Νίκος
Καραγιάννης

Με μία ακόμα παρέμβαση της, η ΠΕΔΜΕΔΕ, προτείνει τρεις άξονες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του lockdown και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του κατασκευαστικού κλάδου. Είναι πλέον πασιφανές πως το θέμα των κατασκευών θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο για την εκ νέου προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δακτυλίδης, μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως η κρίση άφησε τα σημάδια τις και στη βιομηχανία των κατασκευών πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), η μείωση του τζίρου λόγω του lockdown στην Ευρώπη, υπολογίζεται από 20 μέχρι 25% για φέτος. Στο ποσοστό δεν έχει υπολογιστεί το κόστος επανεκκίνησης των εργοταξίων, που αποτελεί ακόμα ένα επιβαρυντικό στοιχείο της «κληρονομιάς» που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ.Δακτυλίδης έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτές, ένα σημαντικό νέο που βγαίνει είναι η προώθηση ενός πακέτου με την ονομασία «Rennovation Wave» και το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στις εργασίες ανακαινίσεων του κτιριακού δυναμικού της Ευρώπης.

«Χρειάζονται επενδύσεις στην μετά κορωνοϊού εποχή και η κατασκευή διαχρονικά μετά από μεγάλες κρίσεις, είναι η απάντηση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ. Μάλιστα πιστεύει πως η απάντηση στην έλλειψη ωριμότητας έργων μπορεί να λυθεί με τη δημοπράτηση έργων που έχουν ολοκληρώσει έστω τις προμελέτες. «Μπορεί να προβλεφθεί στο διαγωνισμό, ο ανάδοχος να αναλάβει μελέτες-κατασκευές και να έχουμε σημαντική παραγωγή έργων» τονίζει, ενώ όπως λέει το επίκαιρο σύνθημα της εποχής είναι το «construction is the solution industry». «Αυτό τα λέει όλα, οι κατασκευές με το καλημέρα παράγουν και επιστρέφουν χρήμα στην πραγματική οικονομία» λέει ολοκληρώνοντας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

Με χθεσινό δελτίο τύπου η ΠΕΔΜΕΔΕ απευθυνόμενη στους αρμόδιους Υπουργούς παραθέτει τις κάτωθι προτάσεις που κινούνται πάνω σε τρεις άξονες, α) τις επενδύσεις, β) τις νομοθετικές απλουστεύσεις χρονοβόρων διαδικασιών, γ) τις δίκαιες οικονομικές ρυθμίσεις, και είναι βασισμένες και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας στην Ε.Ε.

Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
1. Επένδυση σε κατασκευαστικά έργα σημαίνει επένδυση στην Βιομηχανία, στο εμπόριο, στην απασχόληση, στο εργατικό δυναμικό
2. Αναζήτηση κονδυλίων Ε.Ε. για τομείς όπως Renovation, maintenance, circular economy, renovation wave, energy efficiency.
3. Σημαντική αύξηση του Π.Δ.Ε. (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με αναμόρφωση του υφιστάμενου κρατικού προϋπολογισμού.
4. Άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ με παράλληλη διευκόλυνση της πρόσβασης των ιδιωτών σε τραπεζικό δανεισμό με κρατική εγγύηση.
5. Συμμετοχή της Ελλάδας στο Renovation Wave.

Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ

1. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις Επιτροπές (από Αναθέτουσες Αρχές) – δικαιολογητικά – ενστάσεις
2. Απλούστευση διαδικασιών ανάδειξης Αναδόχων Δημοσίων συμβάσεων, με αναμόρφωση υφιστάμενων συστημάτων ανάθεσης
3. Ωρίμανση – επιτάχυνση μελετών σε συγκεκριμένα έργα
4. Θεσμοθέτηση διαδικασιών συντόμευσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων
5. Άμεση προτυποποίηση προδιαγραφών για τα Δημόσια Έργα όλων των κατηγοριών ώστε να επιταχυνθεί η σύνταξη προμελετών.
6. Διαγωνιστική διαδικασία με προμελέτες, με υποχρέωση του Αναδόχου για σύνταξη μελέτης εφαρμογής (όπως πχ. δημοπρατήθηκαν πρόσφατα στην κρίση της πανδημίας τα έργα για ανέγερση Μ.Ε.Θ.).
7. Συντόμευση και απλούστευση στις διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων συμβάσεων Έργων, με ειδικό καθεστώς, τουλάχιστον για τα έργα κάτω από την Κοινοτική Οδηγία.

Γ. ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1. Ρύθμιση των επιπτώσεων από τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των συμβάσεων λόγω Covid-19 (ανωτέρα βία)
2. Ειδική αποζημίωση για τα συμβατικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εκτελούμενες Δημόσιες συμβάσεις εκ του αυξημένου κόστους εκτέλεσης λόγω των αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και του κόστους επανεκκίνησης και αναδιοργάνωσης των εργοταξίων.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές, που έχουν προκύψει και από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της άμεσης ενίσχυσης του Κατασκευαστικού τομέα, που είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ, διαθέτει και την ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς είναι η μοναδική Ελληνική Εργοληπτική Οργάνωση που εκπροσωπεί την Ελλάδα διεθνώς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), κοινωνικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος των Ευρωπαίων Διεθνών Κατασκευαστών (European International Contractors – E.I.C), και μέλος της EDA (European Demolition Association) και ως εκ τούτου έχει το προνόμιο της πρωτογενούς πληροφόρησης και διαβούλευσης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

RECOVERY FUND

Στην από 30/4/2020 κοινή δήλωση των FIEC – EBC – Construction Products Europe σχετικά με τη διαβούλευση που γίνεται με την Ε.Ε. για τη διάθεση κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του «Recovery Fund», ύψους 320 δις, για την επίσπευση της ανάκαμψης του Κατασκευαστικού κλάδου, που αποτελεί το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και με πολλαπλασιαστή απασχόλησης τρία (3) δημιουργεί άμεσες θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα δεδομένα που κατέγραψε η FIEC προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το κατασκευαστικό οικοσύστημα αντιμετώπισε σημαντική πτώση τζίρου και μείωση ζήτησης τόσο για Ιδιωτικά όσο και για Δημόσια Έργα σε όλους τους τομείς που το απαρτίζουν, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή, ανακαίνιση, συντήρηση κτιρίων και έργων υποδομής.

Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης αναμένεται να είναι τεράστιος, καθώς η Κατασκευαστική Βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 16 εκατομμύρια Ευρωπαίους (επίσημα στοιχεία των κρατών μελών). Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις ανέδειξε ότι η μέση αναμενόμενη απώλεια στην κατασκευαστική δραστηριότητα θα κυμανθεί μεταξύ του 20% με 25% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2019.

Η Δ.Ε. της FIEC, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, βρίσκεται σε επάλληλες διαβουλεύσεις με τους Επιτρόπους κ.κ. Thierry Breton, Kadri Simson, Johannes Hahn, για την οριστικοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων των μέτρων στήριξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV