, στην αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Όπως είπε, πρέπει να δούμε εκ του μηδενός τον σχεδιασμό μας με βάση την ανάγκη για την προσαρμογή στην κλιματική, καθώς οι επιπτώσεις μέχρι το 2100 αναμένεται να φθάσουν σε κόστος τα 700 δισεκατομμύρια.

«Μελέτες με εκπτώσεις 90% είναι αυτές που θα συντηρήσουν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής» είπε κλείνοντας.

Σε σχέση με την εμπειρία του ν.4412/2016 ο κ. Κώστας Αγοραστός πρόεδρος ένωσης περιφερειών Ελλάδας: Χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα, μία ακόμα παθογένεια του ελληνικού κράτους. Δεν υπήρξε πρόβλεψη ισχύος του προηγούμενου νόμου μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί ο νέος. Ελλιπής εφαρμογή, Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι το στοίχημα. Έκανε λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να εκτελεστεί ένα έργο, λέγοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση απαιτείται ένας χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο.    Ενώ όπως ανέφερε η κυβέρνηση οφείλει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες για έργα του Καλλικράτη.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινό υπερτόνισε την αναποτελεσματικότητα του ν.4412/2016 «δεν έχει επιτύχει, και αυτό δε βαρύνει μόνο την πολιτεία, αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Απουσία στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού. Έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Όταν θέλεις να μεταρρυθμίσεις έναν τόσο βασικό τομέα, αλλάζεις πολλά μικρά και μετά συντάσσεις το νόμο και όχι το αντίθετο. Ο τρόπος που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική προστασία. Να λάβουμε μέτρα ως πολιτεία. Οι προσφυγές για μία διαγωνιστική διαδικασία, πολλές φορές διαρκούν περισσότερο από το έργο. Ταχύτητα στην ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων έργων, και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ταχύτητα, μείωση των διαδικασιών, χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Για τις υπερβολικές εκπτώσεις όπως ανέφερε «με τέτοιες πρακτικές μειώνεται η κοινή ωφέλεια και τελικά το κόστος.   Σύστημα προσδιορισμού των τιμών του κόστους μέσω αλγορίθμων. Ταχύτητα για την υλοποίηση ΣΔΙΤ. Εμβάθυνση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων». Πρότεινε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, έτσι ώστε να προωθηθούν περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από την τακτοποίηση αυθαιρέτων και το πράσινο ταμείο, χωρίς να θίξουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, τα οποία θα μπορέσουν να μοχλεύσουν, όπως είπε, τριπλάσιους πόρους μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Η αντιμετώπιση του φαινομένου των ασυνήθιστα χαμηλών εκπτώσεων, η ανάγκη για έλεγχο και λογοδοσία για την ενίσχυση και τη διασφάλιση του κύρους, της αξιοπιστίας και της εύρυθμης λειτουργίας του κλάδου των κατασκευών, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου.

Ο κ. Μακέδος έκανε λόγο για την ανάγκη εμπέδωση μίας νέας κανονικότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ανέλυσε τα προβλήματα, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για την εφαρμογή του νόμου για τα δημόσια έργα.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2017, με βάση τις εγγυητικές επιστολές,  επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι αφενός έχουμε επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο, για εμάς, αλλά και για το δημόσιο συμφέρον ράλι προσφορών, και ασυνήθιστα χαμηλών εκπτώσεων και αφετέρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, από τις 50154 εγγυητικές επιστολές που εκδόθηκαν το 2017, οι 42.129 αφορούσαν εγγυητικές επιστολές συμμετοχής, δηλαδή ποσοστό 83,64%. Οι 6.799 αφορούσαν εγγυητικές επιστολής καλής εκτέλεσης, δηλαδή ποσοστό 11,06%. Οι 927 αφορούσαν εγγυητικές επιστολής δεκάτων, δηλαδή ποσοστό 4,44%. Οι 299  αφορούσαν εγγυητικές επιστολής προκαταβολής, δηλαδή ποσοστό 0,84%.

Όπως δήλωσε ο κ. Μακέδος, «δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως αυτό το «ράλι» προσφορών και η «ανομβρία» στα έργα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξωφρενικές εκπτώσεις και κάτω του κόστους συμβάσεις έργων, που με τη σειρά τους δημιουργούν έναν απόλυτο συστημικό κίνδυνο».

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρειάζεται να διαφυλάξουμε την υγιή λειτουργία του κλάδου μας», και πρόσθεσε ότι «για τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές υπεύθυνη δεν είναι μόνο η Πολιτεία, που σαφώς φέρει ευθύνες, αλλά και οι ίδιες ο ίδιος ο Τεχνικός Κόσμος».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. επεσήμανε ότι «αν οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για τα του οίκου μας, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν και τίποτα να μας σώσει. Η αυτοδέσμευση και η αυτορρύθμιση είναι ενδείξεις ευφυΐας και προϋποθέσεις επιβίωσης του κλάδου», τόνισε. Ενώ, πρότεινε στους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου να καταθέσουν άμεσα τις κοινές τους προτάσεις προς στην πολιτική ηγεσία της χώρας, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, «έτσι ώστε να εμπεδωθούν οι συνθήκες διαφάνειας και λογοδοσίας που θα δώσουν νέα πνοή στον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τους νέους επικεφαλής της Αστυνομίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση με τους νέους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Λάζαρο Μαυρόπουλο τα ζητήματα αστυνόμευσης, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο των αστυνομικών και επισήμανε ότι «η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΛΑΣ όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερή και διαρκής. Βλέπουμε τον αστυνομικό ως σύμμαχο στην προσπάθειά μας για ένα ασφαλές περιβάλλον, για μια καλύτερη καθημερινότητα στις πόλεις και την ύπαιθρο, με ασφάλεια για όλους και ως πολύτιμο βοηθό του πολίτη στις πιο δύσκολες στιγμές του.

Η βούλησή μας για διαρκή ενίσχυση της ΕΛΑΣ είναι αταλάντευτη και με τη νέα ηγεσία βλέπουμε ήδη μεγαλύτερη παρουσία αστυνομικών στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια να εδραιωθεί και να παγιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ΕΛΑΣ ενισχύσαμε την υλικοτεχνική της υποδομή με ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 2,6 εκ. ευρώ και εκτός από τον εξοπλισμό των αστυνομικών, ενισχύσαμε αποφασιστικά την αστυνόμευση με την προμήθεια συνολικά 84 οχημάτων διάφορων τύπων».

Οι κ.κ. Σκούμας και Μαυρόπουλος ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία και επισήμαναν ότι η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες τόσο για σειρά δράσεων ενίσχυσης της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όσο και για την πιο ουσιαστική συνδρομή της ΕΛΑΣ στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σε ανοδική πορεία η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανοδικά κινήθηκε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών το 2ο τρίμηνο του 2019, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται σε €481 εκατ. Το πρόσημο ήταν θετικό και σε επίπεδο εξαμήνου, καθώς η αξία της αγοράς ενισχύθηκε κατά 1,5% και ανήλθε σε €980 εκατ. Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς, εκείνες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων σε επίπεδο 2ου τριμήνου ήταν οι Μεγάλες Οικιακές Συσκευές (αύξηση κατά 10,9%), οι Μικρές Οικιακές Συσκευές (οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,7%) και τα Προϊόντα Πληροφορικής (όπου η άνοδος ήταν κατά 2,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GfK TEMAX, από τις επτά συνολικά επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες της αγοράς οι τέσσερις κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ενώ οι τρεις βρέθηκαν σε πτωτική τροχιά το 2ο τρίμηνο του 2019. Αναλυτικά, η μεγαλύτερη κατηγορία – από πλευράς αξίας – ήταν οι Τηλεπικοινωνίες, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7% και ανήλθαν σε €147 εκατ. Στη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία για τον κλάδο, τις Μεγάλες Οικιακές Συσκευές, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,9% στα €122 εκατ., ενώ στα Προϊόντα Πληροφορικής, η τρίτη πιο ισχυρή κατηγορία της αγοράς, η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε το εξεταζόμενο διάστημα κατά 2,8% στα €97 εκατ.

Στον αντίποδα, στα Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά το πρόσημο ήταν αρνητικό το 2ο τρίμηνο του 2019 κατά 12% με τις πωλήσεις να κατέρχονται στα €68 εκατ. το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι πωλήσεις στα Είδη Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλωσίμων μειώθηκαν κατά 8,6% και βρέθηκαν στα επίπεδα των €6 εκατ., ενώ οι πωλήσεις φωτογραφικών ειδών μειώθηκαν κατά 1,7% στα €6 εκατ.

Προϊόντα Πληροφορικής

Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, οι πωλήσεις σταθερών τηλεφώνων συνέχισαν τη θετική τους πορεία κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, ενώ αξιοσημείωτη ανάπτυξη παρουσίασαν τα Headsets και τα Core Wearables. Πάντως, το πρόσημο των πωλήσεων στην κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας συνέχισε να είναι αρνητικό και το 2ο τρίμηνο του 2019.

Στα Προϊόντα Πληροφορικής, οι οθόνες συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν σημαντική ανάπτυξη, γεγονός που συνδέεται με την άνοδο του gaming. Ανάλογα θετική ήταν και η πορεία των πωλήσεων πληκτρολογίων, γεγονός που, επίσης, συνδέεται με την άνοδο του gaming. Επίσης, οι φορητοί υπολογιστές κατέγραψαν αύξηση και το 2ο τρίμηνο του 2019, επίδοση που και αυτή συνδέεται με την περαιτέρω διείσδυση του gaming.

Στο μεταξύ, τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο τη ραγδαία άνοδο, με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση – σύμφωνα με τους αναλυτές – έπαιξαν και οι προσφορές. Επίσης, το gaming ευθύνεται και για τη σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων σταθερών υπολογιστών, με την κατηγορία να ευνοείται και από το λανσάρισμα νέων μοντέλων.

Πάντως, μεγάλη πτώση παρουσίασαν οι κατηγορίες Media Tablets, ενώ, μετά από ένα θετικό τρίμηνο, η κατηγορία των Mobile PCs ήταν πτωτική. Επηρεασμένη από την παραπάνω πτώση, αρνητικό πρόσημο για το 2ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε και η κατηγορία Point-ing.

Ηλεκτρονικά αγαθά

Στο μεταξύ όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, στα Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά, οι κατηγορίες Loudspeakers και AHS κατέγραψαν σημαντική αύξηση, βοηθούμενες από τις έντονες προσφορές. Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε στην κατηγορία της τηλεόρασης, αφού το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο διαδραματιζόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Πτώση παρατηρήθηκε επίσης και στα PMP, DVD-Players, συσκευές πλοήγησης, κάρτες μνήμης, ακουστικά, USB, Camcorders και τα Usb για το 2ο τρίμηνο του 2019. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, οι κονσόλες κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο. Αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν, επίσης, τόσο τα πολυμηχανήματα, όσο και οι εκτυπωτές.

Τέλος, ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε αρνητικό πρόσημο για το 2ο τρίμηνο του 2019.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Κλιματική αλλαγή: Έκθεση κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις οικονομίες των χωρών είτε αυτές είναι πλούσιες είτε φτωχές ως το 2100, αναφέρουν οικονομολόγοι σε νέα έκθεση που διαλύει τον μύθο ότι οι πιο φτωχές και ζεστές χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 50 ετών από 174 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνεχείς αλλαγές της θερμοκρασίας πάνω ή κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα για κάθε χώρα επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξή τους, ανεξαρτήτως του πλούτου τους.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους, αν δεν κάνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους.

«Στη Μεγάλη Βρετανία πριν μερικές ημέρες ζήσαμε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και οι υποδομές αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες», σχολίασε ο δρ. Κάμιαρ Μοχάντες καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.

«Τα τραίνα σταματούν να λειτουργούν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (τη ζέστη) και άρα η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη μειώνονται», πρόσθεσε.

Οι έρευνες συχνά επικεντρώνονταν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στις φτωχές και ζεστές χώρες. Όμως αυτή η έκθεση αναφέρει ότι ο πλούτος και η πιο χαμηλή θερμοκρασία δεν προστατεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική.

Στη περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής, και κατά συνέπεια δεν μειωθούν καθόλου τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2100.

Αυτό θα σημάνει απώλεια μεγαλύτερη του 7% για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το αμερικανικό National Bureau of Economic Research.

Καίριο το ζήτημα της δραστικής μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή έχει στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με στόχο τον 1,5 βαθμό.

Όμως για αυτό απαιτείται δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η έρευνα των οικονομολόγων βασίστηκε στις ΗΠΑ εξαιτίας του διαφορετικού κλίματος που έχουν διάφορες περιοχές της χώρας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν αγνοηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, οι επιπτώσεις στις βιομηχανίες –από τις κατασκευές ως τη γεωργία– θα είναι σοβαρές και θα κοστίσουν περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

«Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό θα γίνει πιο φτωχό», τόνισε ο Μοχάντες και επεσήμανε ότι οι βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες επιπτώσεις.

Ο Καναδάς, όπου η άνοδος της θερμοκρασίας είναι δύο φορές πιο γρήγορη σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, μπορεί να αναμένει μείωση 13% στο ΑΕΠ του, η Ελβετία 12% και η Ινδία 10%.

Όμως η τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού ενδέχεται να περιορίσει την απώλεια του ΑΕΠ των ΗΠΑ κάτω από το 2%, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σε αυτή επισημαίνεται επίσης ότι αν και κάποιες χώρες ίσως προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, είναι απίθανο να δράσουν εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τους.

«Αν τηρήσουμε (τη Συμφωνία) του Παρισιού, οι απώλειες είναι σημαντικά μικρότερες. Δεν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε ο Μοχάντες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα