Connect with us

Εταιρικά Nέα

Πώς λειτουργούν τα νέα συστήματα αποχέτευσης χαμηλής πίεσης για ξενοδοχεία & resorts – Το case study στην Πιερία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο υλοποίησης νέων συστημάτων αποχέτευσης χαμηλής πίεσης της AKSES στην Παραλία Κατερίνης - Φωτό: AKSES
Το έργο υλοποίησης νέων συστημάτων αποχέτευσης χαμηλής πίεσης της AKSES στην Παραλία Κατερίνης - Φωτό: AKSES

Sponsored content

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλούνται να λύσουν οι μελετητές και κατασκευαστές σε νέα έργα τουριστικών υποδομών, όπως ξενοδοχεία και resorts, είναι το θέμα της αποχέτευσης. Μια αντίστοιχη περίπτωση ήταν αυτή στην Παραλία Κατερίνης.

Σε τέτοιο είδους έργα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων και αστοχιών, καθώς το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο.

Τα “παραδοσιακά” βαρυτικά συστήματα αποχέτευσης συχνά αποτελούν λύση ανάγκης και δε μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα από τα παραπάνω.

Είναι αρκετά δύσκολα και δαπανηρά στην κατασκευή και συντήρησή τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω του τύπου του υπεδάφους της περιοχής (βραχώδες, με υψομετρικές διαφορές, κοντά στη θάλασσα). 

Οι νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί επιτρέπουν τη χρήση πιο ευέλικτων και λιγότερο επεμβατικών συστημάτων αποχέτευσης, όπως για παράδειγμα τα συστήματα χαμηλής πίεσης της E/One που χρησιμοποιήθηκαν σε τουριστικές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης.

Advertisement

Η περίπτωση της Παραλίας Κατερίνης

Στην Πιερία, όπως και σε πολλές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι μεγάλο.

Ιδίως για τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία ή beach bars, που βρίσκονται κοντά στην ακτή και συχνά κατηγορούνται για την κακή ποιότητα της θάλασσας μπροστά από αυτά.

Στην περίπτωση της Παραλίας Κατερίνης, η πρόκληση ήταν παρόμοια. Τα παραλιακά beach bars δεν είχαν εγκατεστημένο σύστημα αποχέτευσης που να συνδέεται με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής.

Ο Δήμος Κατερίνης, στον οποίο ανήκουν οι εκμισθωμένες εγκαταστάσεις, όφειλε να συμμορφωθεί στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές και να εγκαταστήσει αποχετευτικό σύστημα που θα συνδέεται με το δίκτυο της περιοχής.

Ο υδροφόρος ορίζοντας όμως βρίσκεται αρκετά ψηλά στο υπέδαφος οπότε οι όποιες λύσεις βαρυτικού συστήματος δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν καθώς απαιτούν παρέμβαση σε βάθος αρκετών μέτρων.

Επιπλέον, αυτά προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική όχληση καθώς απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις στο υπέδαφος, ειδικά σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτό της Κατερίνης.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εγκατάσταση βαρυτικών συστημάτων θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, με υψηλό κόστος.

Advertisement

Σε αυτές τις προκλήσεις ανταποκρίθηκε με θαυμαστή αποτελεσματικότητα το αποχετευτικό σύστημα χαμηλής πίεσης της E/One

Δοκιμασμένο εδώ και 50 χρόνια και εγκατεστημένο σε δεκάδες περιοχές σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, προσέφερε την κατάλληλη λύση για την περιοχή. 

Σε κάθε beach bar τοποθετήθηκαν αντλίες της E/One ενώ κατασκευάστηκε κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης με αγωγό HDPE100, Φ63

Η εγκατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης χαμηλής πίεσης της AKSES με αντλίες της E/ONe - Φωτό: AKSES

Η εγκατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης χαμηλής πίεσης της AKSES με αντλίες της E/ONe – Φωτό: AKSES

Το βάθος του σκάμματος ήταν μόλις 1 μέτρο ενώ το πλάτος του μόλις 70 εκατοστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι εργασίες να ολοκληρωθούν με ταχύτητα και χωρίς όχληση, ούτε για το περιβάλλον και το οικοσύστημα (λόγω του βάθους) ούτε για τους χρήστες των εγκαταστάσεων.

Το συνολικό μήκος του αγωγού έφτασε τα 800 μέτρα, κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτού του τύπου τα συστήματα, καθώς το δίκτυό τους μπορεί να φτάσει χωρίς πρόβλημα ακόμα και τα 3.000 μέτρα.

Η όλη επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αποδοτική καθώς σε όλα τα σημεία τοποθετήθηκαν αντλίες του ίδιου τύπου, πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας.

Επιπλέον οι ανάγκες συντήρησης ή αντιμετώπισης βλαβών θα είναι αρκετά μικρές στην Παραλία Κατερίνης καθώς οι αντλίες και οι σωληνώσεις έχουν σταθερή και προβλέψιμη ροή, με χαμηλή ταχύτητα εισόδου (άρα και λιγότερες πιθανότητες απόφραξης) ενώ είναι εύκολες στην επισκευή και αντικατάσταση, αν τυχόν χρειαστεί.

Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν σημαντικά υψηλό καθώς δε χρειάστηκε χώρος για κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων ενώ οι αντλίες ήταν διακριτικές στα σημεία που τοποθετήθηκαν.

Advertisement

Ιδανική λύση για ξενοδοχεία: το παράδειγμα της Χαβάη

Ένα ακόμη πραγματικό παράδειγμα της αξιοπιστίας και ευελιξίας των χαμηλής πίεσης συστημάτων αποχέτευσης E/One αποτελεί η περίπτωση του Kohanaiki, στην περιοχή Kona της Χαβάη.

Το project αφορούσε την κατασκευή πολυτελών κατοικιών κοντά στη θάλασσα σε μια έκταση με ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά κυρίως δύσκολο υπέδαφος.

Όπως όλα τα εδάφη της Χαβάη, έτσι και αυτό στην ακτή Kona είναι ηφαιστειογενές και βραχώδες. Η πρόκληση αφορούσε την επιλογή της κατάλληλης λύσης αποχέτευσης για ένα τέτοιο δύσκολο υπέδαφος.

Η χρήση βαρυτικών συστημάτων δεν ενδείκνυτο καθώς η δυσκολία και το κόστος σκαψίματος αρκετών μέτρων σε αυτό το υπέδαφος ήταν απαγορευτικά. Σε σημείο μάλιστα που θα μπορούσε η επένδυση πλέον να μην είναι βιώσιμη.

Με την επιλογή της λύσης της E/One το κόστος υπολογίστηκε κατά 50% χαμηλότερο ενώ επετεύχθη και ο περιβαλλοντικός στόχος.

Συγκεκριμένα, προφυλάχθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα στο υπέδαφος αλλά και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στην περιοχή, που διαθέτει μικρές λίμνες αλλά και πολύτιμο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος θα κινδύνευε με επιμόλυνση από τις εργασίες.

Advertisement

Επιπλέον, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα (για τέτοιου είδους πολυτελείς αναπτύξεις, όπως μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο ή resort) ήταν αντίστοιχου επιπέδου, καθώς δεν χρειάστηκε να υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις που θα ήταν ορατές. 

Όλες οι αντλίες ήταν διακριτικές και έδωσαν τη δυνατότητα πλήρους χρήσης της έκτασης γύρω από τις αναπτύξεις, προσφέροντας μεγάλη ελευθερία σχεδιασμού χωρίς ύπαρξη περιορισμών λόγω των αναγκών της αποχέτευσης.

Τα συστήματα αποχέτευσης χαμηλής πίεσης E/One στην Ελλάδα

Η εταιρεία AKSES, με έδρα την Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον επίσημο εμπορικό διανομέα της Αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας των αντλιών E/One στην Ελλάδα. 

Η AKSES δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης περιβαλλοντικών έργων και ειδικεύεται στο σύστημα αποχέτευσης χαμηλής πίεσης με την χρήση των αντλιών Ε/One. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας www.akses.gr

AKSES - Συστήματα αποχέτευσης χαμηλής πίεσης με αντλίες E/One

AKSES – Συστήματα αποχέτευσης χαμηλής πίεσης με αντλίες E/One

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα