Νίκος
Καραγιάννης

Δύο εξαιρετικά γεμάτες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν μέσα στον Μάιο. Τα γεγονότα αρκετά τόσο στον κόσμο των υποδομών όσο και στον κόσμο των μεταφορών. Την παράσταση έκλεψε για ακόμα μία φορά ο σιδηρόδρομος που ανακάμπτει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Ενδιαφέρον είχαμε όμως και σε εταιρικά νέα γύρω από την ανάληψη σημαντικών έργων. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την προκήρυξη να είναι θέμα ημερών. Από αυτά 320 θα είναι ηλεκτρικά. Το κόστος του έργου είναι 461εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει και την για 17 χρόνια συντήρηση των λεωοφορείων αυτών.

Τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, Υποδομών και Κατασκευών ανακοίνωσαν οι ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ και ΣΕΓΜ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει.

Εγκαινιάστηκε το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο κατασκευαζόταν από το 2013 και πήρε αρκετές παρατάσεις μέχρι να φτάσει στο σημείο της ολοκλήρωσης.

4 ώρες το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το ηλεκτρικό τρένο από σήμερα, μεγάλη μείωση χρόνου σε όλα τα δρομολόγια καθώς ακόμα και τα απλά δρομολόγια θα διεξάγονται σε 4 ώρες και 23 λεπτά.

Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, πρόταση για να ονομαστεί “Ελ Γκρέκο”. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν σε μερικούς μήνες και να ολοκληρωθούν το 2024. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για την Κρήτη.

Σε δημοπράτηση με 312εκατ.ευρώ το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Ο σημερινός άξονας θα αναβαθμιστεί σε οδό ταχείας κυκλοφορίας βελτιώνοντας τα σημερινά χαρακτηριστικά του και αυξάνοντας το δείκτη οδικής ασφάλειας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίστηκε για τις 2 Ιουλίου.

Έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός του Μετρό και βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαία. Από το καλοκαίρι και έπειτα θα αρχίσουν να έρχονται και οι υπόλοιποι και η προμήθεια τους θα ολοκληρωθεί το 2020.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Με έργο-ΣΔΙΤ 21εκατ.ευρώ η Αθήνα αποκτά περιβαλλοντικά φιλικό οδοφωτισμό. Παρουσία Βούρδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του Προαστιακού Πάτρας στην Κάτω Αχαγιά. Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Αφαλάτωσης των Λειψών. Σε δημοπράτηση έργο αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου και το έργο αποχέτευσης και Βιολογικός στην Ερέτρια. Στο ΕΣΠΑ με 25 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Άνω Λιόσια. Υπεγράφη και ξεκινά το έργο για την επισκευή τριών κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Τρίτο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο το Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας σύμφωνα με την AirHelp.

Φιναλίστ στο Λονδίνο το ΣΔΙΤ Σερρών για τα 6 καλύτερα Έργα Κοινής Ωφέλειας διεθνώς. Υπό ολοκλήρωση η ανάπλαση των εισόδων της Τρίπολης. Επένδυση 20 εκατ. ευρώ από τη «ΛΑΜΨΑ» στο κέντρο της Αθήνας – Σύμπραξη με την Accor για το brand. Στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» η προμήθεια των σωλήνων για τον αγωγό IGB. Νέα αύξηση 7,8% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece. Στην ΑΒΑΞ το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια το 2019. Υποχρεωτική επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο «La Mirage» στην Ομόνοια. Δεύτερη στον κόσμο σε γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα. Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για τη μαρίνα Ναυπλίου μέσω ΣΔΙΤ.

Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband μέσω ΣΔΙΤ. «Πράσινο φως» ΡΑΕ για την προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Ιόνια Οδός: Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή της παράκαμψης Φιλιππιάδας. Κρυονέρι και Γέρακας προστίθενται στο δίκτυο του Προαστιακού ΣιδηροδρόμουΥπογράφηκε η σύμβαση με ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ-SIEYUAN για την κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης Κορίνθου. .

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην κορυφή του κόσμου η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ενεργειακό έργο «σταθμό» στη Γκάνα της Αφρικής. Γερμανία: Παρουσιάστηκε το πρώτο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης.

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV