Μαρίνα
Ξυπνητού

Χωρίς σημάδια κερδοσκοπίας στην αγορα από τους εγχώριους παραγωγούς, παραδόθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προκαταρκτικό πόρισμα της ΡΑΑΕΥ μετά τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά.

Έπειτα από συζητήσεις με τους εγχώριους παραγωγούς προχθές (ΔΕΗ, ΗΡΩΝ) και χθες με (Metlen, Elpedison), η Αρχή καταλήγει πως το πρόβλημα που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα Βαλκάνια πηγάζει από εξωγενείς παράγοντες με πιο βασική ωστόσο αιτία τη στενότητα προσφοράς – ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περιορισμένης δυναμικότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Μάλιστα, η Αρχή εκτιμά ότι η κατάσταση είναι παροδική και αναμένεται να εξομαλυνθεί σε μερικές ημέρες – συμπέρασμα στο οποίο επίσης καταλήγει και η ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι αυξήσεις στις τιμές να μετακυλίσουν στους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τρεις άξονες.

Οι 3 άξονες για την αντιμετώπιση του ακριβού ρεύματος

Ο πρώτος άξονας αφορά την έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο θα επιβληθεί τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος ανά θερμική μεγαβατώρα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες όπως είπε η ηγεσία του ΥΠΕΝ. Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.).

Ο δεύτερος άξονας αφορά την επιδότηση νοικοκυριών τον Αύγουστο – στα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα. Το ύψος της επιδότησης επίσης θα γίνει γνωστό στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας, αφορά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την περίπτωση στεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει από ελληνικής πλευράς ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας. Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρούσα αύξηση των τιμών) για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόκειται, στην ουσία, για το μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Απαλλαγή από το αναδρομικό ΕΤΜΕΑΡ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο υπουργός αποκάλυψε πως θα υπάρξει αλλαγή από το αναδρομικό ΕΤΜΕΑΡ. Όπως είπε, δεν θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις, καθώς για αυτό τον σκοπό θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν αφού θα ήταν για κρατική ενίσχυση. Ωστόσο, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει πολύ σημαντικότερη ελάφρυνση, καθώς θα καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων για τις εκκαθαρίσεις του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για το 2019-2020, τα ποσά που έπρεπε να δώσουν οι υπόχρεες εταιρείες κινούνται στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV