Connect with us

Επικαιρότητα

Οι μεγάλοι στόχοι Καραμανλή για τα μεγάλα έργα και τις συγκοινωνίες το 2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Με μία χρονιά πρόκληση έρχεται αντιμέτωπος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Το 2020 είναι η χρονιά στην οποία το στοίχημα θα είναι η ανάσταση του κατασκευαστικού κλάδου και η ανασύνταξη των μεταφορών, με ιδιαίτερη αναφορά στις αστικές συγκοινωνίες, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Έχοντας πλέον 6 μήνες στο τιμόνι του υπουργείου, ο κ.Καραμανλής θα επιχειρήσει οι στόχοι του ετέθησαν από την αρχή της υπουργείας του, να αρχίσουν να εκπληρώνονται ένας-ένας.

ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αδιαμφισβήτητα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο της Αττικό Μετρό, με κόστος 1,8δισ.ευρώ είναι η ναυαρχίδα των δημόσιων έργων της χώρας για αυτή τη νέα δεκαετία. ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ διεκδικούν το χρυσό συμβόλαιο. Για να φτάσουμε στις υπογραφές, θα πρέπει να οριστεί ημέρα κατάθεσης προσφορών και να μην διαρκέσουν πολύ τυχόν προσφυγές των διαγωνιζόμενων. Είναι το απόλυτο έργο του 2020.

Ένας δεύτερος στόχος είναι να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος κυλά αντίστροφά και μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ θα πρέπει, γρήγορα οι διαδικασίες υλοποίησης να “γκαζώσουν”. Ερώτημα αποτελούν οι τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ που θα επιφέρουν νέα χρονική υστέρηση στο έργο.

Η οριστική επίλυση του γρίφου του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι το τρίτο στοίχημα του υπουργού. Η δηλωμένη πρόθεση του να κολλήσει στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε όλες τις πτυχές του. Θα χρειαστεί να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των εταιρειών που έχουν ήδη συμβάσεις, η έγκριση της Κομισιόν, η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, των τραπεζών που τη χρηματοδοτούν και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ακόμα ένα δύσκολο έργο αποτελεί για τον Κώστα Καραμανλή, η υπόθεση ένταξης του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η δηλωμένη απόφαση του ιδίου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποδηλώνει την πρόθεση να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις και το έργο να μπει σε πορεία κατασκευής εντός του 2020. Λύσεις αναμένονται και για το “αιώνιο έργο” του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα και ιδιαίτερα η επίλυση του γόρδιου δεσμού της διέλευσης του τρένου στην Πάτρα είναι επίσης ένα δύσκολο επίτευγμα. Ο υπουργός, έχει δηλώσει την επιθυμία του να υλοποιηθεί το έργο με ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο αποκλείει την κατά 9χλμ υπογειοποίηση τωρ γραμμών. Θα πρέπει να βρεθεί ο κοινός δρόμος με την τοπική κοινωνία για να γίνει εφικτό από την ΕΡΓΟΣΕ να τρέξει ένα διαγωνισμό που θα φέρει επιτέλους το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα. Εδώ η δηλωμένη αντίθεση του δήμου Πατρέων, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Ζήτημα σοβαρό αποτελεί και ο προγραμματισμός σειράς σιδηροδρομικών έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός της παρουσίας πλείστων έργων στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, σε επίπεδο μεγάλων έργων δεν έχουμε υπογραφές. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτροκίνηση σε Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και να τρέξουν τα έργα για την ολοκλήρωση του σταθμού της Αθήνας, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και οι εργολαβίες για την λειτουργία της διπλής γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Ρίο. Στην ουρά υπάρχουν και άλλα έργα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Σε επίπεδο νέων έργων ο υπουργός ΥΠΟΜΕ έχει βάλει στόχο την ανάταξη του κατασκευαστικού κλάδου με μία νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη γραμμή έρχεται ο ΒΟΑΚ, έργο για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από άλλο αυτοκινητόδρομο με παραχώρηση προκειμένου να χαρακτηριστει βιώσιμο. Η προετοιμασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο υφιστάμενος διαγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται νεκρός.

Παράλληλα θα τρέξουν αντιπλημμυρικά έργα 350εκατ.ευρώ στους 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας. Έχει ήδη εξαγγελθεί και απομένει η ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για να ενεργοποιηθούν τα απαραίτητα έργα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τα 10 αντιπλημμυρικά έργα με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται επίσης η προώθηση σε δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο 230εκατ.ευρώ.

Σε επίπεδο προετοιμασίας, ο Κώστας Καραμανλής διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Τελευταία προσθήκη θεωρείτα η Σήραγγα Αργυρούπολης η οποία αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την επένδυση του Ελληνικού. Το 2020 θα είναι χρονιά-σταθμός για την τύχη των επεκτάσεων που συζητιούνται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Με ταχύτητα τρέχει και η προετοιμασία για το μεγάλο νέο-ΣΔΙΤ για το fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί με αυτό το έργο να την κάνει “Αττική Οδό”. Το κόστος του, που φτάνει τα 300εκατ.ευρώ το κάνει ένα από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας και θα αφορά και τη συντήρηση-εκμετάλλευση του δρόμου.

Σε επίπεδο ωρίμανσης διαγωνισμών, το επιτελείο του υπουργού, καλείται να τρέξει το ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, σε μία περιοχή που έχει να επιδείξει άλματα στο τουριστικό και όχι μόνο προϊόν της, εν ολίγοις απόρροια των επενδύσεων αλλά και του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Δεν θα κλείσει μέσα στη χρονιά αλλά θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο οριστικών μελετών και ΜΠΕ.

Επίσης αναμένουμε την κατάληξη μετά από 4 χρόνια του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος. Το μεγάλο αυτό έργο, έχει ένα σημαντικό επίπεδο ωρίμανσης και με την έγκριση της ΜΠΕ, πάμε για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και ίσως οριακά να έχουμε και ανάδοχο μέσα στη χρονιά. Για υπογραφές, το πιθανότερο είναι να πάμε το 2021.

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού είναι και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η παράταση για τις 26 Ιουνίου, φημολογείται πως θα είναι η τελευταία. Εδώ έχουμε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2020

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κόψει κορδέλες σε τουλάχιστον 3 έργα. Η πρώτη κορδέλα θα αφορά την επαναλειτουργία, αυτή τη φορά με διπλή γραμμή και νέους σταθμούς του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Μετά θα πάει δύο φορές στον Πειραιά για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά και της επέκτασης του Μετρό μέχρι τη Νίκαια.  Αν και θεωρητικά είναι δύσκολο, ίσως επιτευχθεί και η ολοκλήρωση των συστημάτων στο σιδηρόδρομο και στα τέλη του 2020 έχουμε το βελτιωμένο δροολόγιο των 3 ωρών και 30 λεπτών μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αν σε επίπεδο έργων υπάρχει ανοχή χρόνου από την αγορά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συγκοινωνίες. Η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι η πρέπουσα και έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις.

Από εχθές ενεργοποιήθηκε η σύμβαση των ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ για να διορθωθεί η κωμικοτραγική εικόνα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Η προσθήκη 100 λεωφορείων θα εξομαλύνει τα σοβαρά προβλήματα και στην ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι Θεσσαλονικείς από τον ανεπαρκή στόλο που κινείται στους δρόμους της πόλης.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τα 750 λεωφορεία, έχει θέσει σε προετοιμασία, ένα ακόμα μεγαλύτερο διαγωνισμό για περίπου 1.000 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα λήξουν την σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση.

Τα λεωφορεία της Αθήνας σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον “αντίκες” και με εμφάνιση που δεν αρμόζει σε πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος και έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής λεωφορείων σε Ευρώπη και όχι μόνο.

Στο Μετρό σε επίπεδο καθημερινότητας έχουμε την εξαγγελία Καραμανλή για την αναβάθμιση των 15 συρμών 8ης γενιάς της Γραμμής 1 του Μετρό, κόστους 80εκατ.ευρώ. Το κονδύλι “βρέθηκε” στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να τρέξει ο διαγωνισμός για τον εκμοντερνισμό τους και την μετατροπή τους σε σύγχρονους συρμούς Μετρό με όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και μία δεύτερη ζωή. Οι συρμοί θα εξομαλύνουν την κατάσταση που επικρατεί στα καθημερινά δρομολόγια της Γραμμής 1 που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην ολοκλήρωση του προβληματικού διαγωνισμού για το Θριάσιο 1. Οι αλλεπάλληλες επιστολές με την Κομισιόν, έχει δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και στο επιτελείο του υπουργού έχει δοθεί προτεραιότητα στο λύσιμο ακόμα ενός παζλ που θα φέρει σε επίπεδο υλοποίησης ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα για το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στην Ελλάδα. Παράλληλα μαζί του θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2 που θα πάρει τα σκήπτρα με τις υπογραφές, όντας το μεγαλύτερο Logistics Center στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Θεσσαλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 χωριά του Δήμου Τρικκαίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του, ο Περιφερειάρχης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 7ης Ιουλίου 2020:

– Τις κοινότητες Αρδανίου και Παλαιόπυργου της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιόκαστρου

– Την κοινότητα Ριζώματος της Δημοτικής Ενότητας Παραληθαίων.

Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία της απόφασης και για 3 μήνες, έως τις 14 Οκτωβρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα εξέτασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο ΥΠΕΝ στη Λεωφόρο Μεσογείων

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα.

Μεταξύ άλλων:

1. Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ερμού 76 του Δήμου Αθηναίων.

2. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο του ακίνητου που βρίσκεται επί της οδού Μπότσαρη 95, του Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

3. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο που βρίσκεται εντός ακινήτου επί των οδών Αλιφιέρηδων αρ. 8-10 και Εμμ. Βερνάρδου, στην περιοχή Χαλέπας του Δήμου Χανίων και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

4. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου και η αλλαγή χρήσης σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί των οδών Χρυσοσπηλιωτίσσης αρ. 11 και Νικίου αρ. 24 του Δήμου Αθηναίων.

5. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί της οδού Αιόλου αρ. 87 του Δήμου Αθηναίων.

6. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, επί των οδών Στρατηγού Ιωάννου και Ι. Λάππα, στη Λειβαδιά του Δήμου Λεβαδέων.

7. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε ακίνητο που περιλαμβάνει διατηρητέο κτίριο και βρίσκεται επί των οδών Ερμού αρ.9 και Βουλής του Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αρβανιτίδης: Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ και αναξιοκρατία στην ΜΟΔ Α.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Αρβανιτίδης ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης επισημαίνοντας την χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, που παραμένει στάσιμη ένα χρόνο τώρα, παρουσιάζοντας μόλις 0,3% αύξηση, ενώ παράλληλα διογκώνεται ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών και διπλασιάστηκαν οι προμήθειες της ΜΟΔ Α.Ε. κατά το έτος 2020.

Την ίδια στιγμή στον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ΜΟΔ Α.Ε. διαμορφώνεται ένα πλαίσιο λειτουργίας που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του καταστατικού και ιδρυτικού της νόμου και παρουσιάζονται φαινόμενα έλλειψης διαφάνειας και αξιοκρατίας στην πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τοποθέτηση και μετακίνηση του προσωπικού αλλά και τον διορισμό προϊσταμένων στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. με ίδρυση νέων δομών στην ΜΟΔ Α.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Την τελευταία περίοδο έχω γίνει δέκτης πληροφοριών ότι, στον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ΜΟΔ Α.Ε. διαμορφώνεται ένα πλαίσιο λειτουργίας που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του καταστατικού και ιδρυτικού της νόμου. Η ΜΟΔ Α.Ε. σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Ν.2372/96 υπάγεται στον Ν.4314/14 και σκοπός της είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της διαχείρισης και εφαρμογής προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή/ και από εθνικούς πόρους, η οργάνωση και η κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σε μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βελτίωση της διοικητικής δομής.

Εν μέσω πανδημίας, κατά παρέκκλιση του ιδρυτικού Ν.2372/96 της ΜΟΔ Α.Ε., επελέγη η σύσταση Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, διαρθρωμένη σε δύο Τμήματα, με απλή τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης, χωρίς οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της νέας δομής να προβλέπονται και να καθορίζονται στον ιδρυτικό της νόμο, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αλλά να διαμορφώνει νέες λειτουργίες ευθέως ανάλογες με μια δημόσια Τεχνική Υπηρεσία. Η ίδρυση της νέας δομής είχε επιχειρηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2019 αλλά δεν κατέστη εφικτή δεδομένων των αντιδράσεων της ΕΜΔΥΔΑΣ και των προνοιών κυρίως του καταστατικού νόμου της εταιρίας.

Την ίδια περίοδο διαπιστώνεται ότι, η διοίκηση της εταιρίας προβαίνει στην τοποθέτηση σε θέση αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στελέχους της εταιρίας χωρίς η θέση αυτή να περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα της, καθώς και στην επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων χωρίς διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, με αποφάσεις του Προέδρου της. Όχι όμως με ανοικτή προκήρυξη και κρίση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΜΟΔ Α.Ε. για τις θέσεις ευθύνης, αλλά με τη γνωστή μέθοδο της τοποθέτησης «αναπληρωτή» Γενικού Διευθυντή.

Ποια είναι η τόσο επιτακτική ανάγκη που υπαγόρευσε στην διοίκηση της ΜΟΔ Α.Ε., εν μέσω πανδημίας, να καλυφθεί η θέση με αναπληρωτή και γιατί αυτό δεν έγινε τόσους μήνες εάν αυτό απαιτούνταν; Αν όντως η πρόθεση είναι για μια «προσωρινή» αναπλήρωση, γιατί δεν προκηρύσσεται η θέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως άλλωστε γίνεται με την εσωτερική πρόσκληση της 9/4/2020 περί επιλογής δεκαπέντε (15) στελεχών για την εν λόγω νέα δομή Τεχνική Υπηρεσία ΜΟΔ ΑΕ;

Επιπρόσθετα, με «ειδικές» διαδικασίες ή απευθείας επιλογές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, άνευ προσχημάτων μετονομάζοντας Επιτελικές Υπηρεσίες ή/και ιδρύοντας νέες [Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ), Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕΤΠΕ)], τοποθετούνται Προϊστάμενοι με «αξιοποίηση» των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 4314/14, πρεσβεύοντας ένα νέο πνεύμα «αριστείας» με την επιστροφή στο παρελθόν.

Κι όλα τα παραπάνω, γίνονται 12 μήνες μετά την ανάληψη σας του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, και γνωρίζοντας ότι υφίσταται η διαγωνιστική διαδικασία με απ. 5003/19-12-2017 «Δημόσια Εσωτερική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων των ΕΥ διαχείρισης, ελέγχου και συντονισμού του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πρ/των του ΕΣΠΑ 2014-2020, του ΕΟΧ και της ΚΥ της ΜΟΔ» που αποτέλεσε άλλωστε και επιταγή των θεσμών. Διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση 283 θέσεων ευθύνης, που ενώ βαθμολογήθηκαν οι υποψήφιοι και ξεκίνησαν να τοποθετούνται διευθυντές σε κάποιες υπηρεσίες, εδώ και ένα έτος από τον Ιούνιο 2019 έχει «βαλτώσει», δημιουργώντας αρρυθμίες στο σύστημα του ΕΣΠΑ, έλλειμα εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας, και καταλύονται οι βασικές αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης που ο κάθε εργαζόμενος βιώνει στην πράξη.

Ο αντίκτυπος των αναφερομένων διαδικασιών δεν έχει επίδραση μόνο στους εργαζομένους της εταιρίας, αλλά και στη μορφή της ΜΟΔ Α.Ε. που επιλέγει να στελεχώνει τις θέσεις ευθύνης με «κομματικά» αρεστούς και «στρατευμένους», αντί να προάγει τους ικανότερους και «άριστους» κατά τα λόγια της κυβέρνησής σας, αγνοώντας θεσμοθετημένες διαδικασίες που αν έχρηζαν βελτιώσεων, είχατε άπλετο χρόνο 11 μηνών να κάνετε τις όποιες σημειακές ή/και δομικές παρεμβάσεις. Η πολιτική σας επιλογή αυτή, καθίσταται αντίθετη με το πνεύμα λογοδοσίας και διαφάνειας που θα πρέσβευε το «νέο προφίλ που θέλει για την εταιρία» πρόεδρός της, που αντιθέτως μετέρχεται παλιές κατακριτέες διαδικασίες του παρελθόντος.

Παράλληλα όμως, εμφανίζεται διογκωμένος ο ετήσιος προϋπολογισμός έτους 2020 της ΜΟΔ Α.Ε., ειδικά για δαπάνες προμηθειών υπηρεσιών τρίτων με διπλασιασμό των αντίστοιχων δαπανών από το προηγούμενο έτος 2019. Ενέργειες και δαπάνες που εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού γενούν εύλογες απορίες και επιφυλάξεις για τη χρηστή διοίκηση και διασφάλιση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Η διαχρονική απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από το τέλος του Δ’ Τρίμηνο του 2019 έως σήμερα με ανεπαίσθητη αύξηση στο ρυθμό απορρόφησης από 30,84% σε 31,14% (0,3%) στη δημόσια δαπάνη και από 33,43% σε 33,72% (0,29%) στην κοινοτική συνδρομή και με δεδομένο ότι τυπικά βρισκόμαστε στα τέλη της προγραμματικής περιόδου, ενώ η παράταση της, αφορά στις εκταμιεύσεις σε έργα που έχουν υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου και στο οικονομικό και λογιστικό κλείσιμο του προγράμματος.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 κι επειδή πρόκειται για έναν νευραλγικό τομέα, που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και ότι τυχόν παράβαση της δεοντολογίας και της νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις ή και απώλειες κονδυλίων (ξανά) για τη χώρα μας, είναι ανάγκη να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΜΟΔ Α.Ε. και να αποφευχθούν πλημμέλειες και λάθη.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Πώς συνάδει με τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά της ΜΟΔ Α.Ε. περί «επιστημονικής και τεχνικής της διαχείρισης και εφαρμογής προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή/και από εθνικούς πόρους» η μετεξέλιξη της εταιρίας σε αναθέτουσα αρχή για δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών;

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των διαγωνιζομένων για θέσεις ευθύνης στον υφιστάμενο διαγωνισμό και πότε θα ολοκληρωθεί ο δημόσιος εσωτερικός διαγωνισμός επιλογής προϊσταμένων ;

– Θεωρείτε ότι οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις προϊσταμένων έχουν γίνει όλες νόμιμα και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια ;

– Ποιους λόγους εξυπηρετεί η παρέκκλιση από τις πάγιες διαδικασίες δημόσιων προσκλήσεων στελέχωσης για θέσεις ευθύνης ;

– Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί ο διπλασιασμός των προμηθειών της ΜΟΔ Α.Ε. κατά το έτος 2020 ;

– Πότε πρόκειται να εκκινήσει και πάλι η διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που παρουσιάζει μεγάλη στασιμότητα, σε μια περίοδο που η αγορά, η επιχειρηματικότητα αλλά και η έρευνα, η καινοτομία η απασχόληση και ο παραγωγικός τομέας παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες για στήριξη και ενίσχυση ;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα