Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Οι επτά start-ups που αποφοίτησαν από το “Blue Prototype by ΤΕΕ-ΕΛΚΕΘΕ”

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Γαλάζια Ανάπτυξη ΑΠΕ

Επτά καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και επιχειρήσεις για τη θαλάσσια οικονομία, οι δύο από αυτές με διάκριση, «αποφοίτησαν» από το “BLUE Prototype by TEE–ΕΛΚΕΘΕ”.

Μετά από πολύμηνη αρχική αξιολόγηση, ομαδική και εξατομικευμένη υποστήριξη, παρουσιάσεις και επαναξιολόγηση, που συνέπεσαν σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς της κρίσης του κορωνοϊού και εξελίχθηκαν κατά βάση διαδικτυακά, η ολοκλήρωση της Β φάσης του “Blue Prototype” σηματοδοτεί μια νέα, πιο δυναμική εποχή εξωστρέφειας για τις συμμετέχουσες ομάδες και επιχειρήσεις.

Το “BLUE Prototype by TEE–ΕΛΚΕΘΕ” είναι ένας τεχνοδικτυακός επιταχυντής καινοτόμων ιδεών ειδικά για τη θαλάσσια οικονομία, τις οποίες υποστηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, προκειμένου αυτές να εξελιχθούν σε επίδοξα επιχειρηματικά σχέδια, με σκοπό να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και δυναμικά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ειδικότερα προς διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρας σε συνάρτηση με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και διαχείριση και τη συμβολή της στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Οι διακρίσεις και οι απόφοιτοι

Μετά το αρχικό ενδιαφέρον δεκάδων ερευνητών, επίδοξων επιχειρηματιών και start-ups για εισαγωγή στην πρωτοβουλία “Blue Prototype” που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020, οι διοργανωτές επέλεξαν οκτώ προτάσεις από τις οποίες επτά αποφοίτησαν με επιτυχία.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν επιπλέον να απονείμουν διάκριση σε δύο από τις ομάδες που παρουσιάζουν το πιο έντονο ενδιαφέρον με βάση τα πολυπαραγοντικά κριτήρια της πρωτοβουλίας αλλά και βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκειά της.

Οι διακριθείσες ομάδες λαμβάνουν από το “BluePrototype” τον τίτλο του «Μαΐστρου» (προδήλως εκ του MISTRAL), με έναν ευθύ συμβολισμό, που σχετίζεται με τη θάλασσα, για τον χαρακτηρισμό του επιπέδου και των δυνατοτήτων τους. Ένας συμβολισμός που στην περίπτωση της Θαλάσσιας Οικονομίας δεν θα εκφραζόταν πιο δυναμικά και ουσιαστικά από έναν άνεμο: «Δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δεν ξέρει πού πηγαίνει [Σενέκας, Επιστολές Ηθικές στον Λουκίλιο (71,3)].

Οι διακριθέντες και απόφοιτοι του Blue Prototype byΤΕΕ-ΕΛΚΕΘΕ είναι:

Μαΐστροι:

1. MARE INCOGNITA/ COSTLINE:

Σύστημα στήριξης αποφάσεων για την εκτίμηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης των παραλιών σε συνδυασμό με την κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή.

2. ΦΑΟΣ ΜΚΟ:

Διάδοση της παραδοσιακής αλιευτικής τεχνικής στο Αιτωλικό με Σταφνοκάρι ως πολιτιστικής-ψυχαγωγικής (τουριστικής) δραστηριότητας.

«Απόφοιτες/οι»:

3. GOZONE:

Σωστικό γιλέκο ναυτικών δραστηριοτήτων με ενσωματωμένα συστήματα θέρμανσης και εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο.

4. ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ:

Οργανωμένες εκδρομές σε παράκτιες περιοχές με βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση από επιστήμονες.

5. BLUESPEAR:

Εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία.

6. ECOQUEST ENVIRONMENTAL CONSULTING:

Δημιουργία βάσης ανοικτών περιβαλλοντικών δεδομένων μέσα από την ανάπτυξη θαλάσσιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

7. WINDWAVE:

Χαμηλού κόστους υπεράκτιο υβριδικό σύστημα αιολικής-κυματικής ηλεκτροπαραγωγής.

Με βάση την κατηγοριοποίηση αυτή, στην 3η φάση του “Blue Prototype” («Έξοδος») προκρίνονται οι 2 Μαΐστροι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη και των 2 διακεκριμένων ομάδων (των «Μαΐστρων») προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια: από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας που «βλέπει» στο Βόρειο Αιγαίο και της Δυτικής Ελλάδας που «βλέπει» στο Ιόνιο Πέλαγος, αντίστοιχα.

Η υποστήριξη από την κοινότητα

Πέρα από το προσωπικό, τα στελέχη, τους συνεργάτες και τα μέλη των συνδιοργανωτών φορέων, και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής, αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη στην πρωτοβουλία από σημαντικά πρόσωπα της πραγματικής οικονομίας, του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και στελέχη επιχειρήσεων, τόσο από τον χώρο των μηχανικών όσο και από το χώρο της βιολογίας, της ωκεανογραφίας και γενικότερα του χώρου του επιχειρείν και της Θαλάσσιας Οικονομίας, που λειτούργησαν συμβουλευτικά, ενίσχυσαν την προσπάθεια και ανέλαβαν δράση υποστήριξης ως μέντορες στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του ΕΛΚΕΘΕ.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η παρουσία στο “Blue Prototype” της start-up επιχείρησης COSTA NOSTRUM CERTIFICATION ΕΠΕ, «απόφοιτης» του πρώτου κύκλου του “Prototype by TEE” που συνέβαλε στην ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών και start-up επιχειρήσεων στα πεδία δραστηριοποίησης των μηχανικών την περίοδο 2017-2018.

Το «Πρωτόκολλο Πιστοποίησης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Διαχείριση των Παραλιών της Μεσογείου Costa Nostrum® – Sustainable Beaches» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή καλών πρακτικών “Good practices collection in maritime economy for the Mediterranean” που διέθεσε το ΕΛΚΕΘΕ για τον προσανατολισμό των υποψηφίων του “Blue Prototype”.

Περαιτέρω, εκπρόσωπος της επιχείρησης προσέφερε υπηρεσίες καθοδηγητή-μέντορα για την επιτάχυνση των δεξιοτήτων «εισακτέων» του “Blue Prototype”, ενώ η COSTA NOSTRUM αναμένεται να διαδραματίσει και έναν καταλυτικό ρόλο «φορέα αρωγού» για τη δημιουργία σύμπραξης τύπου cluster μεταξύ ομάδων του “Blue Prototype” σε μια αμέσως επόμενη φάση.

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται ότι τόσο για το προσωπικό και τους συνεργάτες των φορέων, όσο και για τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία “Blue Prototype”, οι συνδιοργανωτές φρόντισαν εγκαίρως και εξαρχής, προ της επέκτασης των έκτακτων μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού, στο πλαίσιο μιας νουνεχούς πολιτικής πρόληψης και διαχείρισης κρίσης, να μεταβάλουν τον τρόπο λειτουργίας του “Blue Prototype” σε κυρίως διαδικτυακό, επιτυγχάνοντας αφενός την προστασία όλων των εμπλεκομένων και αφετέρου τη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος.

Έτσι, πλέον, με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης ξεκινά η επόμενη, που θα περιλαμβάνει προσωποποιημένη υποστήριξη στους αριστεύσαντες (Μαΐστρους) του “Blue Prototype” προκειμένου να προετοιμαστούν με πρόσληψη εξειδικευμένης επικοινωνιακής συνδρομής για την «έξοδό» τους στη διεθνή δημόσια επίδειξη του προγράμματος MISTRAL (Final Competition Demo Day, Γαλλία). Παράλληλα όμως συνεχίζεται η αλληλεπίδραση των ομάδων με τους διοργανωτές και με τους άλλους «αποφοίτους» για τη δημιουργία συνεργιών και νέων ευκαιριών.

Σημειώνεται ότι ομάδες του “Blue Prototype”, αλλά και άλλες ομάδες του προγράμματος MISTRAL, όπως, χαρακτηριστικά, ομάδες που διακρίνονται ως «καλές πρακτικές», θα συμπεριληφθούν σε εθνική δημόσια επίδειξη με προσκεκλημένο κοινό, στο προγραμματιζόμενο διήμερο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα.

Το “Blue Prototype by TCG-TEE, HCMR-ΕΛΚΕΘΕ”, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, αποτελεί κοινή Πρωτοβουλία των τριών φορέων και υλοποιείται ως πιλοτική δράση στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υπό την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία «Interreg MED» ερευνητικού προγράμματος MISTRAL (MediterraneanInnovation STRAtegy for transnational activity ofclusters and networks of the Blue Growth).

Έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του “Prototype by TEE and Attica Region”, που συνέβαλε στην ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών και start-up επιχειρήσεων στα πεδία δραστηριοποίησης των μηχανικών την περίοδο 2017-2018.

Έχει επίσης προηγηθεί η οριοθέτηση από το ΕΛΚΕΘΕ των ερευνητικών και τεχνολογικών προκλήσεων με υψηλό δυναμικό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία και εντοπίσθηκαν καλές πρακτικές που αξιοποιούν το δυναμικό αυτό. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: https://prototype.tee.gr.

image_pdfimage_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα νέα έργα ανά Περιφέρεια της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα πολλές φορές έχει ακουστεί η άποψη ότι είναι “Αθηναϊκή υπόθεση”. Αυτό περιέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας αντίστοιχα όμως περιέχει και μία μεγάλη δόση μύθου. Η άνιση κατανομή πληθυσμού στη χώρα, με το 50% αυτού να κατοικεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (το 40% στην Αθήνα) δημιουργεί διαρκώς νέες ανάγκες για έργα υποδομής.

Την τελευταία εικοσαετία όμως αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι τα μεγάλα έργα, έχουν μία ισορροπημένη γεωγραφική διασπορά στη χώρα, κυρίως λόγω των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών projects που εκτελέστηκαν με κύρια πηγή τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στην τρέχουσα δεκαετία, παρατηρούμε μία επιστροφή των μεγάλων έργων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αλλά ταυτόχρονα και μία σταθερή δυναμική στα έργα ανά Περιφέρεια. Σε αυτό έχει συντελέσει σημαντικά η αυξημένη δικαιοδοσία που έχουν πλέον οι κατά τόπους Περιφέρειες αλλά και νέες -συμπληρωματικές πολλές φορές- ανάγκες που προκύπτουν από υποδομές που λειτουργούν σε αυτές.

Σκιαγραφόντας τα νέα μεγάλα έργα ανά Περιφέρεια αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως ο σιδηρόδρομος γίνεται βαθμιαία ο κυρίαρχος, ενώ τα οδικά έργα εξακολουθούν να απασχολούν σημαντικό τμήμα της περιφέρειας της χώρας. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μία υστέρηση, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης σε νησιά, είναι οι νησιωτικές Περιφέρειες που η έννοια των μεγάλων έργων εξαντλείται μάλλον σε μεσαίου μεγέθους projects.

Υπάρχουν όμως και Περιφέρειες με συγκέντρωση πολύ μεγάλων έργων όπως η Κρήτη που αν και έμεινε σημαντικά πίσω τις τελευταίες δεκαετίες κάνει τη δική της ρελάνς αλλά και η Δυτική Ελλάδα που επίσης παρουσιάζει μαζεμένα έργα προς υλοποίηση τα επόμενα χρόνια.

Τα μεγαλύτερα νέα έργα που θα δούμε να υλοποιούνται στο κοντινό μέλλον ανά Περιφέρεια είναι:

1.Κρήτη: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Είναι το έργο-σημαία για τη μεγαλόνησο και ένα έργο απαραίτητο για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο χειρότερο δρόμο “καρμανιόλα” της χώρας. Με την προσθήκη των τμημάτων μέχρι το Κολυμπάρι και τον Άγιο Νικόλαο το συνολικό κόστος κατασκευής υπερβαίνει τα 1,7 δισ.ευρώ. Αυτή την εποχή οριστικοποιούνται οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις τους για να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν (στα τμήματα που προστέθηκαν) οι διαγωνισμοί. Στη σέντρα εκκίνησης είναι φυσικά όλοι οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται εδώ.

Την Κρήτη αφορά και ένα θηριώδες ένεργειακό έργο που θα ολοκληρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση της με το ηπειρωτικό σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ. Το κόστος του έργου ξεπερνά το 1,3 δισ.ευρώ και τα έργα είναι σε εξέλιξη. Δεν ξεχνάμε και το έργο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που επίσης είναι σε κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Άξιο αναφοράς είναι και το μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με 250 εκατ.ευρώ.

2.Πελοπόννησος: Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη. Αφορά τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα και έχει κόστος 255 εκατ.ευρώ. Με την εκτέλεση αυτού του έργου η Μεσσηνία θα αποκτήσει ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το τουριστικό της προϊόν αλλά και θα αυξήσει την οδική ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Στην Πελοπόννησο αναμένουμε να ξεκινήσει και το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ για τρεις μονάδες απορριμμάτων που θα οδηγήσουν την Περιφέρεια στον 21ο αιώνα όσον αφορά τη διαχείριση τους. Είναι ένα έργο άνω των 160εκατ.ευρώ που έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και χρόνια για διαφορετικούς λόγους.

3.Δυτική Ελλάδα: Σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο-Ρίο-Νέο Λιμάνι Πάτρας

Η απόλυτη διεκδίκηση από το Δήμο Πατρέων έγινε δεκτή και με υπογειοποιημένο τμήμα που ξεπερνά τα 5χλμ προχωρά το πλάνο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που τελικά να ενώσει την Πάτρα με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις εργολαβίες από το Αίγιο μέχρι το Ρίο τότε το συνολικό κόστος των έργων ξεπερνά τα 550 εκατ.ευρώ. Οι διαγωνισμοί αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2021.

Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε φυσικά και τα δύο μεγάλα οδικά έργα Πάτρα-Πύργος (300εκατ.ευρώ) και Άκτιο-Αμβρακία (150 εκατ.ευρώ) που αναμένεται να τα δούμε να υλοποιούνται από το 2021.

4.Ιόνια Νησιά: Υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

Εδώ έχουμε ένα έργο που έχει αποτελέσει διαχρονική εξαγγελία. Δεν έχει ενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει πάντα στην πολιτική ατζέντα. Η υλοποίηση του Άκτιο-Αμβρακία και της διπλής οδικής σύνδεσης Λευκάδας μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό το σημαντικό για το νησί έργο. Το κόστος έχει εκτιμηθεί κατά το παρελθόν σε περίπου 50 εκατ.ευρώ.

5.Ηπειρος: Ιωάννινα-Κακαβιά

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού είναι μία σταθερή διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου και έχει αυξημένες πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται μέσω του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης. Θα φτάσει την Ιόνια στα σύνορα με την Αλβανία και θα επιτρέψει και την σύνδεση της με τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια. Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε περίπου 350 εκατ.ευρώ. Εδώ αναμένουμε εξελίξεις τόσο στο κομμάτι της ωρίμανσης του έργου αλλά και την πολιτική απόφαση για την υλοποίηση του.

6.Δυτική Μακεδονία: Βόρειο τμήμα Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία

Εδώ έχουμε ένα διαπεριφερειακό έργο. Το βόρειο τμήμα του Ε65, ξεκινά από τα Τρίκαλα και καταλήγει στην περιοχή των Γρεβενών, σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για ένα έργο όμως που ενδιαφέρει και την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία το υποστηρίζει έντονα. Το κόστος του ξεπερνά τα 400 εκατ.ευρώ και αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Πιθανότατα αυτό θα γίνει το 2021. Το έργο θα το αναλάβει η ΤΕΡΝΑ μιας και το τμήμα αυτό είναι (όπως και το νότιο) αναβαλλόμενο της παραχώρησης του Ε65.

7.Κεντρική Μακεδονία: Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη

Ακόμα ένα διαπεριφερειακό έργο που φτάνει στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης. Με κόστος 1,3 δισ.ευρώ είναι από τα πιο ενδιαφέροντα νέα έργα που θα μας απασχολήσει αυτή τη δεκαετία. Είναι μέσα στη λίστα των έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΡΓΟΣΕ στα έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Χρειάζεται να ωριμάσει μελετητικά και να βρεθεί και το χρηματοδοτικό μείγμα για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Στην Κεντρική Μακεδονία όμως υπάρχουν και άλλα εμβληματικά έργα όπως το έργο-ΣΔΙΤ για το flyover στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με κόστος άνω των 400 εκατ.ευρώ και την ολοκλήρωση του έκτου προβλήτα στον ΟΛΘ (170 εκατ.ευρώ). Τα δύο αυτά έργα είναι σε διαγωνιστική φάση με το έργο για τον προβλήτα να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

8.Ανατ.Μακεδονία Θράκη: Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Πέρα από το σιδηροδρομικό έργο που είδαμε παραπάνω, σε αυτή την Περιφέρεια ετοιμάζεται πάλι μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου το έργο για την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ως τμήμα της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς. Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 300 εκατ.ευρώ και απαιτείται η εύρεση χρηματοδότησης για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Επίσης ξεχωρίζει και το έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Θράκης με 110 εκατ.ευρώ που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία αλλά και το έργο για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

9.Βόρειο Αιγαίο

Δυστυχώς ελάχιστα τα έργα μεγάλου προϋπολογισμού σε αυτή την περιοχή της χώρας. Αξιοπρόσεκτο είναι το έργο για την Παράκαμψη Πυθαγορείου στη Σάμο που είναι υπό δημοπράτηση.

10.Νότιο Αιγαίο

Εδώ δύσκολα μπορείς να διακρίνεις ένα μεγάλο έργο. Δυνητικά θα μπορούσε να είναι το έργο για τη Μονάδα Απορριμμάτων στη Ρόδο ή ακόμα και η Δ`φάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αλλά και ο νέος λιμένας στην Πάρο.

11.Αττική: Επεκτάσεις Αττικής Οδού

Η Αττική έχει αρκετά ενδιαφέροντα projects αλλά τα πλέον εμβληματικά είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τις επεκτάσεις της Λ.Κύμης, εκείνη προς Ραφήνα και μία ακόμα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης που εκτιμώνται σε 1 δισ.ευρώ. Τα έργα αυτά θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα και οι διαγωνισμοί τους αναμένονται από το 2021.

Επίσης σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία είναι τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό (1,8 δισ.ευρώ), η υποθαλάσσια Σαλαμίνας (400 εκατ.ευρώ), ενώ και στο εμβληματικό έργο στον Φαληρικό Όρμο αναμένεται η Β`και Γ`φάση του έργου (περίπου 150 εκατ.ευρώ).

12.Στερεά Ελλάδα: Παράκαμψη Χαλκίδας

Η “ωφελημένη” Περιφέρεια. Αυτό γιατί τα περισσότερα μεγάλα έργα εδώ έχουν ολοκληρωθεί και πλέον είμαστε σε μία φάση κυρίως συμπληρωματικών έργων. Ένα από αυτά είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας που με περίπου 200 εκατ.ευρώ οδεύει προς δημοπράτηση. Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και χρόνια.

Επίσης υπό κατασκευή είναι το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τα τέλη του 2021.

13.Θεσσαλία: Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε αυτή την Περιφέρεια, υπάρχει μία δυσκολία να βρεθεί πλέον ένα πολύ μεγάλο έργο γιατί όπως και η Στερεά Ελλάδα, έχει ολοκληρώμενες τις βασικές της υποδομές. Ξεχωρίζει το έργο-ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (105 εκατ.ευρώ) που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία. Όπως είδαμε και παραπάνω μοιράζεται με την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας το μεγάλο έργο για το βόρειο τμήμα του Ε65.

Παράλληλα ως μεγάλα έργα ξεχωρίζουν αυτά της ηλεκτροκίνησης στα τμήματα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος. Το πρώτο είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και το δεύτερο αναμένεται να δημοπρατηθεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τσακίρης: Το νέο ΕΣΠΑ θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΣΠΑ Λογότυπο

Την εκτίμηση ότι “το νέο ΕΣΠΑ με την εθνική συμμετοχή θα φτάσει στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 21 δισεκατομμύρια την τρέχουσα προγραμματική περίοδο” εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επικαλούμενος το τεχνικό δελτίο που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε με την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα δράσεων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ώστε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις με 450 χιλιάδες εργαζόμενους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ύψους 350 εκ. ευρώ.

Επίσης, στις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης 13.000 ευρώ ενώ με τις επόμενες φάσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων θα διπλασιαστεί. Το μέτρο κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το ένα προέρχεται από το ΕΣΠΑ. “Επιπλέον αλλάξαμε το υπάρχον ΤΕΠΙΧ και το κάναμε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και από εκεί 12.000 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο με μέσο όρο δανείου 140.000 ευρώ.

Σχεδιάζουμε και την τρίτη φάση για ακόμη 6.000 επιχειρήσεις και 850 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα το εγγυοδοτικό βρίσκεται σε εξέλιξη και 6.000 επιχειρήσεις έλαβαν δανειοδότηση” τόνισε ο κ. Τσακίρης και εκτίμησε ότι “ως το τέλος του 2020 θα έχουν διοχετευτεί στην αγορά περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ”. Προανήγγειλε, άλλωστε, τη δημιουργία μόνιμων εγγυοδοτικών μηχανισμών.

Την ανάγκη υλοποίησης της πράσινης μετάβασης, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημοσίου υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. Στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρευστότητας ως πρόβλημα των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι ως πρόβλημα των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων πολιτικών.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει μια επιθετική ατζέντα μείωσης των κόκκινων δανείων εν μέσω ύφεσης και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κάθε μέσο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ενώ σχολίασε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στη στόχευση του προγράμματος και τη διοχέτευση πόρων στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Την θέση ότι το κράτος και το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα από την αρχή της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα διοχέτευσε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία με τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ φάση 3 και το εγγυοδοτικό. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να διπλασιαστεί το επίπεδο επενδύσεων από το 12% του ΑΕΠ στο 24%.

Την άποψη ότι κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός επενδυτικού προγράμματος με στόχο να δοθούν κίνητρα στην αγορά για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την στόχευση των ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με την καινοτομία, επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

The CoS speeds up the Casino and the investment in Hellinikon

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Καζίνο Ελληνικό Mohegan ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Today is a big day for the upcoming investment in Hellinikon. According to secure information from ypodomes.com, the Council of State recently rejected the appeal of Hard Rock, paving the way not only for the casino, but also for the entire investment of 8 billion euros, since the contract for the casino is a deferral decision for the development plan in Elliniko. According to the same information, a relevant announcement is expected to be issued within the day.

This decision will trigger a series of chain developments which will bring us very close to the start of the main project, in 2021. Regarding the implementation of the largest building project in the country for the development of Integrated Resort Casino in Elliniko, the road is now open for Gaming Supervision and Control Committee (GSC) to complete the competition.

The next step is to invite the Mohegan-GEK TERNA consortium that has become a temporary contractor to unseal its financial offer (its technical offer was approved two months ago).

If the price is considered satisfactory, then the tender is awarded in favor of the Mohegan-GEK TERNA scheme which will be declared contractors of the project.

The relevant contract will then be sent to the Court of Auditors for approval, followed by its ratification by the Greek Parliament to reach the moment of signing.

The casino .. unlocks Lamda’s investment

It is certain that the Ministry of Development and Investments will smile today, as of course the HRDH that conducts this “eternal” competition. With the competition for the casino “speeding up” it is as if we have the key that unlocks the investment of Elliniko by Lamda Development. An investment that has been a government priority on which are based great hopes for the development course of the country.

Regarding the project that has the name “Inspire Athens”, an investment of 1 billion euros is foreseen with the approximately 600 million euros being the purely construction part. The mega-project is planned to be built in the area of ​​Agios Kosmas and will be an independent investment independent of the investments that Lamda Development has committed to make.

It will be the first integrated tourist complex with casino (Integrated Resort and Casino – IRC) in Greece, consisting of a luxury hotel, entertainment venues, conference center, shops, restaurants, casino, as well as a complete combination of high quality services.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα