Newsroom

Τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας εξειδίκευσε ο αρμόδιος Υπουργός, κος Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έπειτα από συζήτηση τριών ημερών επί των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Σε μία εκτενή τοποθέτηση αναφορικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να χαραχτεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και θα υπηρετεί επαρκώς τους στόχους της Ε.Ε. αλλά και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο κος Χατζηδάκης μίλησε επίσης για «πράσινες» επενδύσεις και την προώθηση της οίκο-καινοτομίας σχολιάζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη και όχι εμπόδιό της, ξεκαθαρίζοντας πως κεντρική στόχευση της Κυβέρνησης θα είναι η μετάβαση της χώρας στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, μέσω του οποίου μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα 16 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ανακύκλωση και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Ο κος Χατζηδάκης τόνισε τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης προκειμένου να συντελεστεί η απαραίτητη στροφή στην Κυκλική Οικονομία λέγοντας ωστόσο πως οι επιδόσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εφόσον δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 18%, την ώρα που ο κοινοτικός στόχος βρίσκεται στο 50%.

Σε αυτή τη βάση, εξήγησε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή και στη λειτουργία του δικτύου των καφέ κάδων (για οργανικά απορρίμματα) ενώ παράλληλα θα δοθεί μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης με κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κος Χατζηδάκης υπογράμμισε πως είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, για τα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για ενεργειακή αξιοποίηση (π.χ. με βιοαέριο), με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία θα σχεδιάζονται και θα προωθούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός ΠΕΝ στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των χρονοβόρων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, για τις οποίες δεσμεύτηκε πως θα επιταχυνθούν και θα απλοποιηθούν προκειμένου να διευκολύνονται οι νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες συνήθως βαλτώνουν επί χρόνια σε έναν κυκεώνα αδειοδοτικών φορέων και γραφειοκρατίας. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα ενταχθεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που θα κατατεθεί σύντομα.

«Γκάζι» και στο Κτηματολόγιο

«Προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», τόνισε ο κος Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας σε αυτό το σημείο την πρόοδο που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο πεδίο από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές και ειδικά στις περιοχές Natura οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη στόχευση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που θα επιτρέψει την εκπόνηση σύγχρονων αντιπυρικών σχεδίων, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για την θωράκιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου της χώρας.

Χωροταξία και Πολεοδομία

Κατά την εισήγησή του, σε ό,τι αφορά τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο ο κος Χατζηδάκης ανέδειξε τον βασικό στόχο του Υπουργείου στα πεδία της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας, ο οποίος θα κινείται γύρω από τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

Προανήγγειλε επίσης τη δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού, με ριζικές τομές που θα φέρουν σημαντικές απλοποιήσεις στις διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης με καθορισμό χρήσεων γης σε ολόκληρη την Επικράτεια, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους πολίτες όσον αφορά το είδος των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή, ανακοινώνοντας πως ο στόχος είναι η εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων (σε επίπεδο Δήμων) τα οποία θα αποσαφηνίζουν το καθεστώς χρήσεων γης προσβλέποντας σε ολοκλήρωσή τους σε ποσοστό έως 70% μέχρι το πέρας της τετραετίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV