Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής Χατζηδάκη για το Χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας εξειδίκευσε ο αρμόδιος Υπουργός, κος Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έπειτα από συζήτηση τριών ημερών επί των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Σε μία εκτενή τοποθέτηση αναφορικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να χαραχτεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και θα υπηρετεί επαρκώς τους στόχους της Ε.Ε. αλλά και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο κος Χατζηδάκης μίλησε επίσης για «πράσινες» επενδύσεις και την προώθηση της οίκο-καινοτομίας σχολιάζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη και όχι εμπόδιό της, ξεκαθαρίζοντας πως κεντρική στόχευση της Κυβέρνησης θα είναι η μετάβαση της χώρας στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, μέσω του οποίου μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα 16 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ανακύκλωση και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Ο κος Χατζηδάκης τόνισε τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης προκειμένου να συντελεστεί η απαραίτητη στροφή στην Κυκλική Οικονομία λέγοντας ωστόσο πως οι επιδόσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εφόσον δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 18%, την ώρα που ο κοινοτικός στόχος βρίσκεται στο 50%.

Σε αυτή τη βάση, εξήγησε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή και στη λειτουργία του δικτύου των καφέ κάδων (για οργανικά απορρίμματα) ενώ παράλληλα θα δοθεί μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης με κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κος Χατζηδάκης υπογράμμισε πως είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, για τα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για ενεργειακή αξιοποίηση (π.χ. με βιοαέριο), με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία θα σχεδιάζονται και θα προωθούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός ΠΕΝ στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των χρονοβόρων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, για τις οποίες δεσμεύτηκε πως θα επιταχυνθούν και θα απλοποιηθούν προκειμένου να διευκολύνονται οι νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες συνήθως βαλτώνουν επί χρόνια σε έναν κυκεώνα αδειοδοτικών φορέων και γραφειοκρατίας. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα ενταχθεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που θα κατατεθεί σύντομα.

«Γκάζι» και στο Κτηματολόγιο

«Προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», τόνισε ο κος Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας σε αυτό το σημείο την πρόοδο που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο πεδίο από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές και ειδικά στις περιοχές Natura οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη στόχευση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που θα επιτρέψει την εκπόνηση σύγχρονων αντιπυρικών σχεδίων, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για την θωράκιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου της χώρας.

Χωροταξία και Πολεοδομία

Κατά την εισήγησή του, σε ό,τι αφορά τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο ο κος Χατζηδάκης ανέδειξε τον βασικό στόχο του Υπουργείου στα πεδία της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας, ο οποίος θα κινείται γύρω από τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

Προανήγγειλε επίσης τη δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού, με ριζικές τομές που θα φέρουν σημαντικές απλοποιήσεις στις διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης με καθορισμό χρήσεων γης σε ολόκληρη την Επικράτεια, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους πολίτες όσον αφορά το είδος των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή, ανακοινώνοντας πως ο στόχος είναι η εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων (σε επίπεδο Δήμων) τα οποία θα αποσαφηνίζουν το καθεστώς χρήσεων γης προσβλέποντας σε ολοκλήρωσή τους σε ποσοστό έως 70% μέχρι το πέρας της τετραετίας.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Περιφέρεια Αττικής: Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Πεντέλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απορρίμματα σε εργοστάσιο

Μια σημαντική παρέμβαση για την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και την αποτροπή δημιουργίας νέων εστιών ανάφλεξης στον Δήμο Πεντέλης, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με προϋπολογισμό ύψους 495.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

«Ο αγώνας για την κοινωνία και τους πολίτες είναι διαρκής. Υπερβαίνει πρόσωπα και διοικητικές θητείες. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να προωθούμε λύσεις για προβλήματα που χρονίζουν, ανεξαρτήτως της ανταπόκρισης από τις άλλες αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις. Θέλω να ελπίζω ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα αξιοποιήσει την κληρονομιά των παρεμβάσεών μας», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης είναι η ενίσχυση της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με τον λειοτεμαχισμό των «πράσινων» απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του Δήμου μετά από αποψιλώσεις τυχόν καμένων δέντρων και κλαδεμάτων δέντρων, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία νέων εστιών ανάφλεξης.

Η προμήθεια αφορά σε ερπυστριοφόρο κλαδοτεμαχιστή που θα αποτελείται από το πλαίσιο μεταφοράς (ερπυστριοφόρο όχημα), τον λειοτεμαχιστή «πράσινων» απορριμμάτων και τον γερανό με αρπαγή τροφοδοσίας ξυλείας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Κωστής Χατζηδάκης: Ένα χρόνο ακόμα αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής ​

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του o υπουργός ΠΕΝ δήλωσε τα εξής:

«Στο ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ενός ακόμα χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση.

Αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής καλώς εχόντων των πραγμάτων για ένα έτος! Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών. Αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, είτε με κάποια άλλη ιδέα. Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κλπ.).

Το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα συζητήσουμε άμεσα το θέμα με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Μου προκαλεί πάντως εντύπωση –ακόμα μια φορά- για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014.

Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!

Είμαστε εδώ τα συναρμόδια Υπουργεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε δημοπράτηση αντιπλημμυρικό έργο στο Ρέμα Εσχατιάς με 86εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση είναι το αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για έργο κόστους 86,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,51εκατ.ευρώ). Τα έργα θα κατασκευαστούν σε περιοχές του ανάντη τμήματος τού ρέματος της Εσχατιάς, στους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Φυλής.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν το έργο ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων από 6,00×4,00 μ. έως 8,00×4,00 μ. και δίδυμου 3,50X3,50 μ, έως 4,00X4,00 μ.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:
-έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

-έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

-έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα