Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Οι μισές εταιρείες ΙΤ θα επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπολογιστής Τεχνητή Νοημοσύνη

Υποτονικές παραμένουν, επί του παρόντος, οι επενδυτικές προθέσεις των επιχειρήσεων Πληροφορικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI). Σήμερα, για παράδειγμα, μόνο μία στις δύο βρετανικές εταιρείες ΙΤ δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στο ΑΙ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως αυτός της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είναι πολύ πιο αποφασισμένες για ενίσχυση των επενδύσεων τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αναλυτικά, το 70% των εταιρειών του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απαντά ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στο ΑΙ την προσεχή πενταετία.

Για τις εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής, η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες παραμένει, έως και σήμερα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρετανικών εταιρειών, για παράδειγμα, συμμερίζεται την άποψη αυτή, με το 91,7% να υποστηρίζει ότι η έλλειψη ταλέντων δυσχεραίνει την επένδυση στο ΑΙ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Rainbird, η υιοθέτηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτοματισμού στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να υπονομεύεται από την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Vanson Bourne για λογαριασμό της Rainbird, διερεύνησε τις επενδυτικές προθέσεις των ανώτερων στελεχών των εταιρειών Πληροφορικής σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Διαπίστωσε δε ότι ο κύριος λόγος πίσω από τις επιχειρήσεις, που δεν υλοποιούν λύσεις AI, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για τη διαχείριση διαδικασιών αυτοματοποίησης.

Ανησυχίες για τη διαφάνεια

Και ενώ η έλλειψη δεξιοτήτων ήταν το βασικό εμπόδιο για την υιοθέτηση του ΑΙ από τις εταιρείες ΙΤ, άλλοι κλάδοι δείχνουν να έχουν διαφορετικές ανησυχίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, για τις επιχειρήσεις του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η έλλειψη διαφάνειας της τεχνολογίας λειτουργεί ως ο βασικός ανασχετικός παράγοντας για την υιοθέτησή της (88,8%), ενώ η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί το πιο σημαντικό εμπόδιο (87,5%) στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Παρά τα εμπόδια αυτά, το 81% των εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία απαντά ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στο AI τα επόμενα πέντε χρόνια. Από εκείνους, που σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες για τεχνολογίες αυτοματισμού, το 22% θεωρεί την επένδυση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων στο ΑΙ, με το 94% των εταιρειών του κλάδου να απαντά ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις τους στο ΑΙ την επόμενη πενταετία.

Άλλοι κλάδοι, που δείχνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι αυτός του Μάρκετινγκ και των Επικοινωνιών και των Οικονομικών.

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print

News in English

EU launches Connecting Europe Facility call worth €1.4bn

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σιδηροδρομικό έργο

The European Commission launched a call worth €1.4bn on October 16 to support key transport projects implemented in 2021-2027 through the Connecting Europe Facility (CEF).

The investment will help build missing connections across the continent, while focusing on sustainable transport modes. The call is split into two, with the cohesion envelope, which is worth €650m, reserved for the 15 EU Member States that are eligible for Cohesion Fund support: Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovakia and Slovenia.

This funding is split between:

– Pre-identified projects on the corridors of the core network (railways, inland waterways, roads, maritime and inland ports) – €610m

– Safe and secure infrastructure, including safe and secure parking on the road core network – €40m

The general envelope, which to applications from all EU member states, has a budget of €750m across the following areas:

– Pre-identified projects on the corridors of the core network (railways, inland waterways, roads, maritime and inland ports) – €500m

– Deployment of European rail traffic management system (ERTMS) – €50m

– Safe and secure infrastructure, including safe and secure parking on the road core network – €20m

– Intelligent Transport Services For Road (ITS) – €20m

– Single European sky (Sesar) – €20m

– Actions implementing transport infrastructure in core network nodes, including urban nodes and passengers multimodality – €110m

– Motorways of the sea – €30m

“To accelerate decarbonisation and contribute to the completion of the Trans-European Transport Network (TEN-T), we are making full use of the resources available through the CEF,” says transport commissioner, Ms Violeta Bulc.

“These investments will support smart and sustainable mobility and better connect our citizens across Europe.” A virtual information day will take place on November 7, with the deadline for applications on February 26 2020. CEF is the European Union’s funding instrument for strategic investment in transport, energy and digital infrastructure.

 

Source: railjournal.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

Έφυγε από τη ζωή στις 16.10.2019 στο Παρίσι, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ (Jean-Paul Teyssandier), επί σειρά ετών Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Ο θανών γεννήθηκε το 1944 και ακολούθησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique) και τη Σχολή Γεφυρών & Αψίδων (École Nationale des Ponts et Chaussées) στο Παρίσι. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη Μαδαγασκάρη το 1968, εργαζόμενος για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου δημοσίων έργων.

Το 1973 του ανατέθηκε η κατασκευή των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων Α35 και Α36, οι οποίοι περιελάμβαναν και τη γέφυρα Ottmarsheim στον ποταμό Ρήνο. Το 1980 εργάστηκε για την ομοσπονδιακή διοίκηση οδικών έργων των Η.Π.Α.

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1983, αναλαμβάνοντας ρόλο Τεχνικού Διευθυντή και στη συνέχεια διευθυντή των μεγάλων έργων παραχώρησης στον όμιλο GTM (μετέπειτα VINCI). Υπ’ αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην κατασκευή της Γέφυρας του Severn στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα έργα παραχώρησης, τον έφερε το 1986 στην Ελλάδα, όπου και είχε την πρώτη επαφή με τον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ευάγγελο Κουλουμπή, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, προτείνοντας την υπερθαλάσσια ζεύξη ως την πλέον δόκιμη (με βάση τα γεωφυσικά και γεωδυναμικά δεδομένα της περιοχής) ανάμεσα σε όλες τις μεθόδους που προτείνονταν. Ηγήθηκε δε της ομάδας που υπέβαλε στο υπουργείο τη σχετική προσφορά το 1993.

Με την ίδρυση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 1995, ανέλαβε (μέχρι το 2005) τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, η οποία εκλήθη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου.

Η σύμβαση κατέστη ενεργή το 1997 με τη Γέφυρα να παραδίδεται την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», 4 μήνες νωρίτερα από το συμβατικό χρονικό όριο, χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και χωρίς κανένα αξιοσημείωτο ατύχημα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ ανέλαβε και τον ρόλο του Προέδρου της εταιρείας, τον οποίο διατήρησε έως το 2014.

Με την αναγγελία του θανάτου του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε τα εξής:

«Η σημαία της εταιρείας μας κυματίζει σήμερα μεσίστια στο Αντίρριο, πλάι στη Γέφυρα που οραματίστηκε και παρέδωσε στην πατρίδα μας αυτός που έχει μείνει στις αναμνήσεις των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας ως Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, όντας ο ίδιος η σημαία της εθνικής μας γέφυρας για πολλά χρόνια.

Για τον καθένα από εμάς που δουλέψαμε κοντά του, είναι μια μέρα θλίψης, αφού εκτός από τον ηγετικό εταιρικό του ρόλο, είχε αναπτύξει και έναν άλλο, πατρικό και καθοδηγητικό σε ανθρώπινο επίπεδο. Προσωπικά του οφείλω την τιμή της αναγόρευσής μου σε μελετητή του Έργου, πριν αναλάβω τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της κατασκευής.

Όποιο όμως μέλος της οικογένειας της Γέφυρας και αν ερωτηθεί, θα αναφερθεί σε όλες αυτές τις διαστάσεις ενός χαρακτήρα που μας επέτρεψε να εξελιχθούμε όλοι επαγγελματικά, υπηρετώντας καθημερινά το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της πατρίδας μας, με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας».

Η κηδεία του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο στη Γαλλία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Infra & Trans REVIEW 2018 – 2019: Η πρώτη Επιχειρηματική Ανασκόπηση στις Υποδομές και Μεταφορές της Ελλάδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Infra-Trans Review 2019

Οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι προχωρούν στην έκδοση της 1ης Επιχειρηματικής Ανασκόπησης (Infra & Trans Review) στον κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκδοση – που θα είναι σε έντυπη μορφή – θα περιλαμβάνει, για κάθε επιμέρους υποκλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών, την ανασκόπηση της προηγούμενης και τρέχουσας χρονιάς, σε συνδυασμό με την αποτύπωση των βασικών εξελίξεων και προοπτικών, σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι θεματικοί άξονες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Α. Τομέας Υποδομών

-Μεγάλα Έργα Υποδομών

-Ενεργειακές και περιβαλλοντικές υποδομές

-Τουριστικές υποδομές

-Real estate Υποδομές και Επενδύσεις

Β. Τομέας Μεταφορών

-Αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές

-Αυτοκινητόδρομοι και αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου

-Logistics / εμπορευματικές μεταφορές / ταχυμεταφορές

-Αστικές συγκοινωνίες και ευφυή συστήματα μεταφορών.

Η Επιχειρηματική Ανασκόπηση θα διανεμηθεί σε υπουργεία, οργανισμούς, φορείς, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης.

Για την προβολή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στους κ.κ. Νίκο Καραγιάννη, ιδρυτή του ypodomes.com (n.karagiannis@ypodomes.com, τηλ. 6936 855974) και Φώτη Φωτεινό, ιδρυτή του metaforespress.gr (ffotinos@metaforespress.gr, τηλ. 6945 393285).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα