Νίκος
Καραγιάννης

Η εβδομάδα που τελείωσε είχε πολλά νέα. Συγκινήσεις από την άφιξη του Μετροπόντικα στο κέντρο του Πειραιά, δημοπρατήσεις μεγάλων έργων, σημαντικές εξελίξεις σε αυτά που τρέχουν. Ήταν μία εβδομάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη από κάθε πλευρά. Για να δούμε όμως αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Σε δημοπράτηση με 150εκατ.ευρώ είναι η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων ή αλλιώς η υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες με τετραπλή γραμμή. Θα διεξαχθεί στις 28 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αυτοτελή δημοπράτηση μεγάλου έργου για το 2017.

Η πρώτη επένδυση σε υποδομές για το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος είναι γεγονός και αφορά την προσθήκη κτιρίου 12.000τμ με ποσό που προσεγγίζει τα 25εκατ.ευρώ. Τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και αναμένεται να προσελκύσουν όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες του χώρου.

Σε δημοπράτηση με 50εκατ.ευρώ είναι ο Κάθετος Άξονας Ξάνθη-Εχίνος για το τμήμα Δημάριο-Σύνορα. Πρόκειται για έργο που θα δημοπρατηθεί στις 11 Ιανουαρίου και είναι το πρώτο μεγάλο έργο της χρονιάς. Φορέας Υλοποίησης είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά τέλειωσε η διάνοιξη της σήραγγας, καθώς έφτασε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ο Μετροπόντικας. Πλέον το έργο ωριμάζει κατασκευαστικά και αν δεν έχουμε άλλες καθυστερήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα παραδοθούν οι 3 πρώτοι σταθμοί σε ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΝΙΚΑΙΑ και το 2021 οι σταθμοί ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν οι δημοπρατήσεις έργων το 2017. Μόλις 228 έργα με κόστος άνω του 1 εκατ.ευρώ που έφεραν “παγετώνα” στον τεχνικό κλάδο και διατήρησαν την κρίση που έχει επέλθει. Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στο 2018 με την ενεργοποίηση ΕΣΠΑ και ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης: Έτοιμο το Ξυνιάδα-Τρίκαλα, περιμένουμε την έγκριση του Νότιου τμήματος. Αυτό σημαίνει υπομονή μέχρι νεωτέρας για όσους περιμένετε να οδηγήσετε πάνω στον νέο άξονα…

Σύγκρουση ΥΠΑ-Fraport είχαμε για τα έργα με αφορμή την ακύρωση πτήσεων αεροπορικής εταιρείας. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και τελικά ο χαρτοπόλεμος δεν έβγαλε νικητή.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Μικρή παράταση έχουμε για τα έργα Β`φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κυκλάδων. Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και πάλι ο διάδρομος προσαπογειώσεων του Αεροδρομίου Μακεδονία. Στις αρχές του 2018 ξεκινούν τα έργα 408εκατ.ευρώ για το Elounda Hills. Ικανοποίηση της Hellastron για την διατήρηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 130 χλμ/ώρα. Σε διαγωνισμό παραχώρησης για 30 χρόνια βγήκαν τα Δημοτικά Λουτρά Νισύρου. Κρήτη: Υπεγράφη η σύμβαση για Ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος στη Χερσόνησο. Ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο του 2018 τα έργα στην 3η δεξαμενή της Ρεβυθούσας. Από τις 14 Δεκεμβρίου, 4 νέοι σταθμοί διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας. Ξεκινά με 16,8 εκατ. ευρώ η κατασκευή του νέου τμήματος στην Ε.Ο. Τρικάλων-Άρτας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε ισχύ τίθεται ο Κανονισμός της ΕΕ για δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους. Το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό στην Ευρώπη κατασκευάζουν GE και Green Investment στη Σουηδία. Στη Σεντσέν της Κίνας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας της Airbus.

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας