Νίκος
Καραγιάννης

Τις προτάσεις της για την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με σημείο αναφοράς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανέλυσε η βουλευτής Α’ Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ., κα Ολγα Κεφαλογιάννη σε άρθρο της για το protagon.gr. Αναλυτικα:

Οι κάτοικοι της Αθήνας, δικαιούνται να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευταξίας και ανάπτυξης. Σε μια πόλη λειτουργική, φιλόξενη, που αναπτύσσεται ισόρροπα, σέβεται το παρελθόν της και σχεδιάζει το μέλλον της. Είναι βέβαιο ότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πυρήνα και όχημα σε αυτή την προοπτική, με όραμα, συνέργειες και σχεδιασμό.

Το τελευταίο διάστημα εργαζόμαστε για τη σύνθεση μίας ρεαλιστικής πρότασης για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Αθήνας. Προετοιμάζουμε ένα φιλόδοξο αλλά απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο που αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι γεγονός ότι, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Ομως, οι περιορισμένοι χώροι, τα απαρχαιωμένα πωλητήρια, τα αναψυκτήρια του περασμένου αιώνα, ο περιβάλλων χώρος, η δυσλειτουργική διοικητική διαχείριση, συνθέτουν μία ιδιαίτερα προβληματική εικόνα. Δυστυχώς, το υφιστάμενο κτίριο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.

Τόσο τα λειτουργικά-κτιριακά ζητήματα όσο και η πρωτοφανής εγκατάλειψη, η παρακμή και η ανομία της περιοχής δεν συμβάλλουν στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού αποθέματος του ΕΑΜ. Η δε ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζεται ραγδαία. Οι εικόνες στην οδό Τοσίτσα, στην Πατησίων, στη Στουρνάρη είναι ντροπιαστικές. Οι δρόμοι αυτοί μετατρέπονται διαρκώς σε πεδία μάχης από ομάδες που δρουν ανενόχλητες.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πεδίον του Αρεως είναι το λιγότερο σοκαριστική. Η όλη περιοχή έχει παραδοθεί στην ελεύθερη διακίνηση παράνομων ουσιών και σε κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες. Η ανοχή της Πολιτείας απαξιώνει όχι μόνο επισκέπτες, κατοίκους και περαστικούς, αλλά και τη μοναδικής αξίας πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η Αθήνα χρειάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η σημαντικότερη από αυτές, η επέκταση και η αναβάθμιση του ΕΑΜ, μπορεί να θέσει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Με αυτόν τον στόχο, επεξεργαζόμαστε και αξιολογούμε ιδέες, προτάσεις, σχέδια, καινούργια και αλλά και παλαιότερα που υπήρχαν και έμειναν αναξιοποίητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτούμενες συνέργειες για μια σειρά παρεμβάσεων.

Αναφέρομαι σε λύσεις όπως η υπόγεια επέκταση του Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλήρης αξιοποίηση του Ακροπόλ Παλλάς και η ένταξή του σε ένα νέο λειτουργικό σύνολο, η ανασυγκρότηση του ΕΑΜ, ως πολιτιστικού οργανισμού, με τη μορφή ΝΠΔΔ, ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής λειτουργίας και των υποστηρικτικών δομών, όπως πωλητήρια, αναψυκτήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

Για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση της περιοχής πρέπει να προβλεφθεί και η ρύθμιση ζητημάτων οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης. Εξυπακούεται ότι στο σχέδιο εντάσσεται και η έναρξη συστηματικού διαλόγου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με σκοπό την καλύτερη δυνατή συνεργασία για την ένταξή του σε ένα ευρύτερο περιβάλλον με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, που φιλοδοξεί να αναζωογονήσει το κέντρο των Αθηνών, απαιτούνται σημαντικά κονδύλια. Οι απαιτούμενοι πόροι μπορούν να αντληθούν από το ΕΠΑΝΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, δωρεές και, φυσικά, χορηγίες από τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας.

Τα οφέλη από την επέκταση του ΕΑΜ θα είναι πολλαπλασιαστικά. Η ανάδειξή του ως έναν από τους πιο σημαντικούς μουσειακούς χώρους του κόσμου θα συμβάλει άμεσα στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης για την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, η οικονομία της ευρύτερης περιοχής θα τονωθεί και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Τα οφέλη για την εθνική οικονομία θα είναι πολλαπλά και με διάρκεια.

Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η εξωστρέφεια του πολιτισμού και η σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία είναι η απάντηση στην εγκατάλειψη της πρωτεύουσας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι η πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει το όχημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να υποστηρίξει ένα φιλόδοξο σχέδιο για μία νέα Αθήνα.

 

Διαβάστε το άρθρο της κας Κεφαλογιάννη εδώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας