fbpx
Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής Χατζηδάκη για το Χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ

Τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας εξειδίκευσε ο αρμόδιος Υπουργός, κος Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έπειτα από συζήτηση τριών ημερών επί των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Σε μία εκτενή τοποθέτηση αναφορικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να χαραχτεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και θα υπηρετεί επαρκώς τους στόχους της Ε.Ε. αλλά και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο κος Χατζηδάκης μίλησε επίσης για «πράσινες» επενδύσεις και την προώθηση της οίκο-καινοτομίας σχολιάζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη και όχι εμπόδιό της, ξεκαθαρίζοντας πως κεντρική στόχευση της Κυβέρνησης θα είναι η μετάβαση της χώρας στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, μέσω του οποίου μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα 16 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ανακύκλωση και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Ο κος Χατζηδάκης τόνισε τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης προκειμένου να συντελεστεί η απαραίτητη στροφή στην Κυκλική Οικονομία λέγοντας ωστόσο πως οι επιδόσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εφόσον δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 18%, την ώρα που ο κοινοτικός στόχος βρίσκεται στο 50%.

Σε αυτή τη βάση, εξήγησε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή και στη λειτουργία του δικτύου των καφέ κάδων (για οργανικά απορρίμματα) ενώ παράλληλα θα δοθεί μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης με κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κος Χατζηδάκης υπογράμμισε πως είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, για τα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για ενεργειακή αξιοποίηση (π.χ. με βιοαέριο), με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία θα σχεδιάζονται και θα προωθούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός ΠΕΝ στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των χρονοβόρων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, για τις οποίες δεσμεύτηκε πως θα επιταχυνθούν και θα απλοποιηθούν προκειμένου να διευκολύνονται οι νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες συνήθως βαλτώνουν επί χρόνια σε έναν κυκεώνα αδειοδοτικών φορέων και γραφειοκρατίας. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα ενταχθεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που θα κατατεθεί σύντομα.

«Γκάζι» και στο Κτηματολόγιο

«Προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», τόνισε ο κος Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας σε αυτό το σημείο την πρόοδο που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο πεδίο από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές και ειδικά στις περιοχές Natura οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη στόχευση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που θα επιτρέψει την εκπόνηση σύγχρονων αντιπυρικών σχεδίων, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για την θωράκιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου της χώρας.

Χωροταξία και Πολεοδομία

Κατά την εισήγησή του, σε ό,τι αφορά τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο ο κος Χατζηδάκης ανέδειξε τον βασικό στόχο του Υπουργείου στα πεδία της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας, ο οποίος θα κινείται γύρω από τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

Προανήγγειλε επίσης τη δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού, με ριζικές τομές που θα φέρουν σημαντικές απλοποιήσεις στις διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης με καθορισμό χρήσεων γης σε ολόκληρη την Επικράτεια, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους πολίτες όσον αφορά το είδος των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή, ανακοινώνοντας πως ο στόχος είναι η εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων (σε επίπεδο Δήμων) τα οποία θα αποσαφηνίζουν το καθεστώς χρήσεων γης προσβλέποντας σε ολοκλήρωσή τους σε ποσοστό έως 70% μέχρι το πέρας της τετραετίας.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Δυτ. Μακεδονία: «Μπαράζ» εντάξεων στο ΕΣΠΑ για δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Καφέ κάδος βιοαποβλήτων

Πολλαπλές εντάξεις πράξεων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με αντικείμενο τη διαχείριση βιοαποβλήτων, πραγματοποιήθηκαν για 10 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,83 εκατ. ευρώ.

Στους Δήμους που εντάχθηκαν θα αναπτυχθεί δίκτυο καφέ κάδων για την διαλογή στην πηγή ενός διακριτού ρεύματος οργανικών απορριμμάτων, το οποίο μετέπειτα θα οδηγείται προς ξεχωριστή επεξεργασία στις υφιστάμενες υποδομές της Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι Δεσκάτης, Πρεσπών, Καστοριάς, Ορεστικού, Κοζάνης, Αμυνταίου, Εορδαίας, Φλώρινας, Βοΐου και Γρεβενών είναι οι δικαιούχοι των πράξεων διαχείρισης αποβλήτων ενώ ο συνολικός στόχος, για τη συλλογή βιοαποβλήτων κατ’ έτος, ανέρχεται σε 10.421 τόνους.

Η πράξη περιλαμβάνει, εκτός από την προμήθεια κάδων δημόσιας και οικιακής χρήσης, την προμήθεια απορριματοφόρων για τη συλλογή του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων καθώς και δράσεις ενημέρωσης για τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.

Η Δυτική Μακεδονία έχει σημειώσει άλματα στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και συνεχίζει να προχωρά σε σημαντικές αναβαθμίσεις. Άλλωστε είναι η Περιφέρεια στην οποία έγινε η αρχή για αλλαγή σελίδας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με την πρώτη μονάδα ΣΔΙΤ που αναπτύχθηκε και λειτούργησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης διαθέτει ετήσια δυναμικότητα 120 χιλ. τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), ενώ είναι επιφορτισμένη με τη μεταφόρτωση του συνόλου των ΑΣΑ που παράγονται στους 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω 10 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), την επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και την ταφή των υπολειμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι επιδόσεις της μονάδας υπήρξαν εξαιρετικές εφόσον, σε απόλυτους αριθμούς, από τους 120 χιλ. τόνους απορριμμάτων που επεξεργάστηκε η ΜΕΑ, τα βιοαποδομήσιμα υλικά έφτασαν στο 86% ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτήθηκαν έφτασαν τους 11 χιλ. τόνους, χωρίς να προσμετρώνται οι επιπλέον 6 χιλ. τόνοι τόνοι που συγκεντρώθηκαν από τα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή, που «τρέχουν» παράλληλα στην Περιφέρεια.

Αναλόγως υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για το 2019 ενώ από το 2020, οπότε η Μονάδα θα δέχεται και τα απορρίμματα της Κέρκυρας, τα μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δήμων της Ανατ. Αττικής για τα λύματα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας.

Το σύμφωνο υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Χ. Σαχίνης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Β. Μπουρνούς και ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου. Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν επίσης η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Τζίνα Στεφανάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.

Με βάση το κείμενο του συμφώνου συνεργασίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή ο σεβασμός στο περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Περιφέρεια, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ συνεργαζόμαστε στενά, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αττική».

Αποχετευτικό έργο Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο αποχετευτικό έργο των περιοχών Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Το έργο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» έχει συνολικό προϋπολογισμό 270 εκ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Η δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη εκκινήσει και αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

Το παραγόμενο ανακτημένο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων από το εν λόγω ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και θα είναι κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Βαρεμένος: Πρεμούρα της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα για τον Αχελώο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Βαρεμένος

Σε δήλωση προχώρησε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, με θέμα την εκτροπή του Αχελώου, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για επικοινωνιακές κινήσεις σε ό,τι αφορά το έργο.

Αναλυτικά:

Μέσω επικοινωνιακών κινήσεων και συσκέψεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρώτος επανέφερε θέμα εκτροπής του Αχελώου από την ΔΕΘ, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον ως λαϊκό αίτημα της Θεσσαλίας. Από την οποία Θεσσαλία, περιφερειακοί ή άλλοι παράγοντες προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι, ετσιθελικά, αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση προβλεπόμενων έργων για την επίλυση του υδατικού της προβλήματος.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα με τριτοκοσμικό τρόπο ως ικανοποίηση «ημετέρων» χωρίς εξισορρόπηση συμφερόντων, περιφερειακή ανάπτυξη και σεβασμό δικαστικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην πρεμούρα της να «στήσει» το παιγνίδι και να δημιουργήσει τετελεσμένα, αγνοεί παντελώς και με προκλητικό τρόπο την Αιτωλοακαρνανία, η οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούται να θέτει το αίτημα για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, αφού δίνει τα νερά της για να ξεδιψάσει η Αττική.

Περιφρονεί κάθε έννοια Κράτους με δικαιική βάση και συνέχεια, και θέλει να επιφυλάξει σε ένα ποτάμι, που λατρευόταν σαν θεότητα, την τύχη των αρχαίων της Θεσσαλονίκης.

Κανονικά, για να μην επέλθει η εκδίκηση της Φύσης, πρέπει να προηγηθεί η αντίδραση της Κοινωνίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα