Οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνάντηση της Ομάδας «Ενέργεια» του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Η.Π.Α. Στο πλαίσιο της συνάντησης, της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α. ηγήθηκε ο Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη του Γραφείου Ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Virginia Palmer. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απευθύνοντας χαιρετισμό, καθώς η συνεδρίαση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό διάλογο με τις Η.Π.Α., του οποίου τον συντονισμό έχει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ενεργειακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προώθησης της πράσινης ενέργειας για τα οποία οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την προσέγγιση των πολιτικών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Η.Π.Α ανέλυσαν τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της νέας διακυβέρνησης Biden-Harris σε σχέση με την ενέργεια και το κλίμα, που σηματοδοτείται με την επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία των Παρισίων και την ανάληψη σχετικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκειας της συνάντησης, η Γενική Γραμματέας, κα Σδούκου, ανέλυσε τις εθνικές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και παρουσίασε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει, αλλά και δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας έμφαση και σε νέες τεχνολογίες όπως τα αιολικά πάρκα, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο.
Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας μας για αναθεώρηση των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στους νέους, πιο φιλόδοξους, ευρωπαϊκούς στόχους.
Η Ελλάδα κόμβος φυσικού αερίου στα Βαλκάνια
Στο τομέα της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, τονίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, με αναφορά σε σειρά επιμέρους διασυνδετικών έργων, όπως ο αγωγός TAP, οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου με την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, η πλωτή μονάδα FSRU Αλεξανδρούπολης, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, καθώς και ο αγωγός Eastmed. Επίσης, υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά βήματα για την επέκταση των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, κυρίως με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.
Οι εκπρόσωποι των Η.Π.Α. επισήμαναν τη σημασία των ανωτέρω πρωτοβουλιών και αναγνώρισαν ότι η χώρα πορεύεται βάσει στρατηγικού σχεδιασμού προς την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Τονίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός φορέας U.S. International Development Finance Corporation (DFC) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως σε σχέση με έργα πράσινης ενέργειας.
Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την ανταλλαγή ενημέρωσης σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και δεσμεύτηκαν για άμεση επανάληψη της επαφής με σκοπό την αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων που παρουσιάζονται στην ενέργεια και την προώθηση των κοινών πολιτικών τους
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας