Την αξία και την ανάγκη μετάβασης της χώρας στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας ανέδειξε με παρουσίαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), ο οποίος εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των βιομηχανιών που ασχολούνται με την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη του ΣΕΠΑΝ διαχειρίζονται πάνω από 3 εκατ. μετρικούς τόνους αποβλήτων σε ετήσια βάση, απασχολώντας για τις παραπάνω δραστηριότητες περισσότερους από 6 χιλ. εργαζομένους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κος Δημήτρης Κονταξής ανέφερε ότι, με βάση τα παραπάνω μεγέθη, τα μέλη του ΣΕΠΑΝ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κυκλική Οικονομία στη χώρα, καθιστώντας τον Σύνδεσμο τον πλέον κατάλληλο φορέα να αναπτύξει θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του μοντέλου ενώ εξήγησε πως η Κυκλική Οικονομία αυτή, καθαυτή είναι καθαρά ένα οικονομικό μοντέλο με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και όχι κάποια μορφή περιβαλλοντικής πολιτικής.
Η Κυκλική Οικονομία έρχεται λοιπόν να υποκαταστήσει το γραμμικό μοντέλο παραγωγής-κατανάλωσης-απόρριψης που ήταν ο (μόνος) κανόνας μέχρι τα πρόσφατα χρόνια και προέβλεπε προϊόντα «μίας χρήσης», με προϊόντα που σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν στην αγορά για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, με δυνατότητα επανάχρησης και ανακύκλωσης.
Αν και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα νούμερα και μελέτες που να ποσοτικοποιούν τα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας, τα στατιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντυπωσιάζουν: μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από 2% έως 4%, εξοικονόμηση 600 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που ισοδυναμεί με το 6%-8% του κύκλου εργασιών τους, δημιουργία άνω των 500 χιλ. θέσεων εργασίας στην ΕΕ, ανάπτυξη έως 6% και τρομερή εξοικονόμηση πόρων με δεδομένο ότι σήμερα το 80% των προϊόντων μετατρέπονται σε απόβλητα μέσα ατους πρώτους 6 μήνες από τη διάθεσή τους στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΠΑΝ αφουγκραζόμενος τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας τις παρούσες ελλείψεις και με θετικό πνεύμα για τη στροφή των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της χώρας μας προς την Κυκλική Οικονομία, όπως διαφαίνεται άλλωστε και από την διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρέθεσε μία σειρά καινοτόμων προτάσεων που θα βοηθήσουν σημαντικά την επιτυχή εφαρμογή και ωρίμανση του βιώσιμου οικονομικού μοντέλου:
– Κατηγοριοποίηση των προϊόντων με βάση την δυνατότητά τους να ανακυκλωθούν (ένα είδους “Recyclability Rating”) και παροχή κινήτρων/αντικινήτρων προς τους παραγωγούς με κλιμακούμενο «τέλος ανακύκλωσης» / σχεδιασμός του προϊόντος με γνώμονα την «ανακυκλωσιμότητά» του
– Μεταφορά της οικονομικής ενίσχυσης, όπου αυτή υφίσταται, στον αξιοποιητή, όπου και κλείνει ο κύκλος του προϊόντος και όχι στο συλλέκτη των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως ισχύει σήμερα, χωρίς να διασφαλίζεται η ενδεδειγμένη διαχείριση του αποβλήτου
– Συνεπής τήρηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, ενός χρήσιμου εργαλείου που βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας και έχει δημιουργηθεί με την πολύτιμη συνδρομή του ΣΕΠΑΝ, σε επίπεδο τεχνογωσίας αλλά και χρηματοδότησης, το οποίο καταγράφει όλες τις παραγωγές αποβλήτων, τους παραγωγούς, τους συλλέκτες και τους αξιοποιητές.
– Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, οι οποίες αφορούν περίπου το 10% του συνόλου των συμβάσεων στην Ελλάδα σήμερα και προβλέπουν την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών που συμβαδίζουν με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας
– Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε συνδυασμό με τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός
– Ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και επιβολή αντικινήτρων για την ταφή
Ο κος Κονταξής υπογράμμισε πως ο ρόλος του Κράτους στην εφαρμογή του νέου μοντέλου είναι σημαντικός διότι ρυθμίζει και ελέγχει τις παραπάνω διαδικασίες, ωστόσο η Κ.Ο. απευθύνεται εν πολλοίς στον Ιδιωτικό Τομέα και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιας και -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- η σχετική επενδυτική δραστηριότητα αναπτύσσεται από ιδιωτικούς φορείς.
Το περιβάλλον δεν είναι απλά θέμα «αισθητικής» σχολίασε με νόημα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΝ, κος Σταύρος Θεοδωρόπουλος, καταδεικνύοντας ότι οι παλαιότερες προσεγγίσεις που είχαμε υιοθετήσει ως χώρα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν είχαν μόνον επίπτωση στην υποβάθμιση του φυσικού τοπίου αλλά και πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος που μεταφράζεται όχι απλώς σε πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή μας στις κοινοτικές πολιτικές και οδηγίες αλλά και σε περαιτέρω επιβαρύνσεις που εκτείνονται από τα αυξημένα κόστη διαχείρισης αποβλήτων έως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της έξαρσης σοβαρών ασθενειών, π.χ. από την ύπαρξη Χ.Υ.Τ.Α. κοντά σε κατοικημένες περιοχές, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από στραγγίσματα κ.ά.
ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV