Νίκος
Καραγιάννης

Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά σημαντικών ζυμώσεων οι οποίες θα διαμορφώσουν το τοπίο της επόμενης ημέρας στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στο τέλος του 2018, από την κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» (αποτελούμενη από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Snam, Fluxys και Enagas) έναντι τιμήματος 535 εκατ. ευρώ, την σκυτάλη παίρνουν φέτος ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι πωλητές του 66% του ΔΕΣΦΑ ήταν το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα -επίσης υπό αποκρατικοποίηση- ΕΛΠΕ (35%), τα οποία εισέπραξαν 238,7 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν σημαντικές βραδυπορίες, οι οποίες αν συνεχιστούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (το οποίο στοχεύει σε έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ), ιδιαίτερα στο απευκταίο σενάριο μη επίτευξης των στόχων της φετινής χρονιάς.

Στη ΔΕΗ, βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή για τον διαγωνισμό που θα επιτρέψει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 17%, ωστόσο τα σημάδια δείχνουν πιο ενθαρρυντικά στα μέτωπα των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ όπου υπάρχει αρκετά πιο σαφές χρονοδιάγραμμα και οδικός χάρτης για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ΔΕΠΑ, προβλέπεται απόσχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενώ στην υφιστάμενη εταιρεία θα περιέλθει ο κλάδος των υποδομών, με την ενσωμάτωση σε αυτήν του 100% της ΕΔΑ Αττικής, της ΔΕΔΑ και του 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Στην υφιστάμενη εταιρεία, η οποία ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα μετεξελιχθεί σε «ΔΕΠΑ Υποδομών», επίσης θα ενσωματωθεί -σε πρώτη φάση- και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διακρατικά ενεργειακά έργα όπως οι αγωγοί IGB και ο Eastmed, τα οποία σχεδιάζεται να αυτονομηθούν στην πορεία, υπαγόμενα -κατά πάσα πιθανότητα- σε μία κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ Υποδομών», που θα δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Διευκρινίζεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εταιρεία υποδομών και εμπορίας και η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του πλειοψηφικού πακέτου της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», ενδεχομένως μέσα στην Άνοιξη.

ΕΛΠΕ

Με το τοπίο να έχει πλέον καθαρίσει αρκετά, οι διεκδικητές του πλειοψηφικού πακέτου (50,1% – Ελληνικό Δημόσιο 20% και Paneuropean 31,1%) των ΕΛΠΕ είναι η ελβετική Glencore από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle καθώς και η ολλανδική Vittol με την αλγερινή Sonatrach.

Όπως προανήγγειλε μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κος ‘Αρης Ξενόφος από το βήμα του Athens Energy Forum, που διοργανώθηκε πρόσφατα, οι αποκρατικοποιήσεις θα επιταχυνθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς διανύοντας εκλογική χρονιά, είναι αναμενόμενο στη συνέχεια ο ρυθμός τους να επιβραδυνθεί, τοποθετώντας παράλληλα τις προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα, στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV