Νίκος
Καραγιάννης

Έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, συνδυασμένης με την απουσία εκμετάλλευσης των στρατηγικών της πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων (φαινόμενο που έχει τις ρίζες του πολύ πριν την οικονομική ύφεση), η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον σε μία τροχιά που υπόσχεται την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Με την ανάπτυξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, η χώρα μπορεί να ατενίζει την δεκαετία που βρίσκεται προ των πυλών με πολλή μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθότι, με σωστούς χειρισμούς, θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της και να καλλιεργήσει το έδαφος για την μετατροπή της σε έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο, από μια χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας με μάλλον περιορισμένο αντίκτυπο στη «σκακιέρα» της Μεσογείου.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, που αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας τόσο για το ενεργειακό σύστημα της χώρας όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου συνολικά, σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη τα οποία με τη λειτουργία τους, θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού, διευκολύνοντας τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση της ενεργειακής αγοράς.

Σε αυτό το επίπεδο, πολύ σημαντική θεωρείται η συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ που μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, αναπτύσσει παράλληλα μια σειρά έργων που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την εθνική ραχοκοκαλιά των υποδομών φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 1.465 χλμ., προικίζοντάς την με νέες δυνατότητες και συνδέοντάς την με τους νέους ενεργειακούς διαδρόμους που διανοίγονται όπως ο TAP, ο IGB και άλλα μελλοντικά mega-projects στο φυσικό αέριο.

Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά καθώς και το χρονοδιάγραμμα ένταξής τους ενεργειακό δυναμικό της χώρας:

Small Scale LNG (Ρεβυθούσα)

Η κατασκευή της νέας προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση υιοθέτησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καυσίμου ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την Ελλάδα κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ-LNG) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η νέα προβλήτα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο βόρειο ανατολικό τμήμα της Ρεβυθούσας θα εξυπηρετήσει την φόρτωση πλοίων μεταφοράς LNG μικρού μεγέθους, χωρητικότητας 1.000m3 ως 20.000 m3.

Τα μικρότερα από αυτά θα ανεφοδιάζουν πλοία, είτε της ακτοπλοΐας είτε της ποντοπόρου ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα μεγαλύτερα θα τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Ο βασικός σχεδιασμός του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2019, ωστόσο, η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα εγκρίνει την ένταξή του στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ.

Αγωγός Νέα Μεσημβρία–Εύζωνοι και Mετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός

Το έργο αποσκοπεί στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Με το έργο αυτό θα καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία σήμερα προμηθεύεται αποκλειστικά με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας, ενώ θα βελτιωθεί και ο βαθμός χρησιμοποίησης των υποδομών του ΕΣΦΑ, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των τελών χρήσης του Συστήματος μακροπρόθεσμα.

Για το έργο αυτό έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του Διαχειριστή της γείτονος χώρα, ενώ το έργο υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται, ότι η ΡΑΕ έχει δώσει άδεια υλοποίησης και σε άλλη εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, ενώ για τον ΔΕΣΦΑ έχει θέσει ως προϋπόθεση την υλοποίηση market test, προκειμένου να εγκριθεί η ένταξή του στο ΕΣΦΑ.

Σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά-Αναβάθμιση σταθμού συμπίεσης Ν. Μεσημβρίας

Δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των μεταφερόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το βορρά προς νότο με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού TAP, τα έργα που αφορούν στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην Αμπελιά, αλλά και την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία κρίνονται απαραίτητα βάσει των μελετών υδραυλικής προσομοίωσης του ΕΣΦΑ που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η υδραυλική επάρκεια του δικτύου σε όλα τα σενάρια επιλογής σημείου εισόδου από τους Χρήστες για τις ποσότητές τους.

Οι σταθμοί θα σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα συμπίεσης και σε αντίστροφη ροή, προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα μεταφοράς αερίου από τη Ρεβυθούσα προς τις Βαλκανικές χώρες.

Για τα έργα αυτά εκκρεμεί η έγκριση επιχορήγησής τους από το ΕΣΠΑ, από τον Δεκέμβριο του 2017 για τον συμπιεστή στην Αμπελιά και από τον Ιανουάριο του 2018 για την αναβάθμιση του συμπιεστή στη Νέα Μεσημβρία, αντίστοιχα.

Σταθμός Συμπίεσης στους Κήπους

Το έργο για την κατασκευή σταθμού συμπίεσης στους Κήπους έχει ως στόχο την αύξηση της Μεταφορικής Ικανότητας του ΕΣΜΦΑ, προκειμένου να γίνει εφικτή τόσο η δυνατότητα τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και η δυνατότητα διαμετακόμισης μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του ΕΣΜΦΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή (IGB, IGI, κ.λπ.).

Το έργο είναι ενταγμένο στον κατάλογο με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος που είχε καταρτίσει η επιτροπή τον Νοέμβριο 2017.

Η υλοποίηση και ο χρόνος ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου εξαρτώνται από την προοπτική εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω του Σημείου Εισόδου «Κήποι» ή τις προοπτικές αντίστροφης ροής στο ΕΣΜΦΑ.

Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί, εφόσον υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις για την αναγκαιότητά του.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV