Newsroom

Η εφαρμογή των νέων μορφών κινητικότητας στο πλαίσιο των σύγχρονων “έξυπνων” πόλεων απασχόλησε το δεύτερο μέρος του Webninar του ypodomes.com, του οποίου χορηγός ήταν η εταιρία Uber, το οποίο έθιξε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τόσο τους φορείς όσο και τους πολίτες για την προσαρμογή αμφότερων στην νέα πραγματικότητα των λεγόμενων “έξυπνων πόλων”.

Κίνητρα εναλλακτικών επιλογών

Βασικό σημείο το οποίο έθιξε ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών Ευάγγελος Μπεκιάρης είναι το κίνητρο που έχει ο πολίτης στο να μην συνεισφέρει στους ρύπους επιλέγοντας να περπατήσει ή να πάρει ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς “έξυπνο” ή και όχι, εάν δεν έχει ήδη επιλέξει την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Ένα από τα σημαντικά κίνητρα ενός πολίτη για την επιλογή αυτή είναι η ασφάλεια που αισθάνεται όταν χρησιμοποιεί δημόσια μέσα μεταφοράς αλλά ακόμα και όταν περπατά μέσα σε μια σύγχρονη πόλη η οποία ασφάλεια μπορεί να βελτιωθεί με ψηφιακές διαβάσεις, ποδηλατόδρομους, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και άλλες τεχνολογίες οι οποίες θα κινητοποιούν τον πολίτη να επιλέγει άλλες μορφές μετακίνησης από το όχημά του.

Για τις επιλογές αυτές όμως όπως έθιξε μέρος των ομιλητών είναι απαραίτητη η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών ώστε η χρήση των νέων μορφών κινητικότητας να μην αποτελούν πρόβλημα αλλά λύση στην καθημερινότητα του πολίτη.

Υποδομές

Τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να υπάρχουν και να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία γίνεται καθώς και οι σταθμοί των κοινόχρηστων ποδηλάτων πρέπει να είναι σε αριθμό ικανό να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών. Στην πόλη της Κοπεγχάγης στη Δανία, της οποίας ο πληθυσμός είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου, υπάρχουν 100 σταθμοί ποδηλάτων.

Άλλες υποδομές που ενισχύουν τις νέες μορφές κινητικότητας είναι τα ηλεκτρικά πατίνια αλλά και πιο καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτοκινητόδρομοι με ηλιακά τμήματα για φόρτιση εν κινήσει το οποίο ωστόσο αποτελεί μια αρκετά πιο πολυέξοδη επένδυση.

Νέες Τεχνολογίες

Η κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί ωστόσο με τις κατάλληλες πρακτικές ενημέρωσης και συστήματα εύχρηστων εφαρμογών για το ευρύ κοινό ώστε να υπάρξει αρμονία τεχνολογίας και πολιτών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νέα αυτή εποχή και κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς οι εξελίξεις της τεχνολογίας πλέον είναι τέτοιες που η νομοθετική αρχή πολλές φορές μένει πίσω στην αναγνώριση και στην νομοθέτηση των καινούργιων φαινομένων όπως έγινε με την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών σε αστικά κέντρα όπως σημείωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Ο πρόεδρος των συγκοινωνιολόγων προχώρησε στο να επισημάνει την σημαντικότητα της στάθμευσης για την κυκλοφορία και την κινητικότητα καθώς και το σημαντικό κέρδος για το περιβάλλον αλλά και τους χρήστες που φέρνουν τα νέα συστήματα αυτοματοποίησης στάθμευσης.

Επίσης έσπευσε να σημειώσει ότι για αποτελέσματα ουσίας πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων και πολιτικών ενώ θεώρησε την δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις μεταφορές ως μια αναγκαία κίνηση καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων προς τις νέες αυτές πρακτικές κινητικότητας.

Βιώσιμο αστικό μέλλον

Την σημαντικότητα των βιώσιμων λύσεων και την αξιοπιστία τους για την παροχή ενέργειας σε ένα αστικό περιβάλλον το οποίο θα φιλοξενεί σε λίγες δεκαετίες το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο οποίο το 25% των ρύπων προέρχεται από τα μέσα μετακίνησης σημείωσε ο Δήμος Σαπίδης CEO της Siemens Mobility ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και η εταιρία Uber όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θανος Μωυσιάδης Public Manager EMEA της εταιρίας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μωυσιάδης δήλωσε ότι ο δρόμος προς τις νέες μορφές κινητικότητας στις “έξυπνες¨πόλεις που διαμορφώνονται είναι από τη μια μεν αναπόφευκτος αλλά από την άλλη πρέπει να συνοδεύεται από τις ανάλογες υποδομές όπως σημεία ταχείας φόρτισης οχημάτων καθώς ουδείς επαγγελματίας οδηγός δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει ώρες από τον επαγγελματικό του χρόνο για τη φόρτιση του οχήματός του.

Αστική ευελιξία

Η ευελιξία των δημόσιων μέσων μεταφοράς σε μια “έξυπνη’΄πόλη τέθηκε επίσης ως ζητούμενο καθώς η σπατάλη ενέργειας σε άδεια μέσα και σταθερές ώρες την ίδια στιγμή που άλλα μέσα ασφυκτιούν από κόσμο και οι ώρες αιχμής δεν καλύπτονται δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Λυκαβηττό αλλά και σε άλλες περιοχές όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ιωάννης Γκόλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρείας αποδοχής έτυχε η άποψη περί βελτίωσης της κοινωνικής παιδείας πάνω στα θέματα βιωσιμότητας, περιορισμών των ρύπων και επιλογών “πράσινων” εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης αλλά και της χρήσης νέων ψηφιακών πλατφορμών που θα διευκολύνουν τη χρήση νέων μορφών κινητικότητας, τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε σχέση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει θέσει στόχο να γίνει η πρώτη climate neutral ήπειρος μέχρι το 2050.

To πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Κασσίμη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV