Newsroom

Η στροφή της Ελλάδας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι γεγονός, όπως αποδεικνύεται και από την κατεύθυνση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ με το προσφάτως αναγγελθέν masterplan απολογνιτοποίησης, το οποίο ναι μεν αφορά τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, αλλά συμπαρασύρει και το σύνολο των επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρίες μπορούν να βρουν ένα πρόσφορο έδαφος για έργα ΑΠΕ, όπως τα αιολικά και κυρίως τα φωτοβολταϊκά πάρκα, και όπως αποδεικνύεται και από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες ζυμώσεις και σίγουρα πρόκειται να δοθεί μεγάλη μάχη για ένα κομμάτι από την πίτα των 9 GW που είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αιτήσεις για έργα άνω των 100 MW έχουμε τη συμμετοχή μεγάλων εταιριών, οι οποίες όχι απλά θέλουν να επενδύσουν στα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά υπάρχει και ενδιαφέρον για παράκτιες υποδομές.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα της ΤΕΝΕΡΓ

Ξεκινώντας με έναν εκ των Big 5 έχουμε τον ενεργειακό κλάδο του ομίλου επιχειρήσεων ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), ο οποίος κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αυτά θα βρίσκονται στη Λάρισα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα και θα αφορούν στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων. Πιο συγκεκριμένα η συνολική εγκαταστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται στα 265 MW, τα οποία μοιράζονται ως εξής:

120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου
103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου.
42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, η οποία ξεπερνάει τα 170 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί από την εταιρία, και το οποίο αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Ελλάδα.

Μάλιστα η υλοποίηση των τριών αυτών φωτοβολταϊκών πάρκων θα οδηγήσει την εταιρία να αυξήσει το στόχο για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 2.8 GW εντός 5ετίας με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 3 GW.

Τα ΕΛΠΕ στρέφουν το βλέμμα προς την Ξάνθη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη σε συνεργασία με τη JUWI. Πρόκειται για ένα μεγάλο project, η ισχύς του οποίου ανέρχεται στα 204 MW και το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 130 εκατ. εύρω. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στόχος είναι το έργο να έχει τεθεί σε λειτουργία κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ δε σταματούν εδώ, και με μία ακόμα κίνηση επιδιώκουν να αυξήσουν το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ κατά 150 MW, καθώς έχουν εφορμήσει και στην αρένα των αδειών της ΡΑΕ με την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού στην Ξάνθη.

ΔΕΗΑΝ, ΑΚΤΩΡ και ΡΟΚΑΣ Ανανεώσιμες

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να παραλείψει τα πλάνα της ΔΕΗΑΝ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, η οποία είναι και η μία εκ των δύο πρωταγωνιστριών του masterplan απολιγνιτοποίησης, καθώς έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για έργα ισχύος 340 MW στο ομώνυμο ορυχείο.

Κλείνοντας την αναδρομή στα μελλοντικά φωτοβολταϊκά πάρκα έχουμε ακόμα έναν από τους Big 5, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ΑΚΤΩΡ, ενώ και η ΡΟΚΑΣ Ανανεώσιμες έχει καταθέσει πρόταση στη ΡΑΕ.

Όσον αφορά την αίτηση της ΑΚΤΩΡ, η οποία επιδιώκει ήδη να εντάξει τα αιολικά του πάρκα στην Εύβοια στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, έχουμε την πρόταση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 115 MW στα Ιωάννινα.

Από την άλλη η ΡΟΚΑΣ Ανανεώσιμες έχει απευθυνθεί στη ΡΑΕ και προωθεί τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αιτωλοακαρνανία, η ισχύς του οποίου θα ανέρχεται στα 135 MW.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV