Connect with us

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 8-21 Απριλίου 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο σημαντικές εβδομάδες ολοκληρώθηκαν στο χώρο των υποδομών και των κατασκευών. Οι εξελίξεις στο τρένο και στους αυτοκινητόδρομους τρέχουν και είμαστε σε εκείνη τη φάση που κάτι ξεκινά και κάτι άλλο τελειώνει. Ας δούμε ότι τι συνέβη πιο αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Πασχαλιάτικος ο διαγωνισμός για τα 750 λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ο όρος που ανοίγει τον ανταγωνισμό είναι πως ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορείς να δώσει προσφορά για ένα ή για όλους τους τύπους λεωφορείων (ηλεκτρικά-φυσικού αερίου-ντιζελ). Υδρογονάνθρακες: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Ιονίου.

Με ΣΔΙΤ η κατασκευή επεκτάσεων με λειτουργία της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Αυτό παρουσίασε η Αττικό Μετρό ως βασικό σενάριο για την προώθηση των έργων 2,8δισ.ευρώ καθώς δεν υπάρχουν τόσα χρήματα διαθέσιμα στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Κυριαρχούν τα ΣΔΙΤ στις κατασκευές, ξεπέρασαν τα 2,3δισ.ευρώ τα projects στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα έρχονται και νέες κατηγορίες έργων όπως Φραγματα, οδοφωτισμός κ.α.

Έρχεται διαγωνισμός για την ριζική ανακαίνιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας με κόστος 70εκατ.ευρώ. Το ποσό αναζητείται από το ΕΣΠΑ και υπόσχεται να μετατρέψει τους γερασμένους συρμούς σε σύγχρονους λειτουργικούς συρμούς.

Ιστορική στιγμή: Το τρένο σφύριξε ξανά στο Αίγιο μετά από 10 χρόνια καθώς έγινε το πρώτο επίσημο δοκιμαστικό δρομολόγιο. Τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος καλοκαιριού και θα εκτελούνται με ντιζελοκίνητα τρένα.

Advertisement

Υπογραφές για 4 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος. Συγκεκριμένα υπογράφονται οι εργολαβίες από το τέλος της Περιμετρικής και μέχρι τη Βάρδα. Για άλλες δύο αναμένονται εγγυητικές επιστολές, η τρίτη πέρασε από τη Βουλή και η τέταρτη παραμένει μπλοκαρισμένη στο ΣτΕ.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Τα 150 χρόνια έκλεισε ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος. Δύο χρόνια λειτουργίας για Ολυμπία και Αιγαίου. Αλεξανδρούπολη: Άδεια παραγωγής για Μονάδα Φυσικού Αερίου 662 MW στον Όμιλο Κοπελούζου από τη ΡΑΕ. Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο στα Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport. Καλύτερο Ευρωπαϊκό Αεροδρόμιο το “Ελ.Βενιζέλος” στα Routes Europe 2019. Λάρισα: Υπεγράφη και ξεκινά το έργο των 33εκατ.ευρώ για την Παράκαμψη Συκεώνας. Προετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για το ακίνητο του «Foka» στη Σταδίου. Αχαΐα: Εγκρίθηκαν οι μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στου Φλόκα. Στα σκαριά η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur».

Στα σκαριά ο διαγωνισμός για το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα. Την ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού στο Δήμο Αλίμου ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ Facility Management. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις πρώτες μελέτες επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Η ΑΚΤΩΡ αποκτά την Μαρίνα Αλίμου, προτιμητέος επενδυτής του ΤΑΙΠΕΔ. Αστέρας Βουλιαγμένης: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επένδυσης συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. «Πρεμιέρα» για το πολυτελές Moxy Hotel στην Πάτρα. «Μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης: Έτοιμος για δημοπράτηση ο ΑΔΜΗΕ- Αναμονή για τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Κρήτη: Υπογράφηκε το έργο για την κατασκευή Α/Κ και παράκαμψης στο Αρκαλοχώρι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βρετανία: Φόρος από σήμερα για τα παλαιότερα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο του Λονδίνου. Ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς από την Energean. Οδικό έργο 180 εκατ. ευρώ υπέγραψε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία. Επένδυση ύψους 310 εκατ. δολαρίων για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ypodomes.com

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα