Νίκος
Καραγιάννης

Μετά την οριστικοποίηση του διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, τόσο στο υπουργείο Υποδομών όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εκείνες που θα μας οδηγήσουν στην εκκίνηση της πιο μεγάλης κατά κάποιο τρόπο αποκρατικοποίησης του χαρτοφυλακίου του Ταμείου.

Η νέα περίοδος παραχώρησης που με τα σημερινά δεδομένα θα ξεκινήσει το 2024, οπότε και λήγει η υφιστάμενη παραχώρηση έχει κάνει ήδη τους μεγάλους ελληνικούς και ξένους ομίλους της χώρας να τοποθετούνται στρατηγικά με στόχο -τι άλλο- την απόκτηση της χρυσοφόρας σύμβασης.

Τα ποσά που ακούγονται για το τίμημα της “νέας Αττικής Οδού” είναι ιλλιγγιώδη και φτάνουν ακόμα και τα 3 δισ.ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχουν (όπως και στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού), καμία επιβεβαίωση ή ουσιαστική βάση. Αποτελούν μάλλον ένα, προς το παρόν, θεωρητικό πεδίο.

Αυτό που θα καθορίσει τους κανόνες, αλλά και θα μας δώσει κάποια ενδεικτικά νούμερα για την επόμενη ημέρα της Αττικής Οδού, είναι οι μελέτες που ξεκινούν σε Υποδομών και ΤΑΙΠΕΔ.

Στο υπουργείο Υποδομών έχουν προσλάβει την Hill International, (με ποσό 167.000 ευρώ) μία από τις μεγαλύτερες εταιρείων συμβούλων παγκοσμίως για να παραδώσει ένα πόρισμα σε διάστημα 4 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Αυτό που θα κληθεί να εξετάσει η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, είναι με βάση την σύμβαση παραχώρησης καταρχάς αν το 2024 θα έχουν εκπληρωθεί στο σύνολο τους οι όροι που αφορούν τόσο την κερδοφορία, την συντήρηση και κατ` επέκταση την κάλυψη όλων των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων οι οποίοι συνδέονται με πρόβλεψη εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων εκ μέρους του Παραχωρησιούχου.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Τα αποτελέσματα αυτά ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο επίσης προχώρησε σε διαγωνισμούς για πρόσληψη συμβούλων.

Το Ταμείο έχει προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για την πρόσληψη συμβούλων με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 4η Δεκεμβρίου στην οποία προσφέρει για τον τεχνικό σύμβουλο το ποσό των 1,85 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ), για τον νομικό σύμβουλο 800.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ), ενώ για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο προβλέπεται Success Fee ως ποσοστό του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος για τη σύμβαση, ενώ μόνο το budget που αφορά τα Retainer Fee φτάνει τις 200.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠA) το χρόνο για τετραετή σύμβαση ή νωρίτερη ολοκλήρωση και το οποίο θα αφαιρεθεί από το Success Fee.

Αυτό που βέβαια έχει μεγάλη σημασία για την αφρόκρεμα του κατασκευαστικού γίγνεσθαι της χώρας, είναι πότε θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Όπως γίνεται κατανοητό από τις προσλήψεις συμβούλων, πάμε για μία προκήρυξη διαγωνισμού εντός του 2021, έχοντας κατά νου ότι στα πρωτοφανή μεγέθη της Αττικής Οδού, η μάχη που θα δοθεί θα είναι ανάλογη -αν όχι μεγαλύτερη- με αυτή που ζήσαμε στην περίπτωση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Οι συμμαχίες που θα στηθούν για αυτόν τον διαγωνισμό είναι πέραν αμφιβολίας ένα γεγονός που θα καθορίσει τον ευρύτερο κλάδο τα επόμενα χρόνια μιας και αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στο επιχειρηματικό πεδίο των κατασκευών.

Είναι άλλωστε το απόλυτο asset και οι τεχνικοί όμιλοι της χώρας θα θελήσουν οπωσδήποτε να το προσθέσουν στο portfolio τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας