Connect with us

Ανασκοπήσεις

Οι Εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών: 30 Οκτωβρίου -12 Νοεμβρίου 2017

Δημοσιεύθηκε

στις

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, τόσο γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις στον χώρο των υποδομών και των μεταφορών είναι πιο έντονες. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαμε σημαντικές εξελίξεις σχεδόν σε όλα τα πεδία και κάποιες από αυτές θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στον τεχνικό κλάδο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Ξεκίνησαν επίσημα στις 31/10 οι κατασκευαστικές εργασίες για τον εναπομείναντα σταθμό της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ με κόστος που εκτιμάται σε 20εκατ.ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 χρόνια, ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται.

Πάνω από 3,5δισ.ευρώ θα επενδύσει η Ελλάδα για Νέους Αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται για επεκτάσεις των υφιστάμενων αυτοκινητόδρομων (Ολυμπία, Ιόνια Ε65) αλλά κι τον ΒΟΑΚ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019 μέχρι το 2020.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαββίδης οι μονομάχοι για το Εμπορευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και να ολοκληρωθεί σε περίπου 1 έτος από τώρα. Πρόκειται για το δεύτεο Logistics Park της χώρας, ύστερα από εκείνο του Θριασίου.

Η ΑΡΧΙΚΟΝ είναι η ανάδοχος των έργων στο Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου. Τα έργα θα έχουν κόστος 130εκατ.ευρώ και πρόκειται να ξεκινήσουν μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης. Τα πρώτα 70εκατ.ευρώ αφορούν τα πρώτα 2 έτη και τα υπόλοιπα 60εκατ.ευρώ τα άλλα 8 έτη.

Έρχεται στους αυτοκινητόδρομους ενιαία “έξυπνη” κάρτα για τα διόδια τα οποία γίνονται “δορυφορικά” καθώς με τη χρήση GPS θα μπορεί να γίνεται η καταγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων. Οι σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη και η ενεργοποίηση του θα γίνει πιθανότατα το 2019.

Νέος διαγωνισμός 40εκατ.ευρώ για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αναμένεται να βγεί τις επόμενες εβδομάδες και αφορά την μετακίνηση των δικτύων ΟΚΩ και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο διαγωνισμός αυτός είναι το πρώτο crash-test για έργα μεγάλης κλίμακας καθώς χωρίζει το φυσικό αντικείμενο από αυτές τις εργασίες με στόχο την βελτίωση του κόστους και του χρόνου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος “ξαναχτυπά” καθώς έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας την προετοιμασία για την κατασκευή για δύο νέα Νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη με κόστος που ξεπερνά τα 100εκατ.ευρώ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

“Κίτρινη κάρτα” έβγαλε η Lamda για την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού μετά την οριοθέτηση 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για συνεχή προβλήματα που δημιουργούν προσκόμματα για την υλοποίηση της επένδυσης.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Ξεκίνησαν από τις 30/10 οι δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων πάνω από το Ιόνιο. Σε μελέτες είναι το έργο για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η κατασκευή 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Εύβοια. Νέα παράταση για τον Φεβρουάριο 2018 στις δεσμευτικές προσφορές της ΕΕΣΣΤΥ. Αυτοκινητόδρομοι: Εξετάζεται αύξηση του ορίου ταχύτητας στα 150χλμ. την ώρα. Την Αθήνα με το Τόκιο επανασυνδέει η Egyptair. Η Θεσσαλονίκη νέος προορισμός της Qatar από τον Μάρτιο του 2018. Η ΑΚΤΩΡ με 48,5% μειοδότησε για την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στη Νέα Σμύρνη.

Υδρογονάνθρακες: Υπογράφηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για την «περιοχή 2» στο Ιόνιο. ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο της Κασσιώπης. Από τις 2 Νοεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη και μαζί η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Κω από την Sky Express. Θεσσαλία: Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου Βλαχογιάννη-Αγριελιά με 3 εκατ. ευρώ. Έσπασε τα κοντέρ το Ελ.Βενιζέλος με πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες τον Οκτώβριο. Υπεγράφη και ξεκινά το μεγάλο κτιριακό έργο του ΙΚΑ στην Πειραιώς. Έτοιμη να ξεκινήσει ξενοδοχειακή επένδυση 150εκατ.ευρώ στην Τζιά. Φθινόπωρο του 2018 ξεκινούν τα έργα ανακαίνισης του Hilton. Aegean: 10,2 εκατ.επιβάτες – 40% αύξηση κερδών το πρώτο 9μηνο. Νέα παράταση στην υποβολή προσφορών για τα Αιολικά Πάρκα σε Τήνο και Κρήτη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρία νέα οριστικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου για την Energean στο Ισραήλ. Ολοκλήρωσε οικοδομικό έργο 250.000 τ.μ. στα Εμιράτα η ΤΕΡΝΑ. Αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση της Ryanair τον Οκτώβριο. Τα πρώτα Υδρογονοκίνητα τρένα στον κόσμο θα κυκλοφορήσουν στην Κάτω Σαξονία.

ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα