Σε έναν απολογισμό πεπραγμένων με θετικό πρόσημο προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίζοντας μία λίστα όλων των δράσεων και των παρεμβάσεων που έχουν «τρέξει» κατά τους πρώτους 7 μήνες της κυβερνητικής θητείας.
Δίνοντας τη «μεγάλη εικόνα» το Υπουργείο αναφέρει ότι «ξεκλείδωσε» επενδύσεις τόσο στρατηγικού χαρακτήρα όσο και μικρότερου προϋπολογισμού δεδομένης της στόχευσης που υπάρχει για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έγκριση συνολικά 180 νέων επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 1,24 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΝΕΠ, ο στόχος για το 2020 παραμένει η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ούτως σώστε τα 4 δισ. ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν φέτος, να προκαλέσουν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα» -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- συμβάλλοντας στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
Πέραν της ευρείας γκάμας μεγάλων επενδύσεων στον Τουρισμό και το Real Estate, τη Βιομηχανία, την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων κ.ά., την από τα πεδία κινητοποίησης δεν έλειψε φυσικά η Ενέργεια και το Περιβάλλον, με επενδύσεις που αθροίζουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις συνεδριάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, στο τέλος του προηγούμενου έτους, εγκρίθηκαν 6 Στρατηγικές Επενδύσεις προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων 2 εμβληματικές ενεργειακές επενδύσεις και από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, 1 μείζον περιβαλλοντικό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης:
Ενέργεια
– Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ, από την γαλλική TOTAL EREN σε Σέρρες και Βοιωτία.
– Ανάπτυξη, κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ, της Βρετανικής SolarCentury σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
Περιβάλλον
– Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ, με κόστος επένδυσης 130 εκατ. ευρώ.
Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα αφορά τον Δυτικό Τομέα (σ.σ. προωθείται και η δημοπράτηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, ως δημόσιο έργο) της Περιφέρειας, θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων/έτος και θα εξυπηρετεί 10 Δήμους που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας