fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Οι μεγάλοι στόχοι Καραμανλή για τα μεγάλα έργα και τις συγκοινωνίες το 2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Με μία χρονιά πρόκληση έρχεται αντιμέτωπος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Το 2020 είναι η χρονιά στην οποία το στοίχημα θα είναι η ανάσταση του κατασκευαστικού κλάδου και η ανασύνταξη των μεταφορών, με ιδιαίτερη αναφορά στις αστικές συγκοινωνίες, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Έχοντας πλέον 6 μήνες στο τιμόνι του υπουργείου, ο κ.Καραμανλής θα επιχειρήσει οι στόχοι του ετέθησαν από την αρχή της υπουργείας του, να αρχίσουν να εκπληρώνονται ένας-ένας.

ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αδιαμφισβήτητα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο της Αττικό Μετρό, με κόστος 1,8δισ.ευρώ είναι η ναυαρχίδα των δημόσιων έργων της χώρας για αυτή τη νέα δεκαετία. ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ διεκδικούν το χρυσό συμβόλαιο. Για να φτάσουμε στις υπογραφές, θα πρέπει να οριστεί ημέρα κατάθεσης προσφορών και να μην διαρκέσουν πολύ τυχόν προσφυγές των διαγωνιζόμενων. Είναι το απόλυτο έργο του 2020.

Ένας δεύτερος στόχος είναι να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος κυλά αντίστροφά και μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ θα πρέπει, γρήγορα οι διαδικασίες υλοποίησης να «γκαζώσουν». Ερώτημα αποτελούν οι τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ που θα επιφέρουν νέα χρονική υστέρηση στο έργο.

Η οριστική επίλυση του γρίφου του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι το τρίτο στοίχημα του υπουργού. Η δηλωμένη πρόθεση του να κολλήσει στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε όλες τις πτυχές του. Θα χρειαστεί να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των εταιρειών που έχουν ήδη συμβάσεις, η έγκριση της Κομισιόν, η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, των τραπεζών που τη χρηματοδοτούν και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ακόμα ένα δύσκολο έργο αποτελεί για τον Κώστα Καραμανλή, η υπόθεση ένταξης του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η δηλωμένη απόφαση του ιδίου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποδηλώνει την πρόθεση να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις και το έργο να μπει σε πορεία κατασκευής εντός του 2020. Λύσεις αναμένονται και για το «αιώνιο έργο» του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα και ιδιαίτερα η επίλυση του γόρδιου δεσμού της διέλευσης του τρένου στην Πάτρα είναι επίσης ένα δύσκολο επίτευγμα. Ο υπουργός, έχει δηλώσει την επιθυμία του να υλοποιηθεί το έργο με ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο αποκλείει την κατά 9χλμ υπογειοποίηση τωρ γραμμών. Θα πρέπει να βρεθεί ο κοινός δρόμος με την τοπική κοινωνία για να γίνει εφικτό από την ΕΡΓΟΣΕ να τρέξει ένα διαγωνισμό που θα φέρει επιτέλους το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα. Εδώ η δηλωμένη αντίθεση του δήμου Πατρέων, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Ζήτημα σοβαρό αποτελεί και ο προγραμματισμός σειράς σιδηροδρομικών έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός της παρουσίας πλείστων έργων στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, σε επίπεδο μεγάλων έργων δεν έχουμε υπογραφές. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτροκίνηση σε Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και να τρέξουν τα έργα για την ολοκλήρωση του σταθμού της Αθήνας, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και οι εργολαβίες για την λειτουργία της διπλής γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Ρίο. Στην ουρά υπάρχουν και άλλα έργα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Σε επίπεδο νέων έργων ο υπουργός ΥΠΟΜΕ έχει βάλει στόχο την ανάταξη του κατασκευαστικού κλάδου με μία νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη γραμμή έρχεται ο ΒΟΑΚ, έργο για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από άλλο αυτοκινητόδρομο με παραχώρηση προκειμένου να χαρακτηριστει βιώσιμο. Η προετοιμασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο υφιστάμενος διαγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται νεκρός.

Παράλληλα θα τρέξουν αντιπλημμυρικά έργα 350εκατ.ευρώ στους 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας. Έχει ήδη εξαγγελθεί και απομένει η ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για να ενεργοποιηθούν τα απαραίτητα έργα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τα 10 αντιπλημμυρικά έργα με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται επίσης η προώθηση σε δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο 230εκατ.ευρώ.

Σε επίπεδο προετοιμασίας, ο Κώστας Καραμανλής διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Τελευταία προσθήκη θεωρείτα η Σήραγγα Αργυρούπολης η οποία αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την επένδυση του Ελληνικού. Το 2020 θα είναι χρονιά-σταθμός για την τύχη των επεκτάσεων που συζητιούνται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Με ταχύτητα τρέχει και η προετοιμασία για το μεγάλο νέο-ΣΔΙΤ για το fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί με αυτό το έργο να την κάνει «Αττική Οδό». Το κόστος του, που φτάνει τα 300εκατ.ευρώ το κάνει ένα από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας και θα αφορά και τη συντήρηση-εκμετάλλευση του δρόμου.

Σε επίπεδο ωρίμανσης διαγωνισμών, το επιτελείο του υπουργού, καλείται να τρέξει το ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, σε μία περιοχή που έχει να επιδείξει άλματα στο τουριστικό και όχι μόνο προϊόν της, εν ολίγοις απόρροια των επενδύσεων αλλά και του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Δεν θα κλείσει μέσα στη χρονιά αλλά θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο οριστικών μελετών και ΜΠΕ.

Επίσης αναμένουμε την κατάληξη μετά από 4 χρόνια του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος. Το μεγάλο αυτό έργο, έχει ένα σημαντικό επίπεδο ωρίμανσης και με την έγκριση της ΜΠΕ, πάμε για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και ίσως οριακά να έχουμε και ανάδοχο μέσα στη χρονιά. Για υπογραφές, το πιθανότερο είναι να πάμε το 2021.

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού είναι και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η παράταση για τις 26 Ιουνίου, φημολογείται πως θα είναι η τελευταία. Εδώ έχουμε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2020

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κόψει κορδέλες σε τουλάχιστον 3 έργα. Η πρώτη κορδέλα θα αφορά την επαναλειτουργία, αυτή τη φορά με διπλή γραμμή και νέους σταθμούς του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Μετά θα πάει δύο φορές στον Πειραιά για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά και της επέκτασης του Μετρό μέχρι τη Νίκαια.  Αν και θεωρητικά είναι δύσκολο, ίσως επιτευχθεί και η ολοκλήρωση των συστημάτων στο σιδηρόδρομο και στα τέλη του 2020 έχουμε το βελτιωμένο δροολόγιο των 3 ωρών και 30 λεπτών μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αν σε επίπεδο έργων υπάρχει ανοχή χρόνου από την αγορά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συγκοινωνίες. Η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι η πρέπουσα και έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις.

Από εχθές ενεργοποιήθηκε η σύμβαση των ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ για να διορθωθεί η κωμικοτραγική εικόνα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Η προσθήκη 100 λεωφορείων θα εξομαλύνει τα σοβαρά προβλήματα και στην ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι Θεσσαλονικείς από τον ανεπαρκή στόλο που κινείται στους δρόμους της πόλης.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τα 750 λεωφορεία, έχει θέσει σε προετοιμασία, ένα ακόμα μεγαλύτερο διαγωνισμό για περίπου 1.000 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα λήξουν την σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση.

Τα λεωφορεία της Αθήνας σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον «αντίκες» και με εμφάνιση που δεν αρμόζει σε πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος και έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής λεωφορείων σε Ευρώπη και όχι μόνο.

Στο Μετρό σε επίπεδο καθημερινότητας έχουμε την εξαγγελία Καραμανλή για την αναβάθμιση των 15 συρμών 8ης γενιάς της Γραμμής 1 του Μετρό, κόστους 80εκατ.ευρώ. Το κονδύλι «βρέθηκε» στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να τρέξει ο διαγωνισμός για τον εκμοντερνισμό τους και την μετατροπή τους σε σύγχρονους συρμούς Μετρό με όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και μία δεύτερη ζωή. Οι συρμοί θα εξομαλύνουν την κατάσταση που επικρατεί στα καθημερινά δρομολόγια της Γραμμής 1 που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην ολοκλήρωση του προβληματικού διαγωνισμού για το Θριάσιο 1. Οι αλλεπάλληλες επιστολές με την Κομισιόν, έχει δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και στο επιτελείο του υπουργού έχει δοθεί προτεραιότητα στο λύσιμο ακόμα ενός παζλ που θα φέρει σε επίπεδο υλοποίησης ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα για το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στην Ελλάδα. Παράλληλα μαζί του θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2 που θα πάρει τα σκήπτρα με τις υπογραφές, όντας το μεγαλύτερο Logistics Center στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρέδωσε την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την ίδια ημέρα με υπογραφή του επισπεύδοντος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και συν-υπογραφή των 14 συναρμοδίων Υπουργών. Αποτελείται από 190 άρθρα, ενώ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις 14 ημέρες της δημόσιας διαβούλευσης υπεβλήθησαν 1.962 σχόλια-παρατηρήσεις. Στη βάση αυτών, έγιναν 65 ενσωματώσεις-διορθώσεις στο σχέδιο νόμου, καθώς και 83 σχόλια-διευκρινήσεις-προσθήκες, κατόπιν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τα 14 συναρμόδια υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εμπλεκόμενοι με θέματα Πολιτικής Προστασίας φορείς, καθώς και οι Ενώσεις και Ομοσπονδίες των στελεχών του ΠΣ, τα εργατικά κέντρα, οι ενώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας μας, με δημόσιες ανακοινώσεις, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο νέο πλαίσιο για την θωράκιση της χώρας μας έναντι των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Τέλος, η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, επί του νομοσχεδίου, ξεκινάει αύριο Τρίτη 28/1 και Τετάρτη 29/1, η β΄ Ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/1, ενώ το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις 04 Φεβρουαρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μεγάλη επιχείρηση καθαριότητας στην Κυψέλη από τον Δήμο Αθηναίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα καθαρισμού οδών

Τις Κυριακάτικες μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με τόσο συνδυασμένο και μαζικό τρόπο, σε μία Δημοτική Κοινότητα κάθε φορά, συνέχισε σήμερα στην Κυψέλη ο Δήμος Αθηναίων.

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας χρησιμοποιώντας πέντε μεγάλα σάρωθρα και πέντε πλυστικά μηχανήματα ,καθάρισαν και έπλυναν δρόμους της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης που τις καθημερινές είναι επιβαρυμένοι κυκλοφοριακά με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πραγματοποίηση παρεμβάσεων τόσο μεγάλης έκτασης. Παράλληλα καθαρίστηκαν και πλύθηκαν πεζοδρόμια που βρίσκονται πέριξ των δρόμων αυτών.

Το μέγεθος και της σημερινής επιχείρησης ήταν πολύ μεγάλο και είναι ενδεικτικό ότι τις εργάσιμες μέρες σε κάθε Δημοτική Κοινότητα χρησιμοποιείται ένα σάρωθρο σε τρεις βάρδιες ενώ σήμερα χρησιμοποιήθηκαν πέντε για μία βάρδια που σάρωσαν ένα μεγάλο μέρος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Δράσεις όπως σημερινή καθώς κι εκείνη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην 3η Δημοτική Κοινότητα έχουν προγραμματιστεί πλέον σε τακτική βάση από τον Δήμο τις Κυριακές ,έτσι ώστε να καλύπτουν το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Οι μεγάλες αυτές Κυριακάτικες παρεμβάσεις είναι ανεξάρτητες από το καθημερινό πρόγραμμα καθαριότητας στις 129 γειτονιές της Αθήνας που συνεχίζεται κανονικά και με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Οι δρόμοι που σαρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης στην 6η Δημοτική Κοινότητα, είναι:

Οδός Δροσοπούλου από Φωκίωνος έως Αμοργού – Οδός Επτανήσου από Κύπρου έως Φωκίωνος

Οδός Ίμβρου από Αγ. Ζώνης έως Πατησίων – Οδός Κύπρου από πλατεία Κυψέλης έως Πατησίων – Φαιδριάδων από Καυκάσου έως Πλατεία Κυψέλης.

Οδός Σπετσών από Ευελπίδων έως Φιλοτίμου – Οδός Κασταλίας από Κυψέλης έως Κερκύρας – Οδός Κερκύρας από Σκύρου έως Ευελπίδων – Οδός Αγ. Μελετίου από Πατησίων έως Κυψέλης

Οδός Σύρου από Κυψέλης έως Δροσοπούλου – Οδός Δροσοπούλου από Μαυρομματαίων έως Φωκίωνος – Οδός Δελβινου από Βελβενδούς έως Κρέσνας – Οδός Γιαλούρου από Οστρόβου έως Γεωργαλά

Οδός Γεωργαλά από Γιαλούρου έως Γεωργίου – Οδός Γεωργίου από Γεωργαλά έως Οστρόβου – Οδός Μπερόβου από Λαχανά έως Κρέσνας – Οδός Μετανείρας από Παρασκευά έως Καυκάσου

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, αποτελούν πλέον μέρος του εβδομαδιαίου προγραμματισμού του Δήμου. Γίνονται για πρώτη φορά αλλά όχι για τελευταία. Είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Βήμα της πορείας μας για μία Αθήνα καθαρή από τον μεγαλύτερο δρόμο μέχρι το πιο μικρό πεζοδρόμιο» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Το 2023 μπορεί να λειτουργήσει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Ομιλία απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στα πλαίσια του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του «Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης», στη Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η ομιλία του κου Γεωργιάδη:

«Είμαι ένας από τους πιο ευτυχείς υπουργούς Ανάπτυξης των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που έρχομαι σε αυτή την πόλη γιατί έχουμε να πούμε πολλά πράγματα τα οποία έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα γίνουν.

Εχθές το βράδυ είχαμε ένα σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας και την έφτασε δύο μόνο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και την οριστική έξοδο στις αγορές.

Αυτό πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Όταν, δε, πρωτοεξελέγη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προβλέψεις για το πότε θα φτάναμε στη βαθμίδα που είμαστε από χθες ήταν περισσότερο από 18 μήνες. Και αυτό που προβλεπόταν να γίνει σε 18 μήνες έχει γίνει σε 6 μήνες.

Δεν το λέμε εμείς αλλά το λένε εκείνοι – παλιά τους αποκαλούσαν «οι λύκοι των αγορών»-, οι οποίοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβερνήσεως.

Οφείλω να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Κομισιόν είπε δημοσίως ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2020 προς τα πάνω και ότι οι προηγούμενες προβλέψεις θεωρήθηκαν τελικά συντηρητικές. Όλα αυτά είναι καλά νέα αλλά όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα και να τα απολαύσει ο ελληνικός λαός χρειάζεται από όλους μας πολύ σκληρή δουλειά.

Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για εμένα προσωπικά, όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και λόγω της σημασίας που έχει για την ελληνική οικονομία, η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

Νωρίτερα, είχαμε επί τόπου τηλεφωνική συνομιλία στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και με τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή και με την ανάδοχο εταιρεία για το μετρό της Θεσσαλονίκης για να ξέρουμε ακριβώς το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα επιταχυνθούν τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Δήμαρχος εξέφρασε τις δόκιμες ανησυχίες που πρέπει να έχει ο Δήμαρχος μίας πόλεως για ένα τόσο μεγάλο έργο. Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είναι δεδομένες.

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ και την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων από τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή, το έργο ξεκινάει «φουλ». Η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα. Όπως ξέρετε είχε μία πολύ επιτυχή έκδοση ενός ομολογιακού δανείου.

Άρα όλα βαίνουν καλώς και πάμε το 2023 να έχουμε μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικό μετρό με πραγματικά βαγόνια που πραγματικά θα λειτουργούν και θα είναι έτοιμα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές για να ξέρουν όλοι τι κάνει ο καθένας μας όταν αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ με επικεφαλής τον κύριο Ματζούφα είμαστε σε συνεχείς επικοινωνίες με το Υπουργείο Υποδομών για να προκηρύξουμε άμεσα την παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Μία υπόσχεση του Πρωθυπουργού που δόθηκε εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πριν από την επόμενη ΔΕΘ θα έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και δημοπράτησης. Διότι όταν λέμε κάτι δεν το λέμε για να το πούμε, το λέμε για να γίνει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα